Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 14. 5. 2010.

| Društvo

Vukovi napali stado

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Jedna od tri preostale ovde

U selu Žegrovu, udaljenom petnaestak kilometara od Kuršumlije vukovi su zaklali 14 ovaca i tri povredili.

Stado se nalazilo u dvorištu domaćinstva Nešović. Krvoločne životinje su ostavile pravu pustoš za sobom, pričinivši veliku materijalnu štetu ovoj porodici koja živi od uzgoja i prodaje ovaca.

Milomir Nešović (60), kaže da su vukovi upali u stado najverovatnije u ranim jutarnjim satima i da i pored toga što dvorište čuvaju dva šarplaninca, niko od ukućana nije čuo lavež pasa ili bilo šta sumnjivo što bi ih navelo da pogledaju napolje šta se dešava sa njihovim stadom.

- Vukovi su nam praktično za nekoliko minuta uništili sav kapital i time ugrozili egzistenciju čitave porodice. Godinama čuvam ovce, ali ovako nešto se ne pamti, jer zveri nisu poštedele ni jednu ovcu koja je bila u stadu. Pretpostavljam da su bili u čoporu, s obzirom na broj životinja koje su zaklali – ističe Nešović.

Nešović kaže da se nada da će mu lokalna samouprava pomoći kako bi makar delimično obnovio stado i tako nastavio da izdržava porodicu. 

U lovačkom udruženju „Soko“ u Kuršumliji ističu da su poslednjih desetak dana imali veliki broj prijava od stanovnika planinskih kuršumlijskih sela, koje se odnose na štetu koju prave vukovi.

Ipak, kažu da se uglavnom radilo o pojedinačnim slučajevima gde su divlje zveri u potrazi za hranom napadale pse lutalice, kokoške, ovce ali i jednu kravu.

– Imamo informacije gotovo iz svih sela, koja su udaljena desetak i više kilometara od Kuršumlije da su se vukovi mnogo namnožili. I pored hajke koju smo nekoliko puta organizovali, taj broj je još uvek znatno veći nego proteklih godina. Na žalost, Lovačko društvo „Soko“ ne može više da pomogne stočarima jer je naše udruženje ograničeno sa 15 ustreljenih vukova godišnje, a mi smo tu brojku ispunili – naglašava Nikola Milosavljević, predsednik kuršumlijskih lovaca.

On pretpostavlja da baš zbog tako velikog broja vukova i nedostatka hrane u šumi, oni u čoporu ili pojedinačno silaze sa Kopaonika i svakodnevno prave veliku štetu meštanima, koji u selima ovog kraja uglavnom žive od stočarstva a najčešće uzgajaju ovce.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: