Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 6. 9. 2010.

| Društvo

Za automatski stečaj 51 kolektiv

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Radnici Inkola ispred Gradske skupštine

LESKOVAC – Za automatski stečaj na području šest opština Jablaničkog okruga trenutno je 51 kolektiv – saznali smo u Privrednom sudu u Leskovcu.

Ovaj sud je, pored Jablaničkog, nadležan i za područje Pčinjskog okruga, odnosno sedam najjužnijih opština u Srbiji i iz tog dela Republike na spisku za stečaj su 63 kolektiva. 

Predsednik Privrednog suda u Leskovca Stanimir Marković ističe da svakoga meseca Narodna banka Srbije dostavlja sudu spisak privrednih subjektata, odnosno kolektiva čiji su računi u neprekidnoj blokadi tri godine.

U takvom slučaju sudija Privrednog suda je dužan da donese rešenje koje se stavlja na oglasnu tablu suda uz ocenu da poverilac ili stečajni dužnik može u roku od 60 dana da uplati avans za pokretanje stečajnog postupka u iznosu od 50 hiljada dinara. Ako se to ne bude dogodilo, sledi automatski stečaj, a to znači da se to pravno lice automatski briše iz registra Agencije za privatizaciju.

Kako ističu u Privrednom sudu u Leskovcu, trenutno se obrađuju slučajevi kolektiva koji su bili u blokadi duže od tri godine, a procenjuje se da će situacija biti potpuno jasna za nekoliko godina kada dođe do brisanja svih subjekata po automatskom stečaju kod Agencije za privredne registre.

Zanimljivo je reći da je na najnovijem spisku Narodne banke Srbije dostavljenom Privrednom sudu u Leskovcu među kolektivima za stečaj i poznaiti Konjički klub ,,Hisar’’.

Na automatskom stečaju trenutno radi sedam sudija, koji su angažovani i u drugim predmetima ovoga suda, a u Pčinjskog i Jablaničkom okrugu ima deset stečajnih upravnika, što je nedovoljno i broj ovih stručnjaka angažuje se iz drugih područja Republike Srbije.

Više kolektiva davno je u stečaju, ali radnici ne mogu da ostvare ni minimalna prava iako imaju pravosnažne i izvršne presudu, kakav je slučaj, na primer, sa Konfekcijom Inkol. Članovi tog kolektiva su poslednjih dana štrajkovali i ispred zgrade lokalne samouprave, uz najavu da će ići za Beograd kako bi ostvarili svoja elementarna prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: