Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 2. 5. 2024.

| Društvo

Za medije Gašićevog sina i Vitka Radomirovića najviše para iz gradskog budžeta u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
mediji 1
Gde odlaze pare Nišlija; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Na medijskom konkursu u Nišu prorežimski mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobiće skoro 50 miliona dinara iz gradske kase, dok će projekti portala i televizije Zona plus, u vlasništvu sina Bratislava Gašića, građane koštati 18,3 miliona dinara. Dosta para dobiće i Kopernikus, kao i mediji Vitkovih poslovnih partnera. Za ostale ostaje svega nešto više od 8 miliona.

Nije novost da na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata u Nišu najviše novca dobijaju Belle Amie, Zona plus, Narodne novine i Kopernikus.

Ono što se promenilo u odnosu na prošlu godinu jesto to što će Vidosav Radomirović za svoje medije dobiti čak 16 miliona dinara više, iako je na raspolaganju isti iznos - 85 miliona dinara.

mediji 3 Tradicionalno najviše para za "Belle Amie"; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićRazlog je to što će njegova Niška televizija (NTV) ponovo dobiti dosta novca (13 miliona dinara), nakon što prošle godine nije bila na spisku jer, kako je tada navedeno, nije namenski potrošila ono što je dobila 2022. Tih 13 miliona trebalo bi da iskoristi za projekat “Pitajte odgovorne”.

Belle Amie, Radomirovićeva televizija na kojoj je neretko i zabranjeno pojavljivanje pojedinih političara, dobiće za projekat “Link” 19,9 miliona, dok će Radio Belle Amie dobiti pola miliona za “Radnu knjižicu”. Osim para na konkursima, Belle Amie dobija značajne sume i od javnih preduzeća u Nišu na tenderima - za emitovanje promotivnih videa.

Narodnim novinama, čiji je vlasnik takođe Radomirović,pripalo je čak 16 miliona za projekat “Susret u dijalogu”.

Na spisku medija kojima je odobren novac (1,1 milion za projekat “Žene na selu - one govore”) nalazi se i Video vizija Jelene Lješnjak, koja u Timok AD deli direktorsku poziciju sa Radomirovićem. Video vizija ima istu mejl adresu kao Narodne novine i isti broj telefona kao Balance media Igora Spasića. Južne vesti nezvanično saznaju da Spasić radi na Belle Amie, a dobiće milion dinara za “Stare kuće Niša”.


Tradicionalno milioni za medije bliske SNS

Za projekat “Sva lica Niša”, televizija Zona plus dobiće 17,9 miliona dinara, dok je za Zonin sajt u planu 400.000 dinara za projekat “Na o-ruk”. Vlasnik tog medija je Nikola Gašić, sin SNS funkcionera i dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

mediji 2 "Zona plus" je u vlasništvu Gašićevog sina; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićVisiongate studio, čiji je vlasnik Nenad Petrović, realizator u režiji na Zoni plus, dobija novac i ove godine - 950.000 dinara za “Boj na Čegru - 215 godina prkosa i herojstva”.

Kopernikus, inače u vlasništvu Zvezdana Milovanovića, niškog odbornika, dobiće za projekat “U moje vreme” 6 miliona.

Irena Đokić-Jovančić dobiće iz gradskog budžeta, za Matelli media, 250.000 dinara za projekat o Nišu kao vekovnom centru duhovnosti i različitosti. Ona je supruga Vladice Jovančića, koji se predstavljao kao portparol tadašnjeg gradonačelnika Darka Bulatovića i koji je u Gradu bio angažovan bez ijednog zvaničnog ugovora.

Forum artistikum dobiće 1,2 miliona za projekat “Da li znaš da klikneš?”. On je i prošle godine dobio novac, a Južne vesti imale su tada uvid u pisanu izjavu u kojoj je navedeno da projekat Forum artistikuma realizuje Radio Super FM, koji posluje u sklopu udruženja Nikole Panića, naprednjaka i radnika Gradske uprave, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.


Na listi opet i “Niške vesti”, ali sa novom vlasnicom

Producent Oliver Paunović izašao je iz vlasničke strukture City marketing centra, izdavača Niških vesti. Urednica i vlasnica je sada Maja Vodeničarski, a Paunović se angažovao politički, u Grupi građana “Dr Dragan Milić”.

City marketing centar ove godine dobija od Grada 350.000 dinara za projekat “Niška Banja, neizbrušeni turistički dragulj na dohvat ruke”.

Agencija Uno media, u sklopu koje radi Glas juga, trebalo bi da dobije isti taj iznos, za projekat “Velike žene u malom biznisu”.

Petar Pan 018 vlasnika Bojana Ranđelovića dobiće za projekat “Nek poteku vino i rakija” milion dinara, koliko je namenjeno i agenciji Mina media Jasmine Ranđelović, za projekat “Od ideje do realizacije - razvijanje preduzetničkog duha”.

kamere, mediji 85 miliona dinara za medijske projekte u Nišu; ilustracija; foto: JV / Ljubica JocićUdruženje građana “Niška priča” dobiće 1,1 milion za projekat o jakim kostima i snažnim mišićima. Banker doo dobija 400.000 dinara, a studentski Pressing 300.000.

Po 250.000 dinara dobijaju Pravoslavna eparhija niška i Udruženje “Kulturno-oslobodilački pokret”, po 200.000 Roma World, Radio Talas i Zavičaj narodne novine, 180.000 dobija Udruženje “Vetrenjača”, po 150.000 Centar za modernizaciju društva i Medijski istraživački centar, 120.000 Edukacioni forum centar, a 100.000 Sindikat novinara Srbije.


Odbačeno ili nije ni razmatrano 40 prijava

U komisiji koja je odlučivala o dodeli bodova, a samim tim i novca, bili su ove godine Petar Kočić, Osman Balić i Miloš Rajković.

Među onima koji nisu dobili novac su Media i reform centar, studentski Pressing Junior, South Media, Slovo juga, FROS, Udruženje mladih sa invaliditetom “Kišobran”, Helloanimation, Kutija, Novosti i drugi.

Internet group, iza kojeg stoji prorežimski portal Telegraf, a koji je prošle godine od Grada Niša dobio 800.000 dinara, ove godine nije razmatran.

Nisu razmatrani ni Udruženje “Marker”, Objektivni plus, South web solutions, Atos media, Udruženje “Savez Srba iz regiona”, Alo i Libero investment 381.

Kao i prethodnih nekoliko godina, Južne vesti nisu učestvovale na tom konkursu, a ne učestvuju ni na opštinskim na jugu Srbije, ni na nacionalnim koje raspisuje Ministarstvo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DragiĆ

    20:48 // 5. 5. 2024.

    Zato njihovi novinari rade za minimalac ili ni toliko. Kad ne bi pristajali na takvo ponižavanje, ne bi ni bilo takvih "medija".

  • Gricko

    20:47 // 5. 5. 2024.

    Nadam se da Dusica Dejic vidi u kakvom blatu pliva. Jedino ona vredi na TV Bellami.

  • Mika 1

    20:48 // 3. 5. 2024.

    Dajte Vitku sve, ume čovek s medijima. Plaća prethodnu sadašnju i buduću vlast vašim parama. Ima njuha za politiku budućeg. Ljudi ko bre čita i gleda te splačine od nazovi lokalnih medija. Gola pljačka budžeta grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: