Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 30. 7. 2015.

| Društvo

Za klime iz kojih kaplje kazne i do pola miliona

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
klime.jpg
Kondenzati klima često nepravilno postavljeni

Klime koje su sve brojnije i sve više smetaju Nišlijama, prema Odluci o komunalnom redu moraju da budu postavljene tako da ne kaplju na javnu površinu, na susednu zgradu ili fasadu. U suprotnom, kazne za fizička lica do 30.000, a za pravna - do 500.000 dinara.

Tokom vreline koja neprestano traje nedeljama u nekim je stanovima nemoguće izdržati bez uključene klime, ali problem nastaje kada voda koja se kondenzuje na njenoj unutrašnjoj jedinici koja hladi počne da kaplje ili curi sa fasada zgrada prolaznicima na glavu.

klime Iz klime sa zgrade JKP "Naissus" kaplje na autobusko stajalište; foto: V. P.Na to da klima-uređaje, osim vlasnika stanova i kuća, ne postavljaju propisno ni u javnim preduzećima, "Južnim vestima" je ukazala Nišlijka V. P.

Hoće li "Naissus" ikada da sredi klime koje cure na glavu? Ovde je autobusko stajalište, a kao što vidite na slikama, voda lije - napisala je ova Nišlijka koja često čeka autobus u Ulici kneginje Ljubice u centru Niša.

Pošto način postavljanja klima-uređaja definiše Član 15. Odluke o komunalnom redu, koji propisuje da mora da bude "onemogućeno izlivanje kondenzata na spoljne delove zgrade, susedne zgrade i javnu površinu", o tome da li se to poštuje brine komunalna policija.

Portparol odeljenja komunalne policije u Nišu Milan Đorđević kaže da se reaguje po prijavama i isto postupa bez obzira na to da li je reč o privatnom ili pravnom licu.

Prvo savetujemo kako problem da se reši i uglavnom predlažemo da se voda preusmeri kroz oluk i zatim dogovaramo kada da dođemo u kontrolu. Ako vlasnik klime odbije da sarađuje, onda pišemo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - objašnjava Đorđević.

U tom slučaju sud određuje visinu kazne. Ona se za ovaj prekršaj za fizička lica kreće od 5 do 30 hiljada dinara, za preduzetnike od 10 do 50 hiljada dinara, a za pravne subjekte od 50.000 do pola miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vojnik ugovorac

    09:22 // 3. 8. 2015.

    Svakog jutra gledam terasu,preko puta moje zgrade.Stoji covek,kaslje,pljuje,pusi i baca pikavce na suvu travu.Klima mu kaplje na komsijski sims i kao da udara u glavu.Igrom slucaja znam komsijino zanimanje.Pa,gospodine pukovnice,da li te je sramota? E,pa treba kaznjavati.

  • pesak

    06:27 // 3. 8. 2015.

    Kada ce poceti da kaznjavaju bicikliste koji voze trotoarom ?

  • baner

    09:19 // 1. 8. 2015.

    Pa dobro bre, kao bombe da padaju. Klime rade samo kad je najveća vrućina pa i te "strašne" kapi ispare za par sekundi. I nije to nikakva štrokava voda, naprotiv. Nego, džangrizavi smo, zlobni i zaludni. Ne smeta nam gomila đubreta koje ostavljamo oko sebe, ne smeta nam da tresemo stolnjake i plujemo sa terasa, ne smeta nam konjski izmet po bulevarima...ali smeta kap vode po najvećoj vrućini.

    • janicije

      06:54 // 3. 8. 2015.

      @baner Sinko,u prepunoj casi je i kap vode mnogo.Sve su ovo stvari zbog kojih treba da budemo kaznjeni.

    • Milan Pesic

      09:26 // 6. 8. 2020.

      Voda iz klime kaplje mi po simsu, odbija se i osim sto udara u mozak, upada mi u stan i kvasi zavesu ili parket ako je zavesa sklonjena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: