Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 8. 11. 2017.

| Društvo

Za novog direktora “Pčelice” predložena aktuelna v.d. direktorka

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Svetlana Miti
Hoće li Mitićeva sesti u direktorsku fotelju? foto: privatna arhiva

Ukoliko ministar prosvete za to da “zeleno svetlo”, naredne 4 godine će u direktorskoj fotelji Predškolske ustanove “Pčelica” biti aktuelna v. d. direktorka Svetlana Mitić. Većina zaposlenih, kao i ceo Upravni odbor, kako kaže predsednik Nikola Marinković, glasao je za nju.

Na konkurs se prijavilo 5 kandidata, a prema rečima predsednika Upravnog odbora, svi su dostavili kompletnu dokumentaciju i ispunjavali su zakonske uslove.

Do ministra, koji ima poslednju reč u ovom izboru, otišla je dokumentacija aktuelne v. d. direktorke Svetlane Mitić.

Od 1.008 radnika PU “Pčelica”, 897 su izašla na glasanje. Gospođa Mitić je dobila 662 glasa zaposlenih. Vaspitno-obrazovno veće je dalo pozitivno mišljenje na rezultate glasanja zaposlenih, na osnovu čega je Upravni odbor jednoglasno doneo odluku o izboru direktora - pojašnjava Marinković.

Inače, ministar prosvete ima mesec dana da odluči hoće li Mitićeva sesti u direktorsku fotelju.


Novi direktor “Pčelice” se bira po starom zakonu

Iako bi po novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako kažu u Ministarstvu prosvete, direktori trebalo da budu birani “isključivo na osnovu kompetencija”, u ovom slučaju to neće biti presudno.

Naime, konkurs za izbor novog direktora "Pčelice" raspisan je samo dan pre stupanja na snagu novog Zakona, iako je komisija imala još skoro 2 meseca da objavi konkurs.

Međutim, predsednik UO Marinković nije mogao da objasni zbog čega je to učinjeno.

Konkurs za direktora PU “Pčelica” je raspisao prethodni privremeni Upravni odbor, tako da informaciju o razlozima raspisivanja konkursa određenog datuma nisam u mogućnosti da vam obrazložim - naveo je Marinković.


Informacije o kandidatima tajna

Iako je Marinković rekao da je Svetlana Mitić predložena za novog direktora, jer je dobila većinu glasova zaposlenih, on nije naveo koje stručne kompetencije su je izdvojile od ostalih kandidata.

Osim toga, nije poznato ni koje su kvalifikacije ostalih kandidata koji su se prijavili za direktora, a Marinković kaže da su njihove biografije tajna.

Upravni odbor i konkursna komisija nemaju prava da distribuiraju dokumenta koja sadrže informacije i koja podležu zaštiti podataka o ličnosti - naveo je Marinković.

Međutim, kao i u slučaju izbora direktora niških javnih preduzeća ostaje nejasno zbog čega bi se skrivale biografije kandidata koji bi da rukovode gradskim preduzećima i ustanovama. Komisija za izbor direktora javnih preduzeća je dostavila sva imena kandidata i biografije odbornicima niške Skupštine, pa je nešto što su skrivali u početku na kraju postalo javno, kako i treba da bude.


Poznata samo imena kandidata

Jedino što je bilo poznato je da su kandidati za novog direktora “Pčelice” bili v. d. direktorka Svetlana Mitić, koja je po zanimanju vaspitač predškolske dece, zatim stručni saradnik za fizičko vaspitanje i samostalni pedagoški savetnik Mirjana Petrović, specijalista strukovni vaspitač Marina Nikolić, kao i profesori fizičkog Miljan Bojanić i Miljan Milenković koji je pre završetka konkursa imenovan za v. d. upravnika Lutkarskog pozorišta.

Podsetimo, Svetlana Mitić je krajem maja postavljena za v. d. direktora, jer je ministar prosvete dva puta odbio da Zoran Jonić nastavi da bude direktor "Pčelice", zbog korupcije i udaranja učenika. Nakon preuzimanja funkcije ona je bivšeg direktora zaposlila u "Pčelici", a za svoju zamenicu je imenovala bivšu članicu Upravnog odbora Ljiljanu Stamenković, koja je smenjena nakon što je Jonić dva puta predlagan da nastavi da sedi u direktorskoj fotelji.

Pokret "Dosta je bilo" je njeno postavljanje za v. d. direktora okarakterisao kao "rotaciju aktuelne rukovodeće strukture", a na jednoj sednici niške Skupštine su tražili da bude smenjena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • odbačeni

    08:49 // 9. 11. 2017.

    ako su radnici kao u vrtić biser teško nama,,mislio sam na tehničko osoblje,,

  • Riki

    00:14 // 9. 11. 2017.

    Biografije neizglasanih kandidata u javnim preduzecima i ustanovama se kriju da se ne bi videlo koliko su bolje od izabranih! Vise nije bitno ni da li imas fakultet, radno iskustvo, znanje, vec cija si ili ciji si, da li si klimoglavac i pristajes na sve sto ti se naredi, a kad znas da ne zasluzujes tu funkciju, na sve pristajes! Dno! Pametna deco, bezite, mi cemo tugovati, ali vi cete biti dobro!

    • Dragan,Niš

      13:23 // 9. 11. 2017.

      @Riki.Šta da napišu kad su prazne!!

  • Nikos

    21:34 // 8. 11. 2017.

    Nadamo se da ce ministar postupati po novom zakonu i da ce buduci direktor biti sa najkvalitetnijim kompetencijama!
    A do tada mozemo da citamo komentare aktuelne v.d. direktorke! Direktorka, predsednik upravnog odbora je ocito nacitan kao i vi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: