Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:24, 7. 4. 2016.

| Društvo

Za dečje onkološko odeljenje fali još 5 miliona za PDV

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Hemato-onkološko odeljenje
Plan je da odeljenje dobije i nov nameštaj; foto: flickr.com/Kate Hiscock, CC

Pošto je do pune sume neophodne za početak dogradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, koja košta 25 miliona dinara, nedostaje još 5 miliona koliki je iznos PDV-a, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka očekuju da tim iznosom pomogne država i radovi počnu u maju.

Kako je saopšteno iz ovog udruženja, izgradnja tog odeljenja u saradnji sa Kliničkim centrom Niš i Klinikom za dečje interne bolesti proširiće kapacitete i povećati higijensko-medicinske standarde u odnosu na odeljenju u kom se deca iz cele južne Srbije sada leče.

 

Dobar dan svima! Danas smo posebno dobro raspoloženi, ne samo zato što je divan, sunčan dan već i zato što smo, zajedno...

Posted by Nurdor Srbija on Thursday, April 7, 2016

U akciji koja traje više od godinu dana, u kojoj se novac prikuplja SMS-om u kampanji "I ja se borim", kao i kulturnim događajima širom zemlje, humanitarci su za ovu namenu prikupili 20 miliona dinara.

Obzirom na pozitivne objave samog premijera, Udruženje očekuje da će se i država uključiti u ovaj projekat od nacionalnog značaja i finansijski pomoći u visini 5 miliona dinara koji su neophodni kako bi prva faza projekta počela sa realizacijom u maju - piše u saopštenju NURDOR-a.

Postojeće odeljenje, kažu u ovom udruženju, nema dovoljno kapaciteta jer stacionar raspolaže sa samo 6, a dnevna bolnica sa 2 kreveta. Uz to, kažu oni, ne postoji usklađenost sa medicinskim i higijenskim standardima, a ni prostorom za igru.

Usled nedostatka prostora, deca se smeštaju na Odeljenje imunologije na kome je smeštena centralna kuhinja, usled čega postoji mogućnost dodatnih infekcija i komplikacija bolesti koje mogu biti i fatalnog ishoda - piše na sajtu NURDOR-a.

NURDOR Idejno rešenje novog odeljenja; nurdor.orgZato je planirano da se novo odeljenje prostire na dva nivoa i više od 750 kvadratnih metara. Dnevna bolnica će imati 3 kreveta, a stacionarni deo 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i pomoćne krevete za roditelje, odnosno pratioce.

Osim toga, biće izgrađeno posebno kupatilo i dnevni boravak za roditelje, i prostor za igru i učenje za sve uzraste. 

Nova medicinska oprema i adekvatan broj ambulanti, ordinacija i soba za intervencije, pružiće mnogo bolje uslove za rad kompletnom medicinskom timu čime će se unaprediti kvalitet lečenja i boravka mališana - kažu u NURDOR-u.

U zavisnosti od stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice, a takva primena terapije „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji.

Za izgradnju celog objekta potrebna su 74 miliona dinara, od čega je oko 15 miliona iznos PDV-a.

Na osnovu Ugovora o donaciji između NURDOR-a i Kliničkog centra Niš novo odeljenje će posle izgradnje biti vlasništvo Kliničkog centra koji će ga održavati i njime upravljati.

U Srbiji se deca, osim u Nišu, od raka leče na jednoj od 3 klinike u Beogradu i jednoj u Novom Sadu. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna limfoblastna leukemija kod koje terapija traje 105 nedelja. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    15:54 // 8. 4. 2016.

    Bitno je da su dali 5 miliona evra subvencije stranom investitoru u Vladicinom Hanu,a nasa deca nisu vazna.Bravo Srbijo,samo NAPREDNO.

  • joksim

    13:31 // 8. 4. 2016.

    drzavi i ovim 50-ak partijama koje se bore za foteljice i vlast po svim nivoima i opstinicama - bolje da daju pare od kampanje ovoj bolnici nego da lepe postere po celoj zemlji i dele flajere koji zavrse po kantama, snimaju reklame..

    A drzava da se odrekne PDV - a jer je zalosno da zaradjuje pravna i odgovorna drzava od ovakvih slucajeva ( a premijer kaze da smo mi pravna i odgovorna drzava??)

  • jela

    21:50 // 7. 4. 2016.

    Eh,mng treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: