Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:08, 2. 6. 2016.

| Društvo

Za formiranje vlasti u Nišu čeka se Beograd

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
beograd
Halo, Beograde zovem te iz provincije...; foto: en.wikipedia.org

Konstitutivna sednica niške Skupštine zakazana je za 6. jun, skoro sve opštine će istu sednicu imati koji dan kasnije, dok Medijana još ne zna datum prvog zasedanja novog saziva. Kako će skupštinske većine izgledati ne zna niko jer, kako kažu, čekaju odluke vrha SNS.

Izvesno je da će na prvoj sednici niškog parlamenta na dnevnom redu biti izbor novog predsednika Skupštine i njegovog sekretara, a da bi o gradonačelniku i sastavu Gradskog veća moglo da se govori tek za mesec dana.

Novi odbornici u Niškoj Banji, Panteleju i Crvenom Krstu prvo zasedanje će imati 8. juna, dok je konstitutivna sednica na Paliluli zakazana za 10. jun.

Predsednik Skupštine na Paliluli Miloš Stojković kaže da tačan sastav vladajuće većine još nije poznat, jer pregovori nisu okončani.

To ide nekim redom prvo republička, pa gradska, pa tek naše opštinske skupštine i vlasti. Možda do 10. juna i bude poznata većina u Gradu, pa ćemo onda i mi da znamo kako je ovde na Paliluli - kaže Stojković.

Bratislav Nešić, predsednik parlamenta u Panteleju, kaže da će na prvoj sednici biti samo verifikovani mandati i ništa više od toga.

Nemamo još dozvolu odozgo tako da 8. juna ide samo verifikacija mandata, pa ćemo da vidimo za kasnije. Imamo posle toga tridesetak dana da oformimo većinu - kaže Nešić.

U Opštini Crveni Krst će se birati i predsednik i sekretar lokalnog parlamenta, a aktuelni predsednik Skupštine Zoran Stojković, inače član SNS, kaže da stranka iz koje dolazi ima većinu, ali da dogovor o vlasti još nije postignut.

Većina je na našoj strani. Srpska napredna stranka ima dvotrećinsku većinu, 14 od 21 odbornika, međutim, čekaju se uputstva stranke - kaže Stojković.

Podsetimo, u svim niškim opštinama najviše mandata dobile su liste Srpske napredne stranke. U nekima mogu same da formiraju vlast, a u nekima su im neophodni koalicioni partneri.

I u gradu, kako je rekao njihov nosilac liste Zoran Perišić, traže koalicionog partnera, ali su svi razgovori do sada bili nezvanični. Govorilo se da bi mnogo toga moglo da bude poznato nakon Skupštine SNS koja je održana 28. maja, ali iako je to završeno, nikakvih pomaka u formiranju vlasti u Nišu nema.

Predsednik niškog parlamenta Mile Ilić rekao je da Zakon o lokalnoj samoupravi, koji važi i za opštinske skupštine, predviđa da se Skušttina konstituiše u roku od mesec dana nakon proglašenja izbornih rezultata. Ukoliko se to ne desi uvodi se privremeni organ.

Nakon toga ostaje još mesec dana za formiranje vlasti, izbor gradonačelnika i Gradskog veća, a ako se to ne desi u predviđenom roku uvodi se privremeni organ.


U Medijani još bez datuma

medijana Medijana još ne saziva konstitutivnu sednicu; foto: JV arhivaKako nezvanično saznajemo, aktuelni predsednik parlamenta u Opštini Medijana Momčilo Radojičić je na odmoru, a njegov zamenk Boban Vučković kaže da još nije određen datum konstitutivne sednice parlamenta.

To pojašnjava činjenicom da do sada nije nijedna stranka rekla da ima većinu.

Bilo bi neodgovorno da mi uslovljamao stranke i da im namećemo rokove. Načelno, to je i primer dobre prakse, a i zakonski uslov, jer vi možete da budete optuženi da nekom uskraćujete pravo - kaže Vučković.

Dodaje da će zakonski rok u kojem mora da se održi sednica biti ispoštovan, ali podseća da, pored aktuelnog predsednika, tu sednicu može da sazove i najstariji odbornik iz novog saziva.

Inače, u Opštini Medijana su takvi izborni rezultati da je prostor za formiranje koalicija najširi mogući. Naime, najviše mandata je dobio SNS, ukupno 10, DS 6, "Dosta je bilo" 5, SPS 3, "Iskreno za Niš" 2 i DSS-Dveri 1.

Zasada je jedino izvesno da “Dosta je bilo” ide u opoziciju i da neće učestvovati u pregovorima oko formiranja vlasti, jer, kako kažu, svi čekaju na Beograd.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexter

    09:12 // 3. 6. 2016.

    Ko je u Nisu glasao za neku stranku zbog njenog niskog odbora? Niko! Sta, neko bi glasao za Perisica i 40 hajduka da nisu bili na Vucicevoj listi? Ili za sitnu decu iz DJB-a, koju ne samo da niko ne poznaje nego se ni medjusobno ne znaju, da nisu bili na listi Radulovica? Licemerno je sada zamerati im sto cekaju ishod politickog pozicioniranja oko Vlade Srbije.

    • Miki durlan

      10:02 // 3. 6. 2016.

      Upravo u Nisu su glasali za Nislije u Dosta je bilo. Koliko pratim komentare koje postavljas ocigledno je da imas neki problem sa njima, a posto nisu bili u vlasti do sada, problem je ocigledno licne i kompleksaske prirode. Stalno ih nazivas klincima i decom, znaci imas porodicne probleme sa njima...?
      Bukovski bez talenta...

    • Dexter

      10:23 // 3. 6. 2016.

      @Miki durlan
      Drago mi je što pratiš moj opus, svaka kritika je dobrodošla. :)
      Za niške DJB-ovce LIČNO glasali su samo rođaci i prijatelji, reč je o potpunim anonimusima. Tek ćemo videti ko su ti ljudi, koje nazivam decom ne zbog godina nego zbog naivnosti.
      Moj problem sa DJB je isti kao nekad sa LDP: arogantna stranka za omladinu i salonsku inteligenciju, bez ideologije ali sa popularnim liderom.

    • Miki Durlan

      14:44 // 3. 6. 2016.

      Tvoj opus zvuci kao kvazi-intelektualno-botovski-markovidojkovski hejt koji samo kritikuje bez argumenata. Detektovao sam te kao bota kome trenutno stanje odgovara. Ako je samo rodbina glasala za njih, onda im je velika rodbina, skoro 16 % na Medijani i 8 na gradu. A sto su debitanti, mozda bas to treba ovoj ustajaloj bari koja sve isto valja vise od 20 godina, a rezultate smo videli. Bravo DJB

  • ****

    06:18 // 3. 6. 2016.

    Glasaliste - gledajte.

  • Milivoj

    23:58 // 2. 6. 2016.

    Ima li Niš bar jednog hrabrog, a ne glupog političara koji sutra može da se pojavi pred AV i uradi nešto za grad?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: