Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 9. 10. 2017.

| Društvo

Vulinove pohvale generala Lazarevića, iz Niša stigle do “Vašington posta”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Danas, Vašington post
selakovic-vulin-lazarevic-foto-mos
Lazarević uz Vulina i Selakovića; foto: MORS

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u subotu u Nišu, na skupu “Da se ne zaboravi”, rekao je da bivši komandant 3. armije Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević, treba da bude “prepoznat kao najbolji među najboljima”. Liga socijaldemokrata Vojvodine to osuđuje, a “Vašington post” u svom tekstu takve izjave ocenjuje kao “prkos Zapadu i približavanje Rusiji”.

Pored generala Lazarevića, skupu koji je održan u niškom Domu vojske prisustvovao je i nekada jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića i nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović, koji je takođe odslužio zatvorsku kaznu u Hagu, kao i brojna vojna lica koja su učestvovala u ratu 1999. godine.

Kao predstavnik države uz Vulina bio je i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije.

Ministar vojske je rekao da Srbija “ničim nije izazvala NATO agresiju”, kao ni brojne druge ratove na njenim prostorima i da oni nisu bili ni njena želja ni potreba. Baš zato, kako je rekao, Srbija može da bude posnosna na njenu vojsku i njen narod.

Može samo da bude ponosan na najbolje, na ljude koji su danas u Nišu. 3. armija, general Lazarević pa i svi oni koji više nisu sa nama ili koji su negde daleko imaju razloga da budu označeni i prepoznati kao najbolji među najboljima. Kao najhrabriji među najhrabrijima. Oni su dokaz i mera našeg samopoštovanja. Kako se odnosimo prema njima tako se odnosimo prema sebi - rekao je Vulin.

selakovic-vulin-lazarevic-2-foto-mos Aplauz za generala; foto. MORSDodao je i da je prošlo vreme “kada se Srbija stidila tih ljudi”, kada oni nisu mogli da uđu na Vojnu akademiju, kao i “da je prošlo vreme kada su nas terali da ih se stidimo”.

Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa - zaključio je ministar.

Prva je ovakve reči i veličanje, kako kažu, ratnih zločinaca osudila Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je zatražila da se premijerka Ana Brnabić od toga ogradi.

Devedesete godine uništile su naše i susedne države i potrebno je puno napora da se saniraju sve posledice ratova. Očekujemo da Vlada i premijerka Brnabić reaguju i osude koketiranje sa osuđenim ratnim zločincima - navodi se u saopštenju LSV.

O skupu iz Niša pisao je i Asošijeted pres, a njihovu vest preuzeo je Vašington post, jedan od najpoznatijih listova u SAD. U tekstu pod naslovom “Srpski ministar odbrane hvali ratnog zločinca”, ocenjeno je da izjave ministra Vulina “ilustruju rastući prkos Srbije ka Zapadu”.

Srbija formalno teži članstvu u EU, ali u isto vreme je sve bliža slovenskom savezniku Rusiji - piše u članku Vašington posta.

Vlada se zasada, po ovom pitanju, nije oglašavala.


Podrška državnog vrha od samog početka

Vašington post podseća da je general Lazarević predvodio srpske trupe na Kosovu tokom rata 1999. godine, kao i da je u Hagu bio osuđen za ratne zločine na 14 godina zatvora, koje je odslužio 2015. godine kada se i vratio u Niš.

Podsetimo, tada ga je sačekao kompletan državni vrh na čelu sa tadašnjim ministrima vojske i pravde Bratislavom Gašićem i Nikolom Selakovićem, a i tadašnji ministar rada, a sada vojske Aleksandar Vulin je bio na niškom aerodormu. Pored njih dočeku je prisustvovalo i rukovodstvo Grada na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Zoranom Perišićem, ako i kompletan vrh niškog odbora Srpske napredne stranke.

General Lazarević je tada negirao krivicu i rekao da je osuđen “bez ijednog materijalnog dokaza”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag

    12:00 // 10. 10. 2017.

    General Lazarevic je bio posten i sposoban oficir, ali je zalosno sto ga politicari zloupotrebljavaju, a o haskom sudu nevredi trositi reci on je sve sam o sebi rekao.

  • Меда

    06:50 // 10. 10. 2017.

    Дневнополитикантске изјаве "министра" војске, сутра ће потписати независност КосМета у замену за обећања да ће једнакије чланице ЕЗ "гледати да виде" да Србија уђе у ЕЗ 2023. године.

    Ево згодан линк ка ЈуВе за оне који су заборавили да војске није било ни на Грделичком мосту нити у Шуматовачкој

    https://www.juznevesti.com/Drushtvo/7-maj-dan-kada-su-u-centru-Nisa-padale-bombe.sr.html

  • pametnjaković

    17:00 // 9. 10. 2017.

    Pošten vojnik, ali žrtva politikanata!

    • dautovic nesa

      17:01 // 10. 10. 2017.

      posteno treba sve ovo preziveti.Generali su stali sa svojom vojskom u odbranu zemlje.Sada je lako da se prica.Heroji koji sada treba da uzivaju njih vucaraju po koje kakvim sudovima savremene demokratije.Za vojsku i generale svaka cast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: