Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 1. 11. 2021.

| Društvo

Vujačić: Nećemo moći dugo da forsiramo spoljnu politiku "četiri stuba“

Autor:FonetIzvor:Fonet

Da se u suštini ne zna koja je srpska spoljna politika, bez obzira na deklarativnu priču i narativ da je prioritet ulazak u Evropsku uniju, kaže predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Ivan Vujačić. Nekadašnji ambasador u Vašingtonu je u emisiji Kvaka 23 rekao i da Srbija neće moći dugo da forsira politiku "četiri stuba".

Vujačić kaže da je proces evrointegracija Srbije vrlo spor, jer se u suštini ne ulaže dovoljno energije u nešto što bi trebalo da bude prioritet broj jedan. Ocenjuje da je nedavni izveštaj Evropske komisije o Srbiji malo umiveniji nego ranije, ali ko ga bude pažljvo čitao, videće da Srbija ima stagnaciju u svemu.

I ranije je to pisalo, ali je bilo izgovoreno malo mekše, uvijenije i diplomatskim jezikom. Prethodni je bio dosta eksplicitan i konstatovan ceo niz nedostataka. Zato se i javlja sumnja da postoje iskrene namere da se nešto stvarno preduzme, bez obzira na to što u EU trenutno postoji izvesna rezerva za primanje članova i otvaranje procesa integracija na širem frontu - rekao je Vujačić.

Nekadašnji ambasador u Americi objašnjava da su do krize u Ukrajini i u Gruziji i Rusija i Zapad pozitivno gledali na evropske integracije, ali da od zahlađenja njihovih odnosa, ali i pojavom Kine kao rivala i konkurenta, to više nije tako. vujačić Vujačić gost u emisiji Kvaka 23; foto: Fonet

Nećemo moći dugo da forsiramo spoljnu politiku "četiri stuba“, jer je malo pretenciozna zato što je Srbija mala zemlja, ako nam je cilj Evropa moraćemo da se više uskladimo sa EU. Glavni problem su naše unutrašnje reforme i problemi koji sami ne rešavamo - kaže nekadašnji ambasador.

On je rekao da je Kristofer Hil odličan izbor za ambasadora Amerike u Srbije zato što ima dobro pamćenje, veliko iskustvo na ovim prostorima i jako veliki uticaj i direktne veze sa vrhom Bele kuće.

Hil će biti jedan od važnih faktora u kreiranju politike prema ovim prostorima - ocenio je Vujačić.

O situaciji o regionu, reakciji međunarodne zajednice tek kad krene "zveckanje oružjem", Nacrtu zakona o spoljnim poslovima, više pogledajte u video na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Decak

    16:25 // 6. 11. 2021.

    Danas je EU najbogatiji deo zemljine kugle u kome zivi i radi preko milion nasih zemljaka. Iz nje nam je za poslednjih deset godina stiglo 3,4 milijarde bezpovratne pomoci (na poklon). A stiglo bi i vise, kad nasa vlast ne bi sabotirala pristupna poglavlja. Za sada, od 18 otvorenih, nijedno poglavlje nije zatvoreno. Nasa vlast je samo deklarativno za ulazak u EU, jer pravna drzava njoj ne odgovara

  • Ђраган Дилас

    09:25 // 1. 11. 2021.

    Умиљато јагње две (или више) овце сиса у политици не важи.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: