Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 24. 7. 2022.

| Društvo

Za drugi rok na niškim fakultetima 635 mesta na budžetu, najviše na PMF-u

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
univerzitet
Na GAF-u, Ekonomskom i Pravnom sva budžetska mesta popunjena; foto: V. Keser

Ukupno 635 mesta na budžetu i 682 na samofinansiranju ostalo je za septembarski upisni rok na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu. Najviše slobodnih mesta ima na Prirodno-matematičkom i Fakultetu zaštite na radu, dok su na Građevinsko-arhitektonskom, Ekonomskom i Pravnom sva budžetska mesta popunjena.

PMF Čak 195 slobodnih mesta na PMF-u; foto: T. R.Čak 195 slobodnih mesta na budžetu ostalo je na PMF-u, najviše na Matematici i Geografiji. Na Fakultetu zaštite na radu ostalo je ukupno 190 slobodnih mesta - 94 na budžetu i 96 na samofinansiranju.

Prema podacima Univerziteta u Nišu, i na Pedagoškom fakultetu u Vranju ostalo je dosta slobodnih mesta - 36 za studente koji će studirati o trošku države i 100 za one koji će sami plaćati studije.

Na Medicinskom fakultetu do prošle godine su se uglavnom sva mesta popunjavala u prvom roku, ali sada je, kao i 2021, ostalo dosta mesta - čak 131, od čega 63 budžetska i 68 samofinansirajućih. Najviše slobodnih mesta je na studijama stomatologije.

Brucoši imaju priliku da u drugom roku zauzmu i jedno od 125 preostalih mesta na Mašinskom fakultet, gde je slobodno 68 budžetskih i 57 samofinansirajućih. Najviše slobodnih mesta je na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo.

Medicinski fakultet Na Medicinskom ponovo dosta slobodnih mesta; foto: V. KeserViše od 100 slobodnih mesta ostalo je i na Elektronskom fakultetu - 66 za one koji će studirati o trošku države i 38 za samofinansirajuće studente.

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu moći će u septembru da upišu još 43 studenta na budžetu i 29 na samofinansiranju, a Tehnološki još 61 student na budžetu.

Samo jedno slobodno mesto na budžetu, na studijskom programu Muzička teorija, ostalo je na Fakultetu umetnosti, a 9 na samofinansiranju. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja samo su dva mesta na budžetu ostala slobodna, a na samofinansiranju 96.

I na Filozofskom fakultetu nije ostalo mnogo mesta za one koji će studirati besplatno - 2 na Filozofiji i 3 na Istoriji. Ostalo je i 57 mesta za samofinansirajuće studente.

Na samofinansiranju na GAF-u je ostalo 11, na Ekonomskom 63, a na Pravnom 58 slobodnih mesta, dok je na budžetu na ta tri fakulteta sve popunjeno.

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ostalo je i ukupno 67 slobodnih mesta za one koji će studirati u okviru programa afirmativnih mera, o trošku države.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • StefanSt

    19:12 // 25. 7. 2022.

    Nista ne cudi ovo za PMF. Ja sam 2019 zavrsio master studije na departmanu za Geografiju, odsek Turizam, i evo nakon tri godine od Turizma ni T, a znam da je vecina kolega Geografa i Turizmologa, umesto u skolama i nastavnickim katedrama, ili agencijama, mesto zauzela u dispec firmama i drugim inostranim konkistadorima koji se bogate na racun nase pameti a nama bacaju mrvice da prezivimo

  • Smuk II

    10:01 // 25. 7. 2022.

    Možemo da iznalazimo razloge za manjak prijavljenih studenata ali moje mišljenje je da su osnovni razlozi : smanjivanje populacije u Srbiji i sve veće osiromašenje Srbije po manjim mestima , gradovima s' Juga i nemogućnost finansiranja dece iz tih gradova ! Ovo se ne odnosi na "našu decu" koja završavaju fakultete "na nevidjeno" !
    "Upgradovao" sam vokabular , a !

    • Бата Рака из Ниш

      11:02 // 25. 7. 2022.

      Не да си га апгтејдовао него си му...
      Тако га и ја апгрејдујем, обично кад па'нем у ватру, да би ме људи озбиљније схватили.

    • Des - pot

      16:08 // 25. 7. 2022.

      Smuk i Бата Рака,A be vas dvojica batalite tija stručni strani reči,sve si iskrší jezík?Za vokabular neću ni da zinem,jer star vol se ne uči u brazdú!

    • Бата Рака из Ниш

      16:21 // 25. 7. 2022.

      Дес - Пот,
      Немој млого критикујеш, ми јесмо стари волОви ал по знамо и по имамо више вољу да учимо од овија помлади!

  • Hiperprodukcija ekonomista i pravnika u zemlji siromaštva i bezakonja?

    21:37 // 24. 7. 2022.

    Reforma obrazovanja sa akcentom na tehničke šk. Pokretačka snaga svih zdravih ekonomija je industrija; od turizma i poljoprivrede niko nije "zagazdeo"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: