Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 19. 4. 2023.

| Društvo

Za kraj aprila "Uspon na Golemi Stol", jedan od simbola Babušnice

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Simbol Babušnice, foto: Lj. F.
Golemi Stol i Stolski kamen jedan od simbola Babušnice; foto: Lj. F.

Planinarsku stazu od 14 km sa ukupnim usponom od oko 790 metara u subotu, 29. aprila, moći će da pređu zainteresovani planinari i rekreativci na "Usponu na Golemi Stol", jednim od najupečatljivijih planinskih vrhova u Babušnici i jednim od simbola tog mesta. Polazak na uspon je u 9 sati iz centra sela Stol, a planinare očekuje raznovrsni teren.

Golemi Stol, poznat još i kao Stolski kamen, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.239 metara, a sa njega se pruža široka panorama sa pogledom na čitavu Lužničku kotlinu, Staru planinu i Suvu planinu.

Svoj naziv koji znači veliki sto, dobio je zbog svog karakterističnog trapezastog oblika sa zaravnjenjem na vrhu koje podseća na sto.

Uspon odlikuje raznovrstan teren - makadam, staza kroz šumu, kao i stenovit teren, a razlika u nadmorskoj visini od polazišne tačke u selu Stol (650 mnv) do vrha (1.239 mnv) iznosi svega 589 metara uspona, što ovu stazu čini dostupnom planinarima svih starosnih grupa i različitog nivoa planinarskog iskustva.

Polazak je iz sela Stol koje se nalazi u podnožju planine, a stazu zatim vodi do sela Kijevac, gde počinje uspon grebenskim delom staze Golemog Stola. planinarenje Široka panorama sa pogledom na čitavu Lužničku kotlinu, Staru planinu i Suvu planinU; foto: PK Ruj 1.706

Nakon stenovitog uspona grebenom sa južne strane i spuštanjem kroz šumski predeo severoistočnim padinama Golemog Stola, otpočeće podjednako atraktivan uspon do vrha Malog Stola koji se nalazi na 976 metara nadmorske visine. Iako niži, Mali Stol takođe pruža širok pogled na udaljene planine, i takođe, sasvim drugačiju perspektivu posmatranja Golemog Stola - kažu organizatori.

Nakon spusta kroz šumu po ulasku u selo Stol, planinare očekuje i jedna prirodna zanimljivost - staza prolazi pored dvorišta u kojem se nalaze primerci kalifornijske sekvoje, od kojih je jedno drvo visoko 35 metara.

Okupljanje učesnika je u centru sela Stol, a polazak na uspon je u 9 sati. Tokom akcije biće i pauza, a najduže su one na vrhovima Golemog i Malog Stola, s tim da je uspon na drugi vrh opcioni i nije obavezan za sve planinare.

Na kraju akcije za sve učesnike obezbeđen je ručak, a za planinare koji prevaljuju dug put do Babušnice biće organizovan i besplatan smeštaj u Babušnici i okolini za dva noćenja, od petka, 28. aprila, do nedelje, 30. aprila.

Svi koji su zainteresovani mogu blagovremeno da potvrde svoj dolazak kako bi smeštaj bio na vreme rezervisan, a za sve dodatne informacije mogu se javiti na telefone 062/7211210, 064/3196282 i 069/5063983 ili na mejl Planinarskog kluba Ruj 1706 - [email protected].

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Lužnica

    19:32 // 19. 4. 2023.

    Ako nemate šta pametno da kažete nemojte da pišete. Prelepa planina koja se zvanično zove Golemi Stol. Bio sam dva puta i ići ću opet. Toplo preporučujem svima.

  • Ha ha...

    14:22 // 19. 4. 2023.

    Će ni izedu zmije!

    • Me/djed

      19:44 // 19. 4. 2023.

      Nece,sa su aktuelni medjedi.

  • srbIN

    11:43 // 19. 4. 2023.

    Kaze se Veliki Stol.Uopste mi nije jasno zasto se toliko vole turcizmi,engleski nazivi,mada ovaj naziv golemi dolazi iz bugarskog ili ruskog jezika.

    • Turcin Zlokucanin

      15:53 // 19. 4. 2023.

      Ruka ruci svi smo Rusi,ovaj Bugari.

    • Golem, pogolem, najgolem

      15:53 // 19. 4. 2023.

      E, pa i u mape je upisan ko golemi, a ti što voliš veliki, to je tvoj problem!

    • Kusosrbin

      19:18 // 19. 4. 2023.

      Golemi Stol,Golemi Most u Pirot,Veliko Bonjince,sve je jasno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: