Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:24, 26. 3. 2021.

| Društvo

Za četiri dana u Nišu vakcinisano 26 studenata, nadležni pozivaju akademce da se zaštite

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
vakcinacija-foto-studentskapoliklinika
Nadaju se boljem odzivu; foto: Studentska poliklinika Niš

Dok je u Beogradu od ponedeljka vakcinu protiv kovida primilo više od 1.000 studenata, u Nišu je odziv nešto slabiji. U prva tri dana vakcinu je primilo 14 studenata, a danas je taj broj bio 12, podaci su niške Studentske poliklinike.

Ipak, to što se četvrtog dana javio skoro isti broj studenata koliko ih je bilo za tri dana, direktor Studentske poliklinike Radomir Pešić vidi kao dobar znak. On dodaje da je neophodno objasniti studentima da je vakcina jedini način da zaštite sebe i okolinu.

Oni su naša budućnost i budući akademski građani. Moraju da budu na nivou zadatka, da prihvate odgovornost prema ličnom i javnom zdravlju. Vakcinacija je dobrovoljna, ne želimo nikog da prisiljavamo, već da uz pomoć medija vodimo pozitivnu kampanju - ističe dr Pešić.

Nakon što se u javnosti čulo da neki studenti ne žele da se vakcinišu jer brinu da će to negativno uticati na njihovu mogućnost da ostave potomstvo, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek uputio je danas poziv studentima da se vakcinišu, poručivši da treba da znaju da do steriliteta ne dovodi vakcina, već posledice koje izaziva koronavirus.

Đerlek je objasnio da COVID-19 izaziva postvirusni sindrom, odnosno multisistemsku bolest koja napada čitav organizam, srce, pluća i reproduktivne organe. On je rekao da razume zabrinutost studenata, ali da moraju da znaju da imunizacija spasava od obolevanja, pa i steriliteta, i ponovio da ne treba da se plaše vakcine, već da slušaju struku.

0-02-0a-d827fb88faaa002f5d611ef305b4ffccf534dd52d81c8afa526b2217c8d82c44_64f81297 foto: Studentska poliklinika NišZainteresovani studenti u Nišu mogu se vakcinisati u Studentskoj ambulanti, kao i na punktovima u studentskim domovima. Prijavljuju se na putem telefona 062 82 68 70, mejlom koji se nalazi na sajtu Poliklinike ili prijavom kod portira u studentskim domovima.

U prijavi mogu da navedu koju vakcinu žele, trenutno dajemo Astra zeneku, ali očekujemo da ćemo uskoro dobiti i ostale. Interesovanje nije veliko, ali pretpostavljamo da se jedan broj već vakcinisao prijavom preko e-Uprave - kaže dr Pešić.

Procenjuje se da u Nišu ima oko 30. 000 studenata i da oko 20.000 njih dolazi iz drugih gradova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjana

    08:35 // 27. 3. 2021.

    ovi doktori neznaju da za vreme epidemije nesme da se primi vakcina

    • Smuk

      16:20 // 27. 3. 2021.

      @Mirjana : Inteligentno napisano !!??? Student si ili ... palaverka ?
      Po tebi , vakcinu treba primiti pre epidemije ili... posle epidemije ili po savetu vračare ????

  • Student

    06:41 // 27. 3. 2021.

    Nećete nas naterati da primimo to vaše zlo!
    Čime vi nama garantujete bezbednost vakcine?
    Ničim, već moramo da vam verujemo na reč. A reči su odavno izgubile na značaju. Dosta smo verovali rečima, dokažite nam delima!
    Sama ta, tzv "vakcina" je prebrzo "oktrivena"
    Vakcina protiv Sarsa, kuge, i svih ostalih bolesti nikad nije pronađena tako brzo.
    Eksperiment ili ne? Sami odlučite!

    • Vv

      09:38 // 27. 3. 2021.

      Zar ti nije dovoljna garancija što se vakcinisalo pola milijarde ljudi i mozda nekoliko ozbiljnih reakcija ima? Ko ti garantuje da nećeš da umres od korone ili pobijes familiju kad ih zarazis? Da li znaš koje posledice ostavlja covid? Ako ne znaš, nisi iz medicinske struke, ali bar pitaj one koje su prelezali. Ako su zivi. Btw jel u vreme kuge bilo nauke?

  • Dusan

    06:13 // 27. 3. 2021.

    Cemu li takva frka sa COVID vakcinama... Primis jednu dozu, pa cekas DVE NEDELJE, pa primis drugu dozu, ali i dalje nisi zasticen, nego cekas jos DVE NEDELJE da bi te vakcina zastitila ne od same bolesti vec od "ozbiljnije klinicke slike". Zasticen si 12 NEDELJA (dosadasnje znanje), posle cega radis re-imunizaciju. Vakcina za grip pored ove price stvarno izgleda jos i ozbiljno :D

    • VV

      09:32 // 27. 3. 2021.

      Šta je čudno? Ne možete ni da smršate ako preskočite 1 obrok, treba vremena, kao i za antitela. Ja primila Pfizer, imam super IgG 2 nedelje nakon druge doze. Zaštita bar 6 meseci, vrv 12, a realno zauvek cu bar malo biti zaštićena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: