Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 17. 6. 2018.

| Društvo

Vukadinović: Učesnici protesta su "ostaci srednje klase"

Autor:FoNetIzvor:FoNet
kvaka 23 vukadinovic
"I glasačima SNS je skupo gorivo"; foto: FoNet

Vlast "nije slabija nego ranije", ali je sada "nervoznija", jer se očekuje da "ispuni nešto što je obećala u vezi sa Kosovom", izjavio je u emisiji Kvaka 23 narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović i ocenio da protesti građana, rašireni po celoj Srbiji, ne dolaze iz sfere politike, "iako imaju političke implikacije".

U razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, Vukadinović je podsetio da su prethodni protesti "Protiv diktature" bili masovniji i politički opasniji. Smatra da je "režim za ove proteste pripremljeniji nego za prethodne, u smislu da imaju unapred priču kojom ih diskvalifikuju".

Ovi protiv poskupljenja goriva rašireni su po celoj Srbiji, spontani su i sadrže i socijalni i politički potencijal - rekao je Vukadinović.

Ipak, on kaže da nije siguran da su žestoke reakcije vlasti na proteste građana znak slabosti režima.

"Nervozu vlasti" objašnjava i činjenicom da se građani sada bave životnim pitanjima koja dotiču i birače Srpske napredne stranke (SNS) i udaraju i njih po džepu.

Zato je ove proteste važno ogaditi, diskvalifikovati i predstaviti ih kao pobunu, kao neku revoluciju, kao neki 'masovni zločin', nešto što je ekstremno i ekstremističko, da im ne pada na pamet više da protestuju - obrazložio je Vukadinović.

Osvrćući se na odnos vlasti prema građanima koji blokiraju puteve zbog cene goriva, Vukadinović je učesnike protesta označio kao "ostatke srednje klase", ali da tu ima i "deklarisanih elemenata", pa i onih "koji su spremni da se bune protiv svega".

Vlast zato pokušava da ih "odgovori" porukama da su učesnici protesta "opozicija, bukaći, plaćenici", pojašnjava, a da će "dobrom narodu učiniti gest i smanjiti akcize", naročito jer je i "biračima SNS gorivo skupo".

Upitan da li građani pokazuju veću hrabrost, nego opozicija, Vukadinović je odgovorio da se "slaže i da podržava građane, ali da ne želi da ih huška".

Prema jegovoj oceni, "neke kolege iz opozicije hvataju političke poene i ostavljaju utisak koji i vlastima odgovara, da su važniji u tim protestima, nego što jesu", ali ukazuje i na to da se "opozicija nalazi u izvesnoj klopci".

Ako se "drži skroz po strani, oni će reći "evo vidite nema opozicije, ne prepoznaju temu", a ako se pojave fizički, medijski ili politički, pa podrže, onda kažu "evo vidiš opozcija se grebe - precizirao je Vukadinović.

Vukadinović predviđa da će se "opozicija na kraju udružiti, jer će ih na to naterati izbori, redovni ili vanredni, ali "nije isto kada i kako to čine, da li kao grupa olupina i političkih luzera ili, recimo, kao kada su se ujedinili pred beogradske izbore".

On nije pristalica "toga da se Srbija vraća u devedesete, iako se u nekim aspektima zaista vraća, jer na ulicama postoje nesigurnost, nasilje, ubistva i sprega vlasti i kriminala i to na još direktniji, neposredniji način, nego devedestih, kada su te veze bile sa više posrednika".

Celu emisiju FoNeta u kojoj je gostovao Vukadinović možete pogledati ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Marković

    16:12 // 18. 6. 2018.

    да појединим као што су Живковић (бунда) и Јовановић (банана).... кажете доста више и збогом из политике, да нађете нове некомпромитоване људе и тако освежите чланство, да не трпају у своје джепове него да слушају шта грађани траже од њих. Када све то учините кренућете бољим путем. Узгред скривање иза лажних профила исто је тако негативна појава, није тешко бити фин, не вређајте коментаре других.

  • Dragan Marković

    01:39 // 18. 6. 2018.

    Докле ће овај лажни аналитичар, лажни представник Влашке националне мањине, лажни..... заузимати место способнијим од себе, или су њега истурили јер знају да му нико не верује.

  • Dane67

    17:38 // 17. 6. 2018.

    Jedini analiticar koji nikad nista nije pogodio otkad znam za njega.Ustvari imao je jedan jedini pogodak u zivoti,kad se predstavio kao vlah da bi usao u skupstinu.

    • Tivat

      20:38 // 17. 6. 2018.

      Kako li vam se sendvici ne ogade?

    • RM

      20:55 // 17. 6. 2018.

      Bre, Dane, ti si kao neki ekspert, u najmanju ruku izvrstan poznavalac prilika. Ili si botko?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: