Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 6. 12. 2017.

| Društvo

Za pola godine niška policija izrekla 840 hitnih mera protiv nasilnika

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Nasilje nad ženama
Zakon o sprečavanju nasilja u porodici se primenjuje već 6 meseci i institucije su zadovoljne njegovom primenom; ilustracija; foto: JV/V. M.

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je omogućio institucijama da bolje zaštite žene od nasilnika, primenjuje se od 1. juna, a prema rečima Nataše Zorić Živanović iz niške Policijske uprave, policajci su do sada izrekli 840 hitnih mera, od čega je veći broj podrazumevao zabranu prilaska i komunikacije, a deo udaljenje nasilnika iz stana.

Iako je policija i ranije reagovala odmah po prijavi nasilja u porodici, pojašnjava Zorićeva iz Policijske uprave, koja je inače koordinator tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, stvari su se neznatno promenile kada je zaživeo novi Zakon. Sada je policija, prema njenim rečima, još efikasnija.

Konkretno podaci za Policijsku upravu u Nišu od 1. juna do 1. decembra 2017. godine pokazuju da smo mi izrekli ukupno 840 naređenja odnosno hitnih mera, od toga 528 hitnih mera zabrane prilaska i komunikacije i 258 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana - navodi Zorićeva.


Neznatno povećan broj žena koje prijavljuju nasilje

Novi Zakon uticao je i na efikasniji rad Centra za socijalni rad “Sveti Sava”, kaže rukovodilac internog tima za zaštitu nasilja u porodici Milan Milenović, jer hitne mere koje izrekne policija mogu da se produže do 30 dana, a u tom periodu je, objašnjava, najpovoljnije raditi sa žrtvom.

Njihovo ranije iskustvo je da se žrtva vrlo brzo vrati u porodični dom, pojašnjava, a tada nasilnik manipuliše žrtvom i ona može da odustane od svedočenja i prijave nasilnog ponašanja.

Sada nam je Zakon dao tu mogućnost da mi u okviru Centra pre svega radimo sa žrtvom na osnaživanju u smislu razumevanja, koji su to mehanizmi nasilja koje je trpela, pre svega prepoznavanje toga šta su njene potrebe, očekivanja, i u skladu sa tim mi možemo da je informišemo koja su njena prava i sa njom sačiniti individualni plan podrške i zaštite - dodaje Milenović.

Ove godine je neznatno povećan broj prijava nasilja u porodici u odnosu na isti period prošle godine, ali Milenović kaže da to ne mora da znači i da je bilo više nasilnika, već da se promenila društvena svest ljudi da svaki šamar, pretnja, konstantna ljubomora, treba da se prijavi.

Verovatno je i veće poverenje u državne institucije i u sistem da će se sa problemom nasilja savesnije i aktivnije baviti - kaže Milenović.


Dom zdravlja preventivno pomaže ženama koje su žrtve nasilja

Inače, osim policije i Centra za socijalni rad koji pomažu žrtvama porodičnog nasilja, u niškom Domu zdravlja je oformljen tim koji preventivno pomaže ženama, a prema rečima doktorke Lucije Hristov Mitić, žene im se javljaju i pre nego što postanu svesne da su žrtve nasilnika.

Uglavnom im se obraćaju sa glavoboljama, bolovima u stomaju i nekim psihičkim problemima, za koje koje ne postoji medicinski uzrok, kaže, pa u takvim situacijama postoji sumnja da one trpe nasilje u porodici.

U timu su lekari opšte medicine i ginekolozi i svaka žena može da nam se obrati za pomoć. Mi se onda obraćamo policiji i Centru za socijalni rad i zajedno sa svima njima reagujemo odmah - navodi Hristov.

O podršci ženama i devojkama u borbi protiv nasilja i o primeni Zakona o sprečavanju nasilja danas su govorili predstavnici institucija i udruženja na Univerzitetu u Nišu, na međunarodnoj konferenciji “Za bezbedniji i sigurniji život žena i devojaka” koji je organizovao Centar za devojke, a u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: