Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 23. 3. 2018.

| Društvo

Za decu nasilje normalno, neophodan sistemski rad

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
pesnica
"Kada je u pitanju naš grad apsolutno je moguće da se radi preventivno"; Ilustracija: flickr/Brendan Wood

"Psihčko nasilje je postalo kao šala", "nasilje je normalno", "dobio sam batine i niko mi nije pomogao", "u školi ima mnogo nasilja", neke su od stvari koje su se čule na radionicama u niškim školama. Iako je glavni cilj projekta "Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu" bio upravo rad sa mladim navijačima, odgovori školaraca skrenuli su pažnju edukatora na nasilje u svim sferama, jer su mu deca svakodnevno izložena.

Nakon što je u prvom delu projekta rađeno istraživanje u okviru koga se došlo do zaključka da su "meraklije", navijači Fudbalskog kluba Radnički iz Niša, znatno manje agresivne od pripadnika drugih navijačkih grupa, drugi zadatak bio je učiti osnovce i srednjoškolce o kulturi navijanja.

Međutim, učenici 7. i 8. razreda osnovnih i 1. i 2. razreda srednjih škola, pokazali su, kako kaže jedan od edukatora Ivan Topalović, da je nasilje veoma aktuelno i u porodici, školi, na ulici. Zato je potrebno sistemski raditi sa decom, ne samo onom starijom, već od malih nogu.

Bila je frapantna informacija da je nasilje deo njihovog svakodnevnog života, da su oni okruženi nasiljem svuda i to su sami pokazali na radionicama. Kada ih pitamo kako se osećaju ljudi koji su izloženi nasilju, oni se vrlo lako identifikuju i kažu „mi smo se osećali tako“. Hitno je da se kao društvo ogradimo da nasilje nije nikakav odgovor, da nije način da se reši bilo šta – priča Topalović.

Mladi su, kako navodi Topalović, potpuno svesni razlike između navijača i huligana, ali u nekim trenucima pomisle da moraju da se izbore za svoje mesto u društvu, te da treba biti nasilan. Meraklije Prvi deo istraživanja bio posvećen "meraklijama"; foto: Vanja Keser

Ja mlade ljude ne vidim kao zle, koji žele nekoga da povrede, već oni nasilje vide kao način da se izbore za poziciju u društvu – ili ćeš biti žrtva ili ćeš biti nasilnik. Oni su u nekom trenutku rešili da budu ovo drugo. A to nasilje će vrlo lako preći u fašizam, o kome oni ne znaju gotovo ništa. Vidim da ti mladi vape za nekim drugim idolima, drugim vrednostima, koje mi moramo da im postavimo – kaže Topalović.


U rad sa mladima treba da se uključe svi

Nakon deset škola, najrazličitijih iskustava, slučajeva i reakcija, Topalović i sociolog Dušica Jovanović izradili su priručnike, koji mogu pomoći u daljem radu sa mladima. Svi su složni u tome da jedna radionica nije dovoljna, ali i da je neophodno da se u rad sa mladima uključi svi - od roditelja, preko škole, pa do čitavog društva.

Govorili smo ne samo o nasilju u sportu, nego i o drugim vrstama nasilja. Nastojali smo da deca i mladi postanu svesni razlike između društveno poželjnog i nepoželjnog ponašanja, da prihvate društveno poželjno ponašanje. Pokušavali smo da im činjenično pokažemo šta je to dobro i zašto je u njihovom interesu da prihvate društveno poželjno ponašanje, da izvrše korekciju svog ponašanja – rekla je Jovanović.

Generalno, utisci su da su deca bila izuzetno aktivna i otvoreno razgovarala o nasilju, a stručnjaci smatraju da prevencija ima velikog udela u sprečavanju. Zaključci ovog istraživanja su da bi na nasilju trebalo da rade svi zajedno, sistemski i institucionalno.

Podsetimo, u sklopu projekta "Ujedinjeni u prevenciji nasilja u sportu", osim radionica sa osnovcima i srednjoškolcima i istraživanja o navikama "meraklija", planirano je da se održe i razne akcije sa navijačima niškog Radničkog. Tako je najavljena humanitarna utakmica između navijača i igrača, nastavak humanitarnih akcija, takmičenje za najlepši grafit i poruku, majice i šalovi sa porukama protiv nasilja, te koreografije usmerene ka lokal patriotizmu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VILA PROMAJA

    16:39 // 25. 3. 2018.

    Dokle vise price....bla..bla.bla.....gde ste sociolozi ...psiholozi...dajte nesto konkretno....

  • Durlan

    10:13 // 24. 3. 2018.

    Dzabe sve dok se na kanalima sa nac. frekvencijama vrte parovi, farme i zadruge.

  • Pavlo

    20:28 // 23. 3. 2018.

    Kakvo licemerstvo ali uz Boziju pomoc nece jos dugo ! Pa vi ste ukinuli da je skola vaspitna ustanova i sada je samo obrazovna , EEJJ pa gde to moze koga cete da obrazujete bez vaspitanja , deca provode najveci deo vremena u skoli a vi ste se ogradili da ne snosite odgovornost vaspitavanja . SRBI jel ste zivi !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: