Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 25. 8. 2015.

| Društvo

Za godinu i po dana policija pronašla drogu kod 23 maloletnika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
marihuana
Marihuana najčešća kod maloletnika; foto: JV arhiva

Tokom 2014. i u prvih 6 meseci 2015. godine niški policajci su uhapsili 23 maloletnika kod kojih su pronašli neku vrstu droge.

Među roditeljima srednjoškolaca u Nišu česti su strahovi da im “deca ne krenu pogrešnim putem” i okrenu se narkomaniji.

U prilog tome idu i statistike niške Uprave za omladinu i sport koje kažu da je svaki devetnaesti školarac u Nišu probao marihuanu, jednu od najdostupnijih vrsta droge.

Ipak, u niškoj policiji kažu da roditelji nemaju razloga za brigu i da su njihova deca, posebno srednjoškolci kao najrizičnija kategorija, bezbedni.

Može se reći da su niške srednje škole bezbedne kada je reč o narkoticima. U prethodnih godinu i po dana realizovan je manji broj zaplena opojnih droga u neposrednoj blizini srednjih škola, dok zaplena u prostorijama škola nije bilo - poručuju iz policije.

Međutim, broj maloletnika koji je u istom periodu uhapšen zbog posedovanja ili prodaje narkotika je dvocifren. Od njih dvadesettroje, dvadesetjedan se sumnjiči za držanje, dok su dvojica osumnjičeni i za prodaju droge.

Preventivnim, ali i pojačanim radom na suzbijanju narkotika, broj maloletnika kod kojih je pronađena droga drastično je smanjen, pa su tako tokom 2014. godine kod 19 maloletnika pronađeni narkotici, a u prvih šest meseci u 2015. kod četiri - poručuju iz policije.

heroin Ima i heroina među mladima; foto: JV arhivaPolicajci kažu da je u 90 % slučajeva kod mladih Nišlija pronađena marihuana. U 8 % slučajeva pronađen je amfetamin u prašku ili tabletama, dok je u džepovima srednjoškolaca najređe heroin, tek 2 %.

U policiji naglašavaju da se isto kao i slučaju konzumiranja i za prodaju droge maloletnici sami odlučuju i biraju taj put.

Nisu zabeleženi primeri da se maloletnici „regrutuju“ kao dileri, već oni najčešće svojevoljno ulaze u svet trgovine narkoticima - kažu u policiji.

Vrlo je značajno u suzbijanju narkomanije kod maloletnika, ističu u policiji, prisustvo školskih policajaca. Oni imaju, kako kažu “organi reda”, psihološki uticaj na đake i preventivno deluju.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: