Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 14. 5. 2020.

| Društvo

Za 10 dana, u Pirotu 21 novozaraženi koronom

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
pirot
U Pirotu ukupno 83 zaraženih ; foto: Lj. F.

Treći dan od kako je na Javnom servisu Srbije objavljena informacija da je pogoršna epidemiološka situacija u Pirotu, da je korona ušla i u neke od fabrika, osim redovnih izveštaja o broju obolelih i dalje nema zvaničnog objašnjenja od nadležnih u gradu.

RTS je početkom nedelje objavio da je četvoromesečna beba iz Pirota obolela od kovida i da je stanje u poslednjih 5 dana naglo pogoršano, a neki od tabloida su na svoj način bombastičnim naslovima dodatno uplašili građane.

Građani su zabrinuti i traže informacije, ali osim redovnih izveštaja o broju slučajeva potvrđenih testom, nadležni ne demantuju Javni servis i ne govore da li je situacija zaista zabrinjavajuća.

I dok gradonačelnik Vladan Vasić kaže da je od početka epidemije stručne analize prepustio struci i uputio novinare na epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Radmilu Zec, ona ne odgovara na pozive i mejl koji joj je poslat.

U velikom smo poslu, poslaće izveštaj - kratko je odgovorila u SMS-u.

Javni servis je objavio da su novi slučajevi inficiranih potvrđeni u kompaniji Tigar AD, a da je zbog većeg broja zaraženih naloženo je da se zatvori konfekcijsko preduzeće Karmod.

Ipak, kako kažu u Tigru, u vreme kada je RTS izvestio o situaciji u Pirotu, u ovoj fabrici je bila zaražena samo jedan radnica.

Nasuprot dezinformacijama da u Tigru ima više potvrđenih zaraženih radnika, istina je da je virus potvrđen kod samo jedne radnice iz proizvodnog procesa, koja se zarazila u svojoj porodici, a ne na radnom mestu. Naknadno je stigla informacija da je pozitivan i njen sin, takođe Tigrov radnik. Oba radnika su sa posla udaljena prošle nedelje - kažu u Tigru.

U ovoj fabrici kažu da nema potvrđene cirkulacije virusa, da su zaposleni bezbedni na radnim mestima i da su startom proizvodnje preduzete sve mere zaštite shodno preporukama Vlade Republike Srbije.

Svi radnici u proizvodnji koriste zaštitnu opremu, maske i rukavice i za sada nema podataka da je virus unutar fabrike prenet na druge zaposlene. Kompanija Tigar postupa shodno Vladinim preporukama da privreda radi punim kapicitetom i odgovorno se ponaša kada su bezbednost i zdravlje zaposlenih u pitanju - kažu u fabrici.


Šta kaže statistika

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje od srede, 13. maja, pokazuju da je na području celog okruga, od početka epidemije, ispitano 1.222 uzorka, a registrovan je 111 pozitivni slučaj.

Najviše je u Pirotu 83, Babušnica ima 20 zaraženih, Bela Palanka 7 potitivnih na kovid i Dimitrovgrad 1.

U Zavodu čekaju na rezultate za 172 uzorka, a juče je uzorkovano 89 briseva.

Podaci Zavoda kažu da je 3. maja na području okruga bilo 89 zaraženih, od toga u Pirotu 62, 10 dana kasnije taj broj je 111, a broj zaraženih Piroćanaca povećao se na 83.

Ostale opštine okruga stagnirale su u broju obolelih, a samo je jedan slučaj u međuvremenu zabeležen u Dimitrovgradu.

U ovom periodu krenulo se i sa masovnijim testiranjem, pa je od 3. do 13. maja analizirano ukupno 689 uzoraka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr

    07:14 // 15. 5. 2020.

    Znači 2 pozitivna dnevno. Gde tu vidite žariste ili dramu? Što ne pomenete broj izlečenih, nego dva meseca samo dodajete novoobolele. Valjda je neko ozdravio za 2 meseca. Samo niški starački dom ima duplo vise zaraženih nego ceo pirotski okrug!

  • Ivan

    21:47 // 14. 5. 2020.

    Šta očekujete...? U Pirotu vlada nestručnost, nekompetentnost, javašluk, nepotizam, neodgovornost, korupcija... I neko očekuje kvalitetne, objektivne informacije zmu vezi sa epidemijom ili bilo čega drugog?

  • Todor

    15:00 // 14. 5. 2020.

    Koliko ima preminulih za 10 dana od drugih bolesti?

    • Dare

      12:39 // 16. 5. 2020.

      Mnogo me nervira kada neki ''stručnjaci'' Koronu uporede sa gripom. Jeste, smrtnost je kao kod sezonskog gripa, ali ono što grip ubije za šest meseci Korona je uradila za nepuna dva. Druge bolesti su poznate i imaju svoje terapije dok za Koronu adekvatna terapija još uvek ne postoji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: