Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 22. 2. 2016.

| Društvo

Vulin obećao privilegije Rusima, DSS protiv NATO sporazuma

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dss-nato
NATO nije poželjan za DSS-ovce; foto: FB strana DSS

Dok je Zakon o potvrđivanju sporazuma Srbije sa NATO paktom niški odbor Demokratske stranke Srbije u znak protesta izveo na ulicu, ministar Aleksandar Vulin je u Nišu obećao predstavnicma Srpsko-ruskog humanitarnog centra da i njih čekaju privilegije.

Potpisivanje pomenutog Zakona predsednika Srbije Tomislava Nikolića negativno je dočekano kod onih stranaka koje inače u svojoj politici imaju odlučan stav o nesaradnji sa NATO paktom.

nato-potpis Nišlije potpisivale peticiju; foto: FB strana DSS NišGlavni problem su upravo bile privilegije koje se odnose na diplomatski imunitet predstavnika NATO u Srbiji.

Jedna od stranaka koja je protiv saradanje sa NATO je i DSS, a njen potpredsednik Milan Lapčević je u Nišu, na protestu “Niš neće u NATO”, pred oko pedesetak građana rekao da bi za ovako bitna pitanja za zemlju trebalo raspisati referendum.

DSS će okupiti široki narodni front protiv pristupanja Srbije NATO paktu i tražiće okupljanjima, peticijama i narodnom inicijativom da se za ovako bitna pitanja raspiše referendum. Niko nije dobio pravo na izborima da potpisuje bilo kakve sporazume dok ne pita narod - rekao je Lapčević, a prenosi Belami.

ruski-centar Vulin u NIšu obećao privilegije i Rusima; foto: minrzs.gov.rsPredsednik Nikolić je Zakon potpisao u četvrtak, a već u subotu je u bazi Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu bio ministar Vulin.

On je rekao da sporazum ne znači i pridruživanje Srbije NATO paktu, ali ga je naljutilo novinarsko pitanje “da li njegov dolazak u Humanitarni centar predstavlja dodvoravanje Rusima”.

Nadam se da naši domaćini nisu razumeli reč koju ste iskoristili. Ako jesu, izvinjavam se. Izvinjavam se zbog reči dodvoravanje. Vlada Srbije je suverena i slobodna i ne dodvorava se nikome. Naša politika je da smo vojno neutralni i da nećemo uvesti sankcije Rusiji i da ćemo voditi računa o saradnji sa svim vojnim savezima, pa i sa savezom kakav je NATO - rekao je Vulin u Nišu, a prenosi N1.

Ipak, on je rekao da bi o privilegijama, koje sporazum obezbeđuje pripadnicima NATO pakta, trebalo da se razgovara i sa Rusima, ali tek kada u Srbiju dođe predsednik ruske Vlade Dmitri Medvedev.

Država Srbija je zahvalna i spremna da učini sve da se ljudi u Srpsko-ruskom humanitarnom centru dobro osećaju i da budu zaštićeni na svaki način i ja sam siguran da ćemo za vreme posete predsednika Vlade Ruske Federacije uspeti da regulišemo i to - rekao je Vulin.

On je naglasio da Rusi u Nišu imaju Humanitarni centar, a ne vojnu bazu.


Zakon uzbrkao javnost

Iako mnogi potpisivanje Zakona o Sporazumu sa NATO vide kao priključivanje ovoj alijansi koja je 1999. godine bombardovala Jugoslaviju, predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da nije baš tako.

On pojašnjava da je to nastavak saradnje, jer su pre ovog već bila potpisana 4 sporazuma.

Ovaj poslednji, prema njegovim rečima, omogućuje Srbiji da koristi poverilačke fondove, kada se o njima dogovori sa NATO, kao i da uveća efikasnost logističke podrške i smanji troškove angažovanja u multinacionalnim operacijama, pod okriljem UN i EU, kao i budućeg angažovanja u borbenim grupama EU.

Takođe, u okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko dve hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja, kako kaže predsednik, predstavlja balast i opasnost za stanovništvo.

Najsporniji je deo koji se odnosi na diplomatski imunitet predstavnika NATO u Srbiji i to su privilegije koje bi trebalo da se obezbede i Rusima, ali Nikolić kaže da ista pravila važe i za srpske vojnike u zemljama NATO.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:48 // 22. 2. 2016.

    Odavno je narod spevao krilaticu-Srbija i Crna Gora bice zamlja Unprofora!

  • CVETKO prvi

    18:28 // 22. 2. 2016.

    Eeeeeeeee...nemojte tako ! Kad Vulin obeća ... ništa se ne važi , jer ne razmišlja svojom glavom... a i nikad nije , uvek su drugi "drugovi i "drugarice" ,razmišljali umesto njega !

  • Max Vespertine

    14:44 // 22. 2. 2016.

    A jel ima neka drzava kojoj nismo dali privilegije i prednost u odnosu na Srbe? Muka mi je i od NATOizma, i od EUropejstva i od Rusofilstva, svi su se pokazali koliki su nam prijatelji i koliko smo im zadnja rupa na svirali osim ako nismo tu da nas diplomatski ili direktno privredno-ekonomski iskoriste za svoje interese. Ono sto nama ocajno fali su Srbofili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: