Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 11. 6. 2021.

| Društvo

Za desetak dana počinje berba višanja u Toplici - rod manji, a otkupna cena neizvesna

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
višnje
Za desetak dana počinje berba višanja, cena se još uvek ne zna; Foto: Lj. M.

Do početka berbe oblačinske višnje na teritoriji Topličkog okruga ostalo još desetak dana, a kao i prethodnih godina i ove se još ne zna početna otkupna cena. Stručnjaci za poljoprivredu kažu da će rod biti umanjen za 20 do 30 %, ali da će u odnosu na prošlu godinu kvalitet biti bolji.

Koordinator sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije za Nišavski, Pitotski i Toplički okrug Dragan Punović ističe da će na zasadima gde su voćari prošle godine pogrešno primenjivali agrotehniku rod biti manji i do 50 odsto, te da za sada nema velikog interesovanja za otkup ovog voća.

Imajući u vidu da zaliha višnje postoji po hladnjačama ne očekuje se neko veliko i posebno interesovanje. Praktično to je jedina voćna vrsta koja nije izašla iz hladnjača, a jedan od razloga je i loš prošlogodišnji kvalitet. Ove godine, bar prema prvim analizama se očekuje bolji kvalitet pre svega u pogledu suvih materija, što je za prerađivače jako važno – kaže Paunović.

Dodaje da će berba početi između 20. i 25. ovog meseca, a da će cena biti tržišna i da će na to uticati mnogi faktori, od ponude i potražnje do kvaliteta višnje. višnje Ove godine kvalitet bolji od prošlogodišnjeg; Foto: Lj. M.

Inače, prošlogodišnja cena višnje se kretala od 45 dinara za prvu klasu, do 30 i ispod 30 dinara za koliko se otkupljivala druga klasa gde je i otkupljena najveća količina ovog voća.

Sa tom cenom, po rečima proizvođača, ne mogu da se pokriju ni osnovni troškovi proizvodnje i branja, a o zaradi tvrde da niko i ne razmišlja.

Kada se sve sabere i oduzme, stavi na papir, nama ostaje taman da isplatimo berače. Unazad nekoliko godina proizvodnja ovog voća po kome je čitav kraj poznat, potpuno je obesmišljena. Gotovo redovno zbog niske cene mnogi voćnjaci ostaju neubrani, a sve češće proizvođači krče svoje višnjare i orjentišu se na proizvodnju drugih, isplativijih ratarskih ili povrtarskih kultura – kaže poljoprivrednik iz prokupačkog sela Babin Potok.

Dodaje da su berači prošle godine naplaćivali od 15 do 20 dinara za kilogram, pa se očekuje da i ove godine bude ista ili čak i nešto veća cena branja.

Zbog višegodišnje niske otkupne cene višanje u Toplici, ali i problemima sa plasmanom ovog voća, gradska vlast u Prokuplju je pre 2 godine najavila pokretanje inicijative za izgradnju velike hladnjače.

Kako je tada rečeno, Grad Prokuplje je spreman da za hladnjaču izdvoji oko 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, ali uz učešće privatnog kapitala od 50 %. Međutim do danas se ništa se nije uradilo na realizaciji te ideje.

Samo sa teritorije Prokuplja, godišnje se otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona, ali je iz godine u godinu sve manje zasada, što zbog bolesti žilogriz koja je prepolovila voćnjake, što zbog “hronično” niske otkupne cene.

Višnja je uz šljivu najzastupljenija ratarska kultura na teritoriji Topličkog okruga i nalazi se na površini od oko 4.000 hektara, a veliki broj domaćinstava, skoro 70 odsto, svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran T

    13:57 // 13. 6. 2021.

    Političari se trude da ceo jug Srbije presele na Maltu.

    Ti sti političari ne znaju kako motika izgleda, ko zna kada su poslednji put i obišli svoju dedovinu. Da falsifikuju i kupuju diplome, e to su znali...
    Potpuni propast društva.

  • Dule

    13:45 // 13. 6. 2021.

    Srbija više nije država, ona je okupirana iznutra od strane
    kriminalno-naprednjačkog

  • Pera kojot

    19:44 // 12. 6. 2021.

    CENA JESTE BILA NEGDE 45 OTKUPLJIVALA SE NAJVISE PO 20 DINARA I TO 90% I NIJE NAPLACENA JOS IZ 2020-19 I TO JE LEPOTA NA SELU MLEKO OD25DO 29DINARA I TO ZADNJIH 20 GODINA POMAZU SELO BAVIM SE TIME I CENE SU TE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: