Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 24. 12. 2021.

| Društvo

Za komunalnu infrastrukturu u Nišu u planu oko 575 miliona, na spisku dosta nedovršenih projekata

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
vrtić
Vrtići u Novom Selu, Brzom Brodu i Panteleju opet u Programu; foto: A. V.

Za uređivanje građevinskog zemljišta i održavanje komunalne infrastrukture Grad Niš planira da u narednoj godini izdvoji oko 575,5 miliona dinara. Među vrtićima, ambulantama i ulicama čija se rekonstrukcija i gradnja planira dosta njih bilo je na spisku i za 2021. godinu, a važne stavke su vrtići u Minovom naselju, Naserovoj ulici i Mesnoj kancelariji “Božidar Adžija”.

Program kojim se planira gradnja i rekonstrukcija infrastrukture našao se juče pred niškim odbornicima, a direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević kaže da je njegova vrednost veća za 103 miliona, odnosno za 30%, nego za tekuću godinu.

Za urbanističke planove i tehničku dokumentaciju namenjeno je 60 miliona, za komunalno opremanje zemljišta i izgradnju objekata javne namene oko 472 miliona, za tekuća održavanja 33,6 miliona, dok će na kapitalna održavanja otići 10 miliona dinara.

Među novim-starim projektima su i stanovi za bezbednjake u naselju Stevan Sinđelić, čija je izgradnja počela 2019. godine, a za koju su rokovi već probijeni.

ardija Među novim-starim projektima i buduće naselje Ardija; foto: T. T.U budžetu za 2021. za naselje Ardija bilo je namenjeno 320 miliona dinara, ali je ona ponovo na spisku. Tu je za sada odrađeno čišćenje od mina, a do budućeg naselja i dalje vodi ulica bez asfalta

U Programu su opet i vrtići u Novom Selu, Brzom Brodu i Panteleju, a trebalo bi da oni budu izgrađeni i u Minovom naselju, Naserovoj i MK “Božidar Adžije”.

Na spisku je i ambulanta u Brzom Brodu, kao i crkve Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Marka u Novom Selu i Latinska crkva.


U kojim ulicama će se raditi vodovod i kanalizacija?

derokova ulica Dosta ulica nije rekonstruisano u tekućoj godini i preneto je u sledeću; foto: T. R.Više od polovine mesta i ulica u kojima su najavljeni vodovod i rekonstrukcija bilo je i u Programu za ovu godinu - Gornjomatejevačka, Despotovačka, Dobrodolska, Ratarska, Kosanička, Valterova, Novogradska, 22. decembar, Pločnička, Blagoja Krušića, Lukovska, Jošanička i Gorička.

Meštani Malče, Sečanice, Kamenice, Brenice, Jelašnice i Proseka, koji su u proteklom periodu više puta ostajali bez vode, takođe su ponovo na spisku za vodovodnu mrežu.

Na listi su sada još i Industrijska zona Vrežina, Podvinik, Izvorište Medijana, Ulica Milovana Jakšića, Vojvode Putnika, Save Kovačevića, Igmanska, Dušana Cvetkovića, Oplenička, Danila Vučkovića, Medoševačka i Popovačka.

Stanovnici Sečanice, Kamenice, Malče i Brenice trebalo bi da dobiju i kanalizaciju, a to se planira i za Sitničku, Medoševačku, Goričku, Jesenjinovu, Zlatiborsku, Ulicu Milovana Jakšića, Petra Božovića, Justina Popovića, Zorana Cige Stojanovića, Dušana Cvetkovića, Topličkog partizanskog odreda i prilaze u Dimitrija Tucovića.

vrbaska ulica havarija Građani više puta apelovali da se reši problem kanalizacije u pojedinim ulicama; foto: čitalacPonovo su na spisku za kanalizaciju i Popovac, Podvinik, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Naselje Lugovi, kao i Sarajevska, 45. divizije, Despotovačka, Danteova, Sjenička, Oplenačka, Popovačka, Vrbaska, Oskar Davičo, Sime Dinića i Gornjomatejevačka sa prilazima.

Neke od tih ulica, poput Vrbaske i Justina Popovića, u više navrata ove godine bile su pod vodom, a stanovnici su tražili rešenje.

U planu je i infrastrukturni toplovod u Ulici Vojislava Ilića, kao i tipski toplovodni priključak u Ulici Generala Milojka Lešjanina 39, vrtiću “Leptirić” i prihvatilištu “Mara”.


Opozicija: Program površan i pogodan za manipulaciju

Novi Niš, stanovi u Ulici Branka Krsmanovića, nova kuglana, pijace, biciklističke staze i azil za pse neke su od najava nadležnih koje se u dokumentu ne spominju, kaže odbornik koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović.

Ne spominju se, prema rečima odbornika te koalicije Miodraga Stankovića, ni rokovi, niti koliko će šta pojedinačno da košta.

Problematično je da nema iznosa za objekte i mreže vodosnabdevanja i kanalizacije. Ranije su programi bili takođe skromni, ali smo znali šta koliko košta i kako planirate to da sprovedete, tako da je ovo mrtvo slovo na papiru.

Miodrag Stanković Stanković kaže da je dokument neozbiljan; foto: Koalicija Niš moj gradIz opozicije ukazuju i da je nula dinara izdvojeno za obrazovanje i kulturu, kao i da su mnogi prošlogodišnji projekti nezavršeni.

Dok opozicija Program opisuje kao površan, neprecizan i pogodan za manipulaciju, direktor KLER-a objašnjava da je reč samo o formalnom dokumentu i da su za razvoj grada ključni drugi planovi.

Program uređivanja nije bazični dokument. On to ne treba da bude, niti zakon propisuje da treba da bude. Bazični dokument je plan razvoja Niša koji je nedavno usvojen. Bazični dokument je budžet Grada, usvojen je i program lokalnog ekonomskog razvoja, a ovo je samo jedan formalni dokument koji je pripremljen u skladu sa zakonom - kaže Radivojević.

Program uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja komunalne infrastrukture usvojen je na sednici Skupštine sa 35 glasova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Каурин

    21:31 // 24. 12. 2021.

    Шта би са камерама за мерење брзине и разделним острвом у Књажевачкој? На булеварима се и даље дивља...
    Чекамо нове жртве ради нове шарене лаже?

  • Siky67

    11:54 // 24. 12. 2021.

    Kao i ove godine, neće biti urađeno ni 1% od planiranog jer će se novac potrošiti za nameštene tendere, izbornu kampanju i vanredne situacije za punjenje ličnih džepova. Može im se a mi agresivno ćutimo, gledamo TV, strepimo od virusa po grčkom alfabetu i pišemo komentare. Radimo sve što ovim lopovima odgovara. Za bolje i nismo.

    • Ćutko Tupkić

      12:46 // 24. 12. 2021.

      Agresivno ćutimo xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxalaxaxaxazaxaxaxaxaxax.
      Nađi I

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: