Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 17. 1. 2022.

| Društvo

Za Časni krst plivaće se na bazenima, rekama i jezerima na jugu Srbije

Autor:M. D, Lj. F, A. K.Izvor:Južne vesti
Plivanje za časni krst >Bogojavljenje
Prijave do 18. januara; foto: Vanja Keser

Bogojavljensko plivanje ove godine će na jugu Srbije biti održano u nekoliko mesta - u Nišu, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci, Pirotu, Dimitrovgradu, Prokuplju, Kuršumliji, Surduličani će plivati na Vlasinskom jezeru, a građani Vladičinog Hana na bazenu u tom mestu. Oni koji žele da se takmiče u plivanju za Časni krst mogu da se prijave za učešće do 18. januara, osim u Babušnici gde je prijava moguća do ponedeljka, 17. januara i Nišu gde je ona već završena.

I ove godine za Časni krst u Svrljigu plivaće se na dva mesta - u samom Svrljigu na kupališnom kompleksu "Bazeni Pastirište", kao i na prirodnom bazenu u Popšici kod Svrljiga.

Prijavljivanje zainteresovanih je u crkvi cara Konstantina i carice Jelene do 18. januara, kao i na sam dan plivanja, uz napomenu da će svi, nakon liturgije, morati da prođu lekarski pregled i da će u plivanju moći da učestvuju samo sa odobrenjem lekara Doma zdravlja.

Broj plivača će, kao i prethodnih godina biti ograničen, a sve učesnike, kao i pobednika, očekuju nagrade.

I u svrljiškom selu Popšica plivaće se po 4. put na prirodnom bazenu za Časni krst.

Liturgija i vodoosvećenje će se održati na Bogojavljenje od 6 sati u manastiru Svetog Arhangela Gavrila u obližnjem selu Pirkovac, a prijave učesnika obaviće se u manastirskom konaku nakon doručka, odakle će i litija krenuti ka popšičkom bazenu gde se plivati za Časni krst.

Tradicionalno nadmetanje plivača za Časni krst biće organizovano i u Pirotu na Nišavi kod takozvanog "petog brzaka". Početak manifestacija zakazana je za oko 11 sati, a svi zainteresovani mogu se prijaviti u prostorijama Zatvorenog bazena, u delu gde se kupuju karte.

Svi kršteni i punoletni Belopalančani će plivati u okviru kompleksa parka “Vrelo”, a prijavljivanje je moguće u prostorijama Turističke organizacije u periodu od 8 do 15 sati.

Za sve dodatne informacije potrebno je pozvati Turističku organizaciju Bele Palanke na broj 018/853-080 ili Ustanovu za sport “Sportski centar - Banjica” na 018/853-255.

Babušničani će za Časni krst plivati na bazenu, gde je okupljanje planirano od 13 sati, a u Dimitrovgradu će biti održano po 6. put na Nišavi kod takozvanog “dvomostovlja” od 10:30 sati.

Plivanje za Časni krst na Vlasinskom jezeru počinje od 12 sati, a pre toga je planirana liturgija u Crkvi Svetog proroka Ilije.

Telefoni putem kojih se zainteresovani mogu prijaviti su 063/8830876 i 069/2144664.

U Vladičinom Hanu će plivanje i ove godine biti organizovano na gradskom bazenu od 12:30 sati, a zainteresovani se mogu prijaviti u Centru kulture.

Najsmeliji i najhrabriji Prokupčani koji žele da na praznik Bogojavljanje plivaju za Časni krst, mogu da se prijave do 18. januara u crkvi Svetog Prokopija. U Kuršumliji će se plivati na gradskom bazenu, a svi koji žele da učestvuju mogu se prijaviti u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija.

U Nišu će se plivati za Časni krst, a prijava je već završena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    12:20 // 17. 1. 2022.

    Za Časni krst plivaće se na rekama i jezerima - tamo gde reke i jezera još uvek postoje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: