Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 11. 9. 2020.

| Društvo

Za prvih 8 meseci bespravno posečeno preko 900 kubika državne šume u Toplici

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
seča
Period kada je povećana bespravna seča šume; Foto: Lj. M.

Za prvih 8 meseci ove godine u Šumskom gazdinstvu Toplica koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Merošine prostire na površini od oko 68.514 hektara, bespravno je posečeno 914,88 kubnih metara šume. Prema zvaničnim podacima, u državnim šumama na teritoriji Topličkog okruga prošle godine je bespravno posečeno 1.447 kubnih metara drveta.

Radi se o bespravno posečenoj šumi u vlasništvu JP Srbijašume, odnosno Šumskog gazdinstva Toplica u Kuršumliji, a procena je da se u privatnim šumama na godišnjem nivou poseče minimum 5 puta više kubika nego u državnim šumama.

Krađa šuma u Srbiji se pre svega dešava u privatnim šumama koje nemaju čuvare, video nadzor i koje se ne obilaze redovno. To su najčešće šume u ruralnim područjima, udaljene od naselja i u kojima nema stanovnika. Vlasnici privatnih šuma su inače dužni da svoje šume sami obezbede i čuvaju, to nije u našoj nadležnosti – kažu u JP Srbijašume.

U preduzeću Srbijašume naglašavaju da imaju organizovanu čuvarsku službu koju čini 624 čuvara šuma raspoređenih u 67 šumskih uprava koji su svakodnevno u šumama na terenu, pa je nelegalna seča u državnim šumama svedena na najmanju moguću meru. 20200911_113937 Preko 900 kubika bespravno posečeno od početka godine; Foto: Lj. M.

Po pitanju nelegalniih seča mi raspolažemo preciznim podacima samo za nelegalne seče u državnim šumama. Za prvih 7 meseci ove godine bespravno je posečeno 3.917 kubika drveta, a na godišnjem nivou je to obično u proseku oko 8.000 kubika. Novčane kazne na bespravnu seču šume kreću se od 300.000 do 3 miliona za pravno lice, 100.000 do 500.000 za preduzetnika i do 100 hiljada za fizička lica – ističu u JP Srbijašume.

Kažu i da je obaveza čuvara Srbijašume da, ukoliko uoče krađu u privatnoj šumi, to prijave policiji, a zatim izađu na teren, premere, utvrde vrednost posečene šume i te podatke predaju šumarskom inspektoru.


Najviše se krade duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom

Najveća šteta šumama u Toplici se pravi duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, na potezu između opština Kuršumlija i Podujevo. Na tom delu u dužini od preko 100 kilometara teren je nepristupačan, pa je šumske krađe vrlo teško otkriti i kontrolisati.

Šumari na tom terenu kažu da su šumokradice koje dolaze uglavnom sa druge strane administrativne linije iz opštine Podujevo dobro opremljeni kako prevoznim sredstvima, tako i motornim testerama i drugom opremom, pa se krađe izvode brzo i teško ih je uhvatiti na delu.

Osim ovog dela kuršumlijske opštine, na udaru šumokradica su i šume na teritoriji Prokuplja, kao i u opštinama Blace i Merošina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • He he

    15:58 // 12. 9. 2020.

    Pa zna se ko je najveci drvar u Niš.Samo sad na poziciji da uzima proviziju...Ne mora da seca kao pre neku godinu. Dobro je da ima neko drvo i oko opštinu pantalej,dok ne padne mrak...

  • niko ne može da zaštiti sopsvenu šumu ako šumari i saobraćajci rade protiv interesa vlasnika šuma

    08:52 // 12. 9. 2020.

    Svako drvo koje se ukrade mora i da se preveze. Našim putevima jezde pretovareni kamioni, Mihajlovićku i Stefanovića boli uvce zbog uništavanja puteva i opasnosti u saobraćaju. Da postoje na putevima ekipe sačinjene od saobraćajca, vagara i šumara, koji su nepodmitljivi, efikasno bi se stopirala krađa šume. Kaznom se sve rešava, ali dok svi na javnom kazanu muljaju, bez mogućnosti dobijanja otkaza

  • Deda

    07:15 // 12. 9. 2020.

    Kod mene u komsiluk ima jedan prike sto ubi dusu zimi, greje se na djubre idaske. Duvaniste usmrde. A kuca ko vila. Da ne verujes. Drva koristi od takvi sto bespravno seku. A ti deda Milutine placa struju kad si lud! Ko te šmirgla!

    • da je jedini bilo bi dobro

      18:02 // 12. 9. 2020.

      ali na Duvaništu, u kućerinama, sam Bog zna šta sve ne izgori. Kućerdače, vozni parkovi, a ložišta ko zna koliko guma, motornog ulja, iverice, tekstila i uglja progutaju i ako imaju svi mogućnost priključka na gradsku gasovodnu mrežu. Dobro situirani, mnogi akademski građani, ali nema u tintari ništa što bi ih navelo na razmišljanje šta čine sopstvenoj deci, sebi, sugrađanima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: