Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 22. 5. 2019.

| Društvo

Za EU po meri građana neophodni i glasovi lokalnih zajednica

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
eu
Razgovor i učešće lokalne zajednice; foto: D. V.

Tri niške organizacije civilnog društva, u prethodne dve i po godine, dale su doprinos unapređenju procesa EU integracija u partnerstvu sa lokalnim vlastima, pa su tako pokrenuti projekti za društvo bez barijera, borbu sa disleksijom i proaktivnije zajednice.

Kako kažu organizatori i učesnici projekta “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”, proces evropskih integracija najveći broj građana vidi kao političku stvar, gde predstavnici vlasti sprovode utvrđene mere radi pristupanja EU.

Reforme u društvu, koje podrazumevaju usvajanje EU vrednosti i koje bi trebalo da sprovode i sami građani, nisu dovoljno vidljive u javnosti.

Napredak u procesu pristupanja EU ne možemo da merimo na osnovu broja otvorenih poglavlja, već na promenama u društvu. Kvalitet promena i njihov uticaj na građane merimo i razvojem funkcionalnih institucija koje odgovaraju potrebama građana - kažu organizatori.

U prethodne dve i po godine šesnaest organizacija je, u partnerstvu sa lokalnim vlastima i građanima, dalo doprinos unapređenju procesa EU integracija kroz aktivan angažman na kreiranju i razvijanju javnih politika na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a među njima su i tri niške organizacije.


Zajedno za pristupačnost – za Niš bez barijera!

Niški Odbor za ljudska prava javnim zagovaranjem uticao je na usvajanje budžetske odluke kojom se za 2019. godinu 5.700.000 dinara namenjuje za ugradnju dva lifta i pristupne rampe na dve osnovne škole i na jednoj gimnaziji u Nišu. Prve škole gde će se ovo realizovati su OŠ „Branko Miljković“ i Gimnazija „9. maj“.

Značajan doprinos zagovaranju dale su i same osobe sa invaliditetom, odnosno neformalna Koalicija za pristupačnost.

Ono na čemu će Koalicija insistirati jeste da se sredstva utroše za ono za šta su i namenjena kako se ne bi ponovila situacija od pre sedam godina. I tada je deo budžeta bio predviđen za poboljšanje pristupa školama, ali konkretnih rezultata nije bilo.


Heroji uče drugačije – za Niš bez diskriminacije!

Nauči-me Disleksija testiranje; foto: Nauči meKroz inicijativu Heroji uče drugačije organizacija Nauči me bavila se decom sa disleksijom.

Ideja je bila da na nivou grada Niša obezbedimo besplatne preglede u okviru sistematskog pregleda u III razredu osnovne škole, kako bi i deca i roditelji, ali i njihovi nastavnici, prepoznali da se radi o specifičnom stanju i na taj način pružili podršku deci koja se sa disleksijom rađaju - navode.

Do sada je test na disleksiju besplatno sproveden u 15 škola.

U saradnji sa dr Mejrom Kijac, stručnjakinjom sa višegodišnjim iskustvom u radu sa decom sa disleksijom, o disleksiji i njenom dijagnostifikovanju organizovali smo edukaciju za 20 pedagoga škola i radnika u Domu zdravlja - dodaju.

I dalje rade na institucionalizaciji ovog testa.


Za proaktivnije zajednice!

Organizacija Proaktiv se bavila temom Mladi i politike zapošljavanja na teritorijama sa najvećim stopama nezaposlenosti u Srbiji, a to su Niš, Aleksinac, Blace, Svrljig i Prokuplje. Ova organizacija učestvovala je u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade 2019–2023. u Prokuplju, dok je u Blacu organizovala konferenciju Mladi u poljoprivredi i radionicu Žene u poljoprivredi.

Proaktiv Mladi i zapošljavanje; foto: ProaktivTakođe, pomogli su osnivanje blačkog festivala vina i domaće hrane TOP Wine Fest.

Gradu Nišu uputili smo dve preporuke za razvoj start-up okruženja, a usvojena je i naša preporuka o bespovratnoj pomoći preduzećima u okviru coworking prostora, kao i preporuka da grad plaća kamate na kredite za razvoj malih preduzeća. Osim toga, uradili smo i dve studije o obrazovanju, zapošljivosti i mobilnosti mladih u Nišu - navode.

U Svrljigu su predstavnici Proaktiva izradili brošuru za promociju turističkih potencijala.

Očekivani rezultati su povećan broj domaćih i stranih turista, što dodatno podstiče razvoj ekonomije i preduzetništva, mogućnost za razvoj turizma i nove ugostiteljsko-turističke inicijative - istakli su iz Proaktiva.

U Aleksincu je održano 12 edukacija za zapošljavanje mladih, gde je osnovan i Omladinski fond.

Konferencija „Glasno i jasno o Evropskoj uniji“ održava se u utorak, 28. maja, u Beogradu. Svečano će je otvoriti Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji. Ona je završni deo projekta „Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.

Projekat realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva koji predvodi Trag fondacija u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: