Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 16. 10. 2020.

| Društvo

Za "Koridore" nebitan uzrok brzog propadanja asfalta deonice kroz Grdelicu

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
koridor 10
Iz Koridora kažu da nije reč o rekonstrukciji, već o radovima na otklanjanju uočenih nedostatak na kolovoznoj konstrukciji u garantnom periodu, ali ne preciziraju o kakvim je nedostacima reč, foto: Bojana Antić

Kako je moguće da deonicu kroz Grdeličku klisuru opet popravljaju drugi put za manje od godinu dana i da se opet radi završni sloj asfalta, iz Koridora su odgovorili da je reč o "radovima na otklanjanju uočenih nedostataka". Na pitanje novinara da preciziraju da li to znači da je put, koji inače zovu najskupljom deonicom u Evropi loše rađen, navode da za njih uzrok nije značajan, već samo da izvođač otkloni nedostatke.

Iz Koridora pre objave teksta o tome da je jedan sloj asfalta skinut i da se put opet asfaltira nisu odgovorili Južnim vestima, nakon objave saopštavaju da nije reč o rekonstrukciji, već o radovima na otklanjanju uočenih nedostataka na kolovoznoj konstrukciji u garantnom periodu, na deonici Caričina dolina - tunel Manajle.

Izvođač radova “Integral Inženjering” je 10.10.2020. godine otpočeo sa izvođenjem radova na izradi novog habajućeg sloja asfalta i navedene radove izvodi o svom trošku, jer je deonica u garantnom roku - navode iz Koridora.

Koridor 10 Kažu da za njih, kao investitora, uzrok nije bitan; foto: M. D. Na pitanje Južnih vesti da li to znači da je put loše urađen i od nedovoljno kvalitetnog materijala, opet nisu precizirali o čemu je tačno reč, već kažu da je za njih, kao investitora, uzrok nebitan.

Za nas, kao investitora, uzrok dezintegracije habajućeg sloja asfalta nije značajan. Utvrđivanje uzroka bi zahtevalo dodatno vreme i sredstva, tako da o uzroku možete pitati izvođača radova, koji o svom trošku otklanja uočene nedostatke. Za Koridore Srbije je najbitnije da se uočeni nedostaci otklone na što brži i kvalitetniji način, kao i činjenica da smo od izvođača ishodovali produžetak garancije do kraja 2021. godine - saopštavaju iz Koridora.

Šta posle 2021. iz Koridora nisu objasnili.


Dašić: U asfalt da se ugrađuju kvalitetni materijali, a ne političari

Građevinski inženjer iz Niša Danijel Dašić kaže za Južne vesti da je očekivano to što se dešava sa auto-putem kroz Grdeličku klisuru i da postoje dva razloga ponovnog asfaltiranja.

Ja sam to prognozirao pre godinu dana kada su se prvi put pojavile pukotine koje su u međuvremenu sanirali. Postoje dva uzroka zašto se sada radi rekonstrukcija - prvi je nedovoljna debljina završnog sloja asfalta koji je debljine oko 3 centimetra, a ne bi smelo da bude ispod 10, a drugi je neodgovarajući kvalitet završnog sloja asfalta, jer sam i nakon popravke mogao prstima iz asfalta da izvadim komadiće kamenog agregata koji povezuje bitumen i čini kompaktnu masu - kaže Dašić.

Danijel Dašić NKD Dašić kaže da je prvi razlog rekonstrukcije nedovoljna debljina završnog sloja asfalta koji je debljine oko 3 centimetra, a ne bi smelo da bude ispod 10, a drugi je neodgovarajući kvalitet završnog sloja asfalta ; Foto: JV/V. Milić Dašić deonicu kroz Grdeličku klisuru upoređuje sa deonicom Crvena reka - Čiflik kod Bele Palanke, gde se, kako kaže, isto tako radilo sitnim popravkama na račun izvođača, pa su na kraju morali da je kompletno obnove 2017. godine, a tu se i priča o garantnom roku pokazala kao neistinita.

Suština je da u asfalt treba da se ugrađuju kvalitetni materijali, a ne političari, moraju da se poštuju norme i propisi, videlo se i prošle godine da put neće da potraje, pravo je pitanje ko će to da plati jer se priča o garantnom roku pokazala kao neistinita u slučaju Crvene reke - Čifluk. Nekoliko transfera je Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture imalo tadašnjem izvođaču radova za koje nismo mogli da dobijemo objašnjenje zašto se radi, a poklapali su se vremenski sa tom rekonstrukcijom - kaže Dašić.

A problem je, dodaje on, i nedostatak nadzora.

Ako se jednostavnim uvidom na licu mesta vidi debljina asfalta, meni nije jasno koji nadzorni organ je primio tu deonicu kao korektno izvedenu i da li je bilo nadzora - dodaje Dašić.

Prema njegovim rečima, pukotine mogu da utiču na kvalitet putovanja i ne mogu da izazovu veći problem, ali je poenta da smo za oko 400 miliona evra dobili bofl robu, preplatili je i čekali tri puta više nego što je trebalo, jer je put trebalo da počne da se pravi još 2013. godine, a da završi krajem 2015. godine.

Karakteristike infrastrukturalnih radova u Srbiji su nestručnost onih koji ne znaju da rade posao, neodgovornost onih koji znaju da rade, a ćute iz raznih razloga i bahatost jer, sve dok se to plaća novcem građana, oni nemaju nikakve sankcije zato što troše duplo više novca da bi nešto uradili kasnije nego što treba - zaključuje Dašić.

Podsetimo, samu izgradnju trase kroz Grdeličku klisuru pratili su brojni problemi - od konstantnog probijanja rokova, obrušavanja kosina, do menjanja projekta.

Građani su se i nakon otvaranja žalili da kosina kroz Grdeličku klisuru nije bezbedna, a nadležni su tada rekli da nema obrušavanja, već da samo tako izgleda.

Stručnjaci su ocenili da radovi na Koridoru 10 kasne zbog loše pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Zbog rušenja kosine, Mihajlovićeva je deo kabineta početkom decembra prošle godine “preselila” u Grdeličku klisuru kako bi “nadzirali” i ubrzali radove.

Koridor 10 otvoren je maja prošle godine uz muziku i vatromet, a tri meseca kasnije je popucao asfalt na deonici između Caričine doline i tunela Manajle.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nele

    21:36 // 20. 10. 2020.

    15 godina radim na putevima. Takve stvari mogu da se dogode iz više razloga ali se otkrivaju odmah u toku asfaltiranja (debljina), sutra u laboratoriji (kvalitet asfalta i ugradnje). Ovo sa godinu dana pa još da ne znaju uzrok je prevara. Verujem da ako bi se izvadili uzorci na celoj trasi svih slojeva od strane neovisne strane laboratorije da bi se svi mi hvatali za glavu gde su otišle naše pare

  • Dodik

    09:06 // 19. 10. 2020.

    ima lično bogatstvo oko 2mil €. Vlasnik je Integrala. Smeje se sa nadvožnjaka zajedno sa AV. Ko je prošao putem, zna o čemu pričam.

  • Victor Belicoff

    12:39 // 17. 10. 2020.

    Ma to nije bitno. Nije bitno što sve iz napredne radionice preporoda Srbije funkcioniše po principu "drži bure vodu dok majstori odu". Nema veze što se sve raspada bitno je da se uzmu pare pa ako treba (a treba) opet će neke popravke, prepravke i slično i opet iz džepa poreskih obveznika Srbije. Na kraju krajeva njihovi "glasači" su bukvalno slepi i nisu u stanju da vide šta je ova država postala.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: