Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 15. 1. 2024.

| Društvo

Za ekološke projekte ove godine 1,25 milijardi dinara

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
divlja deponija
Planirano više novca nego prošle godine; foto: čitalac-Prijavi problem

Gradovi i opštine će i ove godine moći da konkurišu za novac od Ministarstva zaštite životne sredine za zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Ove godine je ukupno na raspolaganju 1,25 milijardi dinara, a prijave su otvorene do 29. januara.

Niš je pored drugih gradova i opština na jugu bio jedan od onih koji su konkurisali i dobijali projekte preko Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali jedan od najvažnijih još nije završen i nepoznato je kada će kotlarnica na niškom Univerzitetu, odnosno najveći zagađivač "niškog" vazduha, konačno biti ugašen.

Nove projekte u ovom gradu, ali i svim ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji, nadležni mogu da prijave i ove godine, a konkursi su otvoreni do 29. januara.

Konkurse raspisujemo četvrtu godinu zaredom, a za ovu godinu obezbedili smo dva puta više sredstava u odnosu na 2023. godinu, kako bismo još brže i efikasnije radili na merama koje daju dobar rezultat. Očekujem da ćemo i ove godine imati uspešnu saradnju sa lokalnim samoupravama, kako bismo doprineli boljem stanju životne sredine za sve naše građane - poručila je ministarka.

Od ukupno 1,25 milijardi dinara za ekološke projekte u 2024. godini najviše novca obezbeđeno je za zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, 800 miliona dinara, dok je za individualna ložišta u domaćinstvima građana planirano 130 miliona dinara. Pošumljavanje i ozelenjavanje Srbije "koštaće" 200 miliona dinara, a 120 miliona dinara uklanjanje divljih deponija.

Detalji svih konkursa su dostupni na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    15:41 // 11. 2. 2024.

    Predlažem da počnu od ćoška ulica Milorada Veljkovića-Špaje i Svetozara Markovića u strogom centru grada.

  • Dubioza

    07:30 // 16. 1. 2024.

    Uzalud je ako se ne promeni svest ljudi.
    A mi najbolje ucimo kad nas udare po dzepu.

    • Гага

      10:29 // 16. 1. 2024.

      ...а,још ефикасније,принудни"друштвено-користан рад...велика грабуља и лопата за снег...минимум 3 мед.;за"повратнике",дупло...као свуда у Свету!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: