Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 8. 7. 2021.

| Društvo

Za najugroženiju decu ulice počeo projekat “Na putu za svratište”

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20210708_145846
Nemaju sva deca internet i kompjutere da prate online nastavu; foto:T.T.

Da bi doprineli boljem obrazovanju dece iz niških romskih naselja, posebno one sa ulice i iz siromašnih porodica koja su u vreme pandemije bila potpuno ili delimično isključena iz obrazovnog procesa, počinje realizacija projekta “Na putu ka svratištu” koji će trajati do kraja marta naredne godine. Cilj projekta jeste da se deca vrate u škole i da Romski kulturni centar, u kome će raditi sa decom, postane svratište.

Kao podrška najugroženijoj romskoj deci, odnosno deci ulice koja nisu mogla da pohađaju onlajn nastavu jer nemaju tehnička sredstva, kroz projekat “Na putu ka svratištu” će u narednom perodu raditi sa njih tridesetoro.

Sigurna sam da će im značiti i privući ih da što manje budu na ulici, a ideja je da ovo preraste u inkluzivni kutak gde će se zajedno družiti i deca iz opšte populacije i deca iz romske nacionalne manjine - kaže Nataša Ivanović zadužena za socijalna uključivanja.

IMG_20210708_105851 Cilj je da Niš dobije Svratište; foto: T.T.Da su romska deca često u riziku da napuste školu i završe na ulici zanemarujući obrazovanje potvrđuje i Olgica Beba Bajić iz Društva za razvoj dece i mladih.

Cilj je da se sada toj deci pomogne da nadoknade to propušteno gradivo i da deca ulice koja su napustila školu shvate značaj obrazovanja i da se vrate u obrazovni sistem tako što ćemo ih kroz kreativne radionice, kroz edukativne radionice, kroz psihosocijalnu podršku prosto privući da budu deo ove priče i ovog projekta kao korisnici i da ih naredne godine vidimo u redovnoj školi - kaže Bajić.

Bajićeva dodaje i da se nada da će po završetku projekata, jednog dana, ukoliko to Grad prihvati, Romski kulturni centar biti svratište za decu.

Projekat bi trebalo da stvori uslove za početak rada svratišta. Ja se nadam da će grad Niš obezbediti sredstva u budžetu i da će posle završetka projekta nastaviti da radi kao svratište za decu sa ulice i ugroženu decu iz romskih naselja - dodaje Bajić.

Iz Udruženja Roma “Cvetno srce” naglašavaju da višečlane porodice često nisu u mogućnosti da odškoluju svoju decu, pa bi stvaranjem svratišta toj deci omogućili da se edukuju i vrate u obrazovni sistem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • goran

    01:36 // 9. 7. 2021.

    Samo da vise ovo vazi za Romkinje jer su one najugrozenije obzirom da ih roditelji salju da prose umesto u skolu. A socijalu koju dobiju da bi je skolovali trose na cigare i alkohol.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: