Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:03, 30. 7. 2022.

Za desetak dana počinje berba šljiva, otkupljivači najavljuju upola manju cenu od prošlogodišnje

šljive Berba šljiva uskoro počinje, najavljena cena ne zadovoljava poljoprivrednike; Foto: Lj. M.

Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za 10-ak dana počinje berba sorte “stenlej”. I dok su se rane sorte otkupljivale od 10 do 15 dinara po kilogramu, otkupna cena za "stenlej" se još uvek ne zna, ali otkupljivači i nakupci već najavljuju da će biti mnogo manja od prošlogodišnje koja je bila 40 dinara.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Бата Рака из Ниш

    18:28 // 30. 7. 2022.

    Ма, нека откупљивачи понуде НУЛА динара а држава нека их подржи.
    Произвођачима затим нека дају субвенције за шљивовицу, да се утепају од пиће и све да забораве!

    • Des - pot

      19:13 // 30. 7. 2022.

      Lele Бата Рако,otkupci će me urnišu s ovu cenu! Taman reko da uzNem neki dinar i da batalim pijenje, kad ono,mora' sav rod da turam u veselu mašinu!

    • Бата Рака из Ниш

      19:36 // 30. 7. 2022.

      Дес-Пот,
      Ценим те ко разумног човека, зато и подржавам тој да се дружиш с чкембаву веселу машину.
      Њен производ лечи све бољке.
      Ево ја си пре свако једење дрмнем две оне поголеме од 0.05 и после ми све лепо, накркам се добро, весел сам, и мирна ми Бачка!

  • Branko Petrovic

    18:30 // 30. 7. 2022.

    Nema potrebe da negodujte zbog niske otkupne cene sljive.Za sve sto vam se desava vi ste krivi jer ste u ogromnoj vecini dali glas onima na koje sada kukate i koji ce da vas deru narednih godina.Nego rakije nikada dosta pa sve u burice.

    • Abcdefu

      09:44 // 31. 7. 2022.

      Ma dok su nas jahali oni bivsi koji se sad nude kao opozicija, otkupna cena svog voca je bila 100e po kilo. Al propast nam je krenula tek od kako nas sns zajahao. Opasno mi idu na zivac takvi koji nerealno komentarisu i imaju pamcenje kao zlatna ribica

  • Torpedo

    18:37 // 30. 7. 2022.

    U pravu si, da ste dosadili, dosadili ste ! Kukate svake godine a ne bunite se, tamo gde treba ! A, dobro, kad bi smeli i ujedinili se! Tesko !

  • Šljiva je zakon

    19:42 // 30. 7. 2022.

    Inače ranka je obrana, Stenlej neće skoro, za mesec dana, sad će Moravka, posle nje Čačanska rodna... Ne beru se u isto vreme. Prošle godine je bila velika cena jer je bio loš rod, ove godine se šljive polomile od roda... Ali tako je u poljoprivredi... Otkup se isplati onima koji imaju mnogo, malima može da se isplati samo prerada, dzemovi i rakija ili tako nešto

  • Peca Stop ucenjivackom otkupu

    19:51 // 30. 7. 2022.

    Pa nemojtw da dajete orkupljivacima.Pecite rakiju.Sto bi vas neko ucenjivao non stop.

  • mile

    20:01 // 30. 7. 2022.

    Ovo je stvarno neverovatno. Što se više Predsednik trudi da pomogne stanovništvu i olakša mu život na svaki način, ovi oko njega su toliko bezobrazni da nemaju meru. Prava je šteta što od silnih svetskih problema koje rešava Predsednik ne stiže da se pozabavi i ovim temama. Kad Predsednik sazna šta ovi njegovi nevaljalci rade, biće teško njima! Podrška za Predsednika, njemu je ipak najteže!

    • Branislav Petrovic

      21:20 // 30. 7. 2022.

      Taj tvoj predsednik treba i mora da se bavi onim sto mu Ustav dozvoljava i nista vise.Inace je on jedan veliki manipulator,lazov i prevarant .

    • Smuk II

      21:27 // 30. 7. 2022.

      @mile , mile ... vidiš li da niko ne primeti tvoj sarkastični komentar !
      Malo smo otupaveli ...

  • Filozof

    20:14 // 30. 7. 2022.

    ... niska otkupna cena poljoprivrednih proizvoda nije vazna, vazno da je seljak glasao za predsednika stranke, koji ce mu dati povecanjenje poljoprivredne penzije od 8%, pa nek' traje, dok traje. Posle ce doci Kinez da mu digne njivu u vazduh i otvori rudnik ...

  • Za_druga

    20:43 // 30. 7. 2022.

    Na žalost, tako je kada si na dnu lanca. Udruživanje, prerada i nastupanje sa finalnim proizvodom je jedini način opstanka u tržišnoj ekonomiji...

    • Autrikter

      06:44 // 2. 8. 2022.

      To je mozda sns , lopovska,trzisna ekonomija ! Da je tako, diljem planete, niko nista ne bi proizvodio ! Lanac ima karike, ako se ta, kako kazez, na dnu, raspadne, razletose se i ostale !

  • Poljoprivrednik

    22:08 // 30. 7. 2022.

    Tako je odlučio predcednik a vi ste glasali za njega!!!!

  • Bill

    23:30 // 30. 7. 2022.

    "Glasali ste a sad vam ne valja" i slicni komentari nalaze se gotovo ispod svake vesti. Kao da su svi glasali za tog koji je kriv za sve. Svaki put kad se pise o poljoprivredi i niskim otkupnim cenama komentari su isti " pobunite se" , "i to vam je mnogo"...
    Bez jakog seljaka nema jake drzave.

    • niszvezda

      11:24 // 31. 7. 2022.

      Apsolutno su krivi ti koji su glasali, jer su dozvolili da ih neko (pot)kupi za 3.000 dinara i lažna obećanja... Dati nekome mandat od 5 godina za tu sumu je iznos od 1.75 dinara na dnevnom nivou... Da li je vredno (?) izgleda da nekima jeste i sad neka plaćaju ceh...

  • Nema ovde života,nikad ga nije ni bilo :-(

    05:10 // 31. 7. 2022.

    Posle kažu neće ljudi da rade poljoprivredu! sve zarasta u korov i trnje,državo sram te bre bilo umesto da štite proizvodjača oni ubili cenu.Porez naplaćuju za zemlju koja se ne radi ovo nije normalna država sve je poskupelo zejtin,meso,hleb...dizel 215 dinara.To znači da poljoprivrednik nema prava na poskupljenje u skladu sa trenutnom situacijom?.Divno se brinete za ljude koji rade težak posao!!!

  • Nenad

    08:26 // 31. 7. 2022.

    Ministar sa svojom svitom posto tvrdi da ima rezultat da dode u berbu i sve sto zaradi nek nosi, sramno da sramniji odnos nemoze biti...nesposobni napreduju pametni propadaju...

  • Ђока

    09:43 // 31. 7. 2022.

    Док је Чадеж на челу ПКС А Недимовић и њему слични лажови у министарству са превејаним Кркобабићима и једним слинавком у парламенту који заступа сељака БИЋЕ ТАКО.

    • Selac neopevani

      12:38 // 31. 7. 2022.

      Nemoj Đole tako, taj treći će si nameri treći mandat i baš ga boli dugme za seljaci!

  • Nikola

    17:00 // 31. 7. 2022.

    Pa zar zbog sukoba u Ukrajini nemamo nedostatak hrane? Zar hrana nije svuda poskupela? Otkud sad manja cena a poskupeli troskovi ili za obradjivanje i prevoz ne ide ovo novo skuplje gorivo

  • Billy The Kid

    18:12 // 31. 7. 2022.

    Ništa bez vesele mašine. A otkupljivali neka zaborave na masnu zaradu od šljive. Pali veselu mašinu i ne brini za grejanje i povećanje struje.

  • Miloš Jović

    18:35 // 31. 7. 2022.

    Vi seljaci, ste im jednih od najvernijih glasača, tako da dobijate sve što zaslužujete...

    • Seljak polutan

      19:45 // 31. 7. 2022.

      Tačno prike, al da nisu i vaši glasovi oni bi ga po...... Ovako, zajedno smo gi izglasali pa mu sad gledamo čudo!

    • Оскар Питагор

      21:35 // 31. 7. 2022.

      Крива процена. Процентуално је мали број сељака. А и они нису компактни. Многи од њих још од пре WW2 не гласају за режим.

      Пропорционално највећи скуп режимских гласача су разни носачи цокула (војска, полиција, обезбеђења), државни чиновници, КиМ и прекодрински Југоси, сада декларисани као Срби. И сви ови живе неупоредиво боље од сељака.

  • Ivan

    01:50 // 1. 8. 2022.

    Pecite rakiju i pijte je što više,proširiće kapacitete u G.Toponicu za lečenje ....ništa ne brinite,kad mogu da se naprave tri kovid bolnice može i još koja zgrada sa gvozdenim krevetima ,zgodnim za fiksiranje.....

  • zoki milenkovic

    07:40 // 2. 8. 2022.

    Vidim neki odmah okreću na politiku...gospodo poenta je da je pojedinačni proizvodjač u poljoprovredi uvek osudjen na propast sve dokle proizvodi sirovinu...traži se proiizvodnja finalnog proizvoda a to je moguće samo kroz udruživanje poljoprovrednika kroz zadruge. Prema tome kako se formira cena šljive i ko je na vlasti je potpuno nebitno...

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: