Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:14, 9. 11. 2015.

| Društvo

Za deponiju “Keleš” ponudu dala samo španska kompanija

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
deponija nis
Niša deonija "Bubanj" prepunjena i nedavno se sanira jedno polje, ali ka prelazno rešenje; foto: V. Keser

Na međunarodni javni poziv za dodelu koncesije za Regionalni centar za upravljanje otpadom, koji obuhvata Niš i 7 okolnih opština, javio se samo konzorcijum koji predvodi španska kompanija “Urbaser”.

Iako su 4 kompanije otkupile dokumentaciju, ponuda ovog konzorcijuma gde je vodeći partner španski “Urbanser”, a manjinski učestvuje beogradska “Danhos d.o.o”, jedina je pristigla i to danas, 15 minuta pre isteka roka. Ponudili su preko 23 miliona evra investicije za izgradnju i upravljanje centrom „Keleš“ i pet transfer stanica.

Prema rečima Bojana Avramovića, direktora Regionalne razvojne agencije “Jug”, koja vodi ceo postupak dodele koncesije, ukoliko ponuda španske kompanija bude prihvaćena, računi građana neće biti mnogo uvećani.

Povećanje cene će maksimalno biti između 0,5 i 0,6 dinara po kvadratnom metru, na njihovu ponuđenu cenu od 39,8 evra po toni. Toliko će građane eventualno koštati više. Dakle, za stan od 100 metra kvadratnih maksimalno uvećanje će biti 50 do 60 dinara - objašnjava Avramović.

ponuda keles Ponude otvorene danas u 16 sati; foto: JVŠto se tiče tehnologije, kaže Avramović, španski konzorcijum planira da otpad tretira anaerobnom digestijom. To praktično znači da će organski otpad biti iskorišćen za kompost i biogas.

Na današnjem otvaranju ponuda, komisija je utvrdila da postoji neusaglašenost između ugovora o konzorcijumu i bankarske garancije.

Tenderska komisija će im dati rok od 7 do 8 radnih dana, da ili promene ugovor ili daju bankarske garancije u skladu sa postojećim ugovorom. Ukoliko ne isprave ovu tehničku grešku moraćemo da proglasimo ovu ponudu kao nepotpunu i neprihvatljivu,  a ukoliko sve budu završili komisija prelazi na evaluaciju ponude - napominje Avramović.

On ističe da će tenderska komisija, ukoliko ova ponuda bude potpuna, iako ima rok od 60 dana odluku najverovatnije doneti u decembru.

Podsetimo, najboljem ponuđaču će biti povereno upravljanje otpadom u regionu na 25 godina. Plan je da ovaj centar “Keleš” prihvata smeće iz Niša, Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.


Strogi uslovi tendera

Iako je prema rečima direktora RRA “Jug” za ovu koncesiju bilo dosta zainteresovanih kompanija, i to velikih, samo jedna je dala ponudu. On veruje da je razlog za to prilično restriktivan tender.

Kompanije nisu želele da podele rizik na način na koji smo mi predvideli, a to je da nemaju garanciju niti države, niti Grada Niša da će sav otpad koji prime da im i bude isplaćen u nekom roku. Druga stvar koja je kompanijama je bila problematična je što nismo dozvolili projektno finansiranje, bilo kod neke komercijalne banke, EBRD ili Svetska banka. To je za neke kompanije bilo previše jer su morali da ulože isključivo svoj kapital - objašnjava Avramović.


urbaser Usluge "Urbasera" ima preko 50 miliona ljudi na 4 kontinenta; foto: urbaser.esŠpanci se udružili sa Karićima?

Španska kompanija “Urbaser”, sa sedištem u Madridu, prošle godine je imala obrt od 1,6 milijarde evra. Kako se navodi na zvaničnom sajtu, ima oko 30.000 zaposlenih i preko 160 kompanija koje su deo njene grupe.

Deo je grupe ACS, a njene oblasti delovanja su sakupljanje i upravljanje otpadom, reciklaža, održavanje javne higijene...

Drugi član konzorcijuma je beogradska firma “Danhos”. Prema podacima Agencije za privredne registre, ona je osnovana 30. oktobra 2015. godine, odnosno pre oko 10 dana. Suvlasnici ove firme su sa po 50% Jose Manuel Serrano Gomez i “2STRONG MEDIA d.o.o”.

Inače, firmu “2STRONG MEDIA " osnovali su 2012. godine, sa kapitalom od 300 dinara, Nikola Martać i Danijela Karić Martać. Prema APR-u, pretežena delatnost ove firme je emitovanje radio-programa. Danijela je ćerka Dragomira Karića, jednog od braće Karić, a javnosti je poznata, osim kao član poznate familije, i kao pevačica nekadašnje grupe "D&D".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • botanist

    17:45 // 10. 11. 2015.

    Iznosenje smeca radi JKP Medijana .

  • monso

    12:27 // 10. 11. 2015.

    Dragoljube ako puskupi izvoz smece to pitaj medijanu

  • dragoljub stamenkovic

    10:13 // 10. 11. 2015.

    А где је ту интерес грађана ако изношење смећа поскупи ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: