Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 12. 6. 2018.

| Društvo

Za obnovu Tvrđavskog mosta za pešake čeka se dozvola

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Most Tvrđava
Most bi trebalo da bude deo pejzaža Trga kralja Milana; Foto: Screenshot Zavod za urbanizam

Postavljen 1962. godine, most u centru Niša poslednjih decenija je samo "krpljen", a nakon što je pre dve godine zatvoren za saobraćaj i dalje "čeka" na rekonstrukciju kojom će biti prilagođen pešacima i uklopljen u ambijent. Prema najavama gradskih čelnika, trebalo bi da bude obnovljen u okviru velike rekonstrukcije Trga kralja Milana, ali za to se čeka dozvola ministarstva.

Tvrđavski most već dugo nije "ulivao poverenje" vozačima, a često nije bio ni bezbedan za pešake zbog brojnih rupa.

Ovaj most, međutim, uskoro bi trebalo da uđe u novu fazu svog postojanja, jer, kako je ranije najavljeno iz gradske vlasti, tokom ove godine bi trebalo da bude rekonstruisan i tako uklopljen u pejzaž novog Trga kralja Milana.

tvrdjavski most Ovako bi trebalo da izgleda most nakon rekonstrukcije; foto: youtube(screenshot)Velika rekonstrukcija Trga bi, kako je rečeno, trebalo da počne na jesen, ali će se most, zbog komplikovanije procedure pribavljanja dokumentacije, raditi u kasnijoj fazi. Kako objašnjava direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković, dozvole za rekonstrukciju mosta izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Naš most ima dužinu od 65 m i širinu 15 m. Inače je maksimalni raspon za koji lokalna samouprava izdaje dozvole - 50 m. Pošto je prevazišlo dimenzije, onda lokacijske uslove izdaje Ministarstvo, što je u toku - rekao je Stanković.

Projekat po kome bi trebalo da bude urađen Tvrđavski most, radio je niški Građevinsko-arhitektonski fakultet. Na mostu bi trebalo da budu postavljene ploče, slične onima na ostatku Trga kralja Milana, samo što bi u ovom slučaju koristili granitne, a ne behaton ploče.

1280x0-Rupa Često se dešavalo da na šetalištu mosta budu rupe; foto: Vanja KeserPostoji šansa da tokom Filmskih susreta ili Nišvila bude ukrašen privremenim "interaktivnim spomenicima", što je bio predlog niškog pisca Dalibora Popovića. Ipak, ovog leta bi, za vreme niških festivala, kao i poslednjih godina, most mogli krasiti samo panoi sa programima manifestacija.

Poslednju deceniju mosta ispred Tvrđave, obeležila su česta krpljenja rupa na trotaorima, gde je propadao asfalt. Mnogo puta su se, pre rekonstrukcije koja je počela 2014. godine, a završena naredne 2015, na mostu mogle videti trake i ograde, kao upozorenja da se iza njih nalaze rupe. Ovi procepi na pešačkim stazama krpljeni su na najrazličitije načine, pa je jednom most "krasila" i limena zakrpa. U novijoj istoriji građani su bili svedoci i "crvene faze" Tvrđavskog mosta, kada je zbog nestručnog farbanja tek rekonstruisanog trotoara, boja cigle bila raznesena oko mosta, a mnogi su crvenu imali na cipelama.

Podsetimo, most je zatvoren za saobraćaj od avgusta 2016. godine, a kako je tada rečeno iz gradske vlasti, ovo je urađeno da bi se smanjile saobraćajne gužve i povećala bezbednost ispred Tvrđave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Meraklija

    15:38 // 15. 6. 2018.

    Bilo bi lepo i kad bi uklonili parking, i one trafike, komunisticke separee, da skulpturu posvecenu slikarki Nadezdi Petrovic okrenu da gleda prema istoku i da je osvetle, neku fontanu da tu postave, kucu punu zmija da sruse (pored knjizare) iza trafika i da istim plocicama poplocaju ceo taj Trg kolo srpskih sestara, i da poseku drvece i poplocaju Balkansku, da postave semafor kod Kalce.

  • tony

    10:12 // 13. 6. 2018.

    ..."Prema najavama gradskih čelnika, trebalo bi da bude obnovljen u okviru velike rekonstrukcije Trga kralja Milana, ali za to se čeka dozvola ministarstva."
    ...zašto se za svaku odluku koja se tiče grada čeka ministarstvo iz BGD, kakva je ovo diktatorska država kad i za rekonstrukciju mosta ili ulica mora da tražimo dozvolu od BGD. Muka mi je više od Beograda i njegove samovolje

  • Markoni

    08:41 // 13. 6. 2018.

    Koliko pratim - ovi nasi niski politicari “ne lazu nego samo odlazu”..
    Pa ovaj projekat je najavljen da se krene sa radovima kraj aprila pocetak maja, a evo ga jun nisu ni krenuli sa pripremama..
    Stvarno sramota vise koliko se laze, obecava i posle nikom nista..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: