Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 9. 2. 2023.

| Društvo

Za mesec dana u Pirotu sakupljeno 48 tona sekundarnih sirovina za reciklažu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kanta
Prvi rezultati reciklaže; foto: Lj. F.

Sa primarnom separacijom otpada građani u gradskim sredinama u Pirotskom okrugu počeli su krajem 2022. godine, a podatak pirotskog Komunalca je da je u toku januara u tom gradu sakupljeno 48 tona sekundarnih sirovina. To je tek upola od projektovane količine na mesečnom nivou, ali se u tom preduzeću nadaju da će se u narednom periodu povećati ta količina koju građani odvajaju u svojim domaćinstvima.

Projekat "OD-VA-JA-MO" prvo je počeo u Pirotu, gde su domaćinstvima u gradskim sredinama podeljene plave kante od 240 litara, dok su se u dvorištima zgrada i na javnim mestima postavili plavi i žuti kontejneri.

Direktor JP Komunalac Boba Tolić kaže da, iako je primarna separacija maltene tek počela, rezultati su dosad zadovoljavajući. reciklaža Krenulo se sa primarnom separacijom; foto: Lj. F.

U januaru smo imali 48 tona prikupljenih sekundarnih sirovina, što i nije tako loše. Naš plan je da svakog meseca imamo 100 tona, ali ovo je za sada najveća količina, januar je, u zimskim mesecima ga ima manje. Postoji i loša navika da deo takvog otpada završi kao ogrevni materijal. Očekujemo da u toku leta pređe mesečnih 100 tona i za sada ide dobro - rekao je Tolić.

U Pirotu je ostalo da se podeli oko 2.000 kanti koje nisu uručene domaćinstvima kada se počelo sa akcijom pa se Tolić nada da će se količina prikupljenog otpada za reciklažu i time povećati.

Mnogi nisu dobili, nisu bili kući kada smo delili. Mislim da ćemo stići do projektovane količine. Molim građane da poštuju naš trud, novac, pre svega donatora i da u tom poslu budemo maksimalno odgovorni. To je interes svih, najmanje Komunalca - rekao je direktor.

Podsetimo, osim u Pirotu, primarna separacija u domaćinstvima započeta je i u Babušnici, Dimitrovgradu i Beloj Palanci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neka Gospodin Boba Tolic

    16:25 // 9. 2. 2023.

    Predavanja o dobrim i losim navikama ostavi za vaspitavanje dece kod kuce a neka gradjanima kaze okvirne cene sirovina koje tako velikodusno i bez ikakvog intetesa zeli da reciklira. Posto je to jedino zaboravio da kaze evo nekih od njih: aluminijum se placa od 60 do 150 dinara(u zavisnosti od vrste otpada), plastika 27 dinara, stari papir od 3 do 8 dinara.

    • Sns deponija

      16:26 // 10. 2. 2023.

      Gluposti,u Babusnici dve kante za reciklazu izgorele jer u njih bacan-pepeo.Nije za seljaka zvaka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: