Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:26, 15. 3. 2021.

| Društvo

Za mamografiju u UKC Niš mogu da se jave sve žene starije od 50 godina

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
mamograf
Neće nikoga odbiti za termin, ali mamograf je za starije od 50 godina; Foto: KC Niš

Nakon najave iz Univerzitetskog kliničkog centra da su počeli akciju mamografskih pregleda za zaposlene žene, veliki broj njih se javio sa pitanjem da li je radna knjižica uslov za pregled, a direktor Zoran Perišić kaže da nije i da će sve starije od 50 godina dobiti termin i dijagnostiku. Mlađe žene mogu da očekuju ultrazvučni pregled, jer je ta dijagnostika primerena njihovim godinama.

U martu koji je mesec borbe protiv raka u KC Niš su počeli akciju preventivnih pregleda na mamografu, a prvenstveno je ideja bila da u njima učestvuju sve zaposlene žene iz privatnih i državnih firmi.

Međutim, nakon toga su se javile i nezaposlene žene, penzionerke i one koje zvanično nisu u radnom odnosu sa pitanjem zašto su diskriminisane. Direktor UKC Niš kaže da nisu i da sve žene starije od 50 godina mogu da se jave i dobiće svoj termin mamografije.

Ovo je bio način da animiramo, jer ranije je bila jedna do dve žene dnevno na pregledu, ali je veliko interesovanje i mogu sve koje su starije od 50 godina da se jave, nećemo nikoga odbiti - kaže Perišić.

Informacija iz prve najave da je pregled na mamografu za žene starije od 30 godina ipak je bila greška, jer Perišić kaže da je starosna granica 50 godina, a objašnjava i zašto.

Suština nije u zračenju, taj rizik je minimalan, ali se žlezdana struktura dojke menja od 30. do 50. godine, pa je pregled manje informativan za pacijentkinje koje su mlađe i stav je struke da ih ne treba izlagati, iako je zračenje minimalno i ne ugrožava ih - objašnjava.

Ipak, pošto je bilo i prijava mlađih od 50 kaže da neće ni njih vraćati, već će njima zakazati ultrazvučnu dijagnostiku, koja traje nešto duže, ali je procedura takođe bezbolna.

Starijima od 50 godina zakazivaćemo mamografiju, ako su mlađe od 50 godina, a imaju promene, neki izveštaj, zakazivaćemo i njima, ako ne, onda ultrazvuk - dodaje Perišić.

Podsetimo, iz UKC Niš su počeli akciju preventivnih pregleda na mamografu u martu, jer je bio slab odziv žena i lekari su nedeljno radili svega 20 do 30 pregleda, a kapacitet je 80 dnevno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Baki

    16:21 // 15. 3. 2021.

    Prvo EPS,Telekom,Opština,.....

  • Mara

    12:55 // 15. 3. 2021.

    Ako i treba ali da se pregled uradi kako treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: