Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 24. 9. 2017.

| Društvo

Za čišćenje Južne Morave čekaju se pare iz EU

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Južna Morava kese
Južna Morava zagađena zbog ljudskog nemara; Foto: Ivica Stošić

Katastrofalno ekološko stanje Južne Morave, na koje su ukazivali i izviđači iz Vranja, trebalo bi da se popravi kada Srbija bude počela da koristi pare iz fondova EU. Kako je kazao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, samo u vode bi trebalo da bude uloženo ukupno 9 milijardi evra u narednih 15 do 20 godina.

Srbija je, prema proceni Evropske komisije, morala da uloži “izuzetne napore u oblast zaštite životne sredine”, a u kakvom su stanju vode najbolje svedoči regata “Južna Morava” u okviru koje su se izviđači spustili celim tokom reke, ali i dokumentarni film "Tužna Morava" koji je snimio klub ekstremnih sportova "Extreme". Reka i obala su zatrpane otpadom, a prema rečima Jovana Kocevskog, starešine Odreda izviđača "Zavičaj 1093" iz Vranja, tokom regate je izdvojeno 30 kritičnih mesta.

Najveći problem je bio na relaciji Ćukovac-Vranjska banja, tu je nekih trinaestak deponija, a ostale su u donjem toku kod Preševa i Bujanovca. Onda se javljaju između Leskovca i Vlasotinca, tamo je bila deponija skoro 4 km gde bukvalno nije moglo da se prođe - dodaje.

Dodaje da su alarmirali “Srbija vode”, preduzeće koje je zaduženo za vodotokove, ali da još čekaju odgovor. Ipak, kaže da su uočili da je bilo nekih radova na reci.

Očekujemo povratnu informaciju iz “Srbijavode” šta je urađeno tokom ove godine jer smo dobili obećanje da će prva sredstva koja dođu iz EU biti usmerena na sanaciju tih 30 mesta koja smo pronašli. U nekoj našoj analizi primetili smo da je na nekim mestima bilo radova - rekao je.

Ni novinari zasada nisu uspeli da dobiju odgovor iz preduzeća "Morava" koje je deo "Srbijavoda" zadužen za Južnu Moravu jer je, kako nam je rečeno, direktor na odmoru, a niko osim njega ne daje informacije.


Kanalizacija se izliva u Moravu, gde završava i đubre iz sela

Ni jedna od 16 opština kroz koje protiče Južna Morava ne prečišćava otpadne vode, pa se sva kanalizacija izlije u reku. Kocevski kaže i da đubre završava u reci jer sela u tim opštinama nemaju organizovan odvoz smeća.

Ljudi sa tih područja to lageruju na neadekvatnim mestima, verovatno u nekim jarugama odakle velika kiša sve to odnese u Moravu. Na ulivu svakog od pritoka u Moravu može po otpadu da se proceni kolika je populacija u gornjem toku pritoke. Ogromna količina komunalnog otpada dolazi u reku na taj način - kaže Kocevski.

Podsetimo, ovaj odred je potpisao Memorandum o zaštiti Južne Morave sa predstavnicima lokalnih samouprava u slivu Morave, a kako su kazali, to je polazna osnova za suzbijanje ekološke katastrofe.


Ima volje da se očisti, ali nema para

Kako navode iz Koalicije 27, koju čine organizacije civilnog društva koje prate pregovaračko Poglavlje 27 o životnoj sredini, najveći deo godišnjeg budžeta Srbije za upravljanje vodama namenjen je regulaciji reka i sprečavanju poplava.

Mere za zaštitu voda od zagađenja podržane su sa svega 62,5 miliona dinara što je 3% ukupnog budžeta za upravljanje vodama - navode u koaliciji.

Kocevski dodaje da su predsednici opština kroz koje prolazi Južna Morava prilikom potpisivanja Memoranduma bili spremni da počiste reku, ali da za to nemaju para.

Evropska unija, država i strani investitori će, prema najavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, u naredne 2 decenije uložiti 14 milijardi evra u ovu oblast, od čega bi 9 milijardi trebalo da bude potrošeno na vode.

Podsetimo, najavljeno i da će u Nišu za 2 godine početi da se gradi postrojenje za preradu otpadnih voda. Ovo će koštati oko 50 miliona evra, koje će, kako je najavljeno, dati švedska Vlada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    13:38 // 25. 9. 2017.

    Ove kese i ostali odpad su nasih ruku delo.Ne vrede nam nikakve donacije dok sami ne promenimo svest da ne malo, nego mnogo vise brinemo o prirodi... Nadlezne sluzbe, udruzenja i ostali zaduzeni vise paznje na samoj edukaciji stanovnistva kroz tv emisije razne brosure o ocuvanju prirode kao sto se to radi u civilizovanim zemljama. Kao sto rekoh novac ce da dodje da se vise od pola ukrade a ostat

  • Zoran

    23:34 // 24. 9. 2017.

    Ona:"divljacka"plemena u slivu Amazona su za nas civilizacija.Sta ce mo mi Evropi?
    i oni su poludeli kada nam daju tolike pare-zasto? i sto hoce da nas prime u EU-sta ce im divljaci samo da im stvaramo probleme.
    Kakva korist od nas?

  • prof dr CVETKO prvi

    19:54 // 24. 9. 2017.

    Dal' nam Evropljani zagadjuju reke , prave deponije na svaki korak ?
    Ako jesu to uradili - neka plate ... i treba da plate !
    A ako nisu to sve uradili - što plaćaju ? Oni i ne znaju da će "posle čišćenja" i utroška para , za tri dana opet da bude isto !
    "Premenil se Ilija - pa si tija" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: