Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 1. 9. 2016.

| Društvo

“Vučilo” - niška ideja za jednostavnije učenje pravopisa

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vucilo
"Vučilo" - nov način za učenje pravopisa

Aplikacija za mobilne telefone “Vučilo”, rad niškog tima, dostupna je na internetu i besplatna za skidanje, a njeni korisnici igrajući se mogu da nauče ili usavrše pravopis srpskog jezika.

Ekipa, koju predvodi profesor srpskog jezika Milan Petrović, osmislila je aplikaciju koja bii trebalo da pomogne pre svega osnovcima.

Podaci govore da deca sve ranije imaju sopstveni mobilni telefon, a primetili smo da se oni ne koriste u nastavi, čak naprotiv, zabranjuju se. Računajući na oduševljenost učenika igrom i novom tehnologijom, a svesni nedostatka motivacije da uče na uobičajeni način, pokušali smo da za taj problem ponudimo inovativno rešenje - kažu u timu.

Prelazeći nivoe, kao u bilo kojoj drugoj igrici, učenici uče pravila o upotrebi velikog slova, znakova interpunkcije, red reči u rečenici, pravilno pisanje reči…

U prvoj verziji na raspolaganju je baza od preko 2.000 kontekstualizovanih primera različitih nivoa težine. Primeri pokrivaju skoro sve oblasti pravopisa, a igra je napravljena tako da u njoj možete provesti od nekoliko minuta do nekoliko sati - kažu idejni tvorci ove edukativne aplikacije.

Pored Petrovića, u timu koji je osmislio “Vučila” su i Marijan Mišić, profesor srpskog jezika, i saradnik na projektu Dragan Ignjatović koji je uradio gejm dizajn, a pomogli su i Jelena Dumić, student srpskog jezika i Aleksandar Ilić, programer iz firme “Kernel Lab”.

Oni su svoju ideju prvo predstavili na takmičenju “Superste” gde su osvojili prvu nagradu i mogućnost da stvore aplikaciju, ali, kako kažu, tu ne planiraju da stanu.

Na početku ove školske godine želimo da što veći broj ljudi čuje za “Vučila” i proba aplikaciju. Stalno dobijamo mejlove i u stalnom smo kontaktu sa kolegama koji jedva čekaju da vide kako bi se “Vučilo” mogao upotrebiti u nastavi - pišu njegovi tvorci.

Oni će u niškom “Deli centru” svoju aplikaciju predstaviti  u subotu, u 18 sati, a “Vučilo” je već dostupan u “Google play” prodavnici - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    12:20 // 2. 9. 2016.

    Pa moramo li kroz komentare i ovo omalovazavati? Pokemoni su verovatno edukativniji?

  • Beca

    13:45 // 1. 9. 2016.

    Šta da rasimo kad smo nepismeni

  • darko

    13:17 // 1. 9. 2016.

    u srbiji sve mora da pocinje sa VU...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: