Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 23. 4. 2021.

| Društvo

Za kolektor za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu još 42 miliona

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
postrojenje za preradu otpadnih voda leskovac
16 godina prošlo od početka projekta, foto: B. Antić

Davne 2005. godine krenulo se sa projektom izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, a da bi projekat počeo da se privodi kraju, opet će poreski obveznici izdvoijiti novac i to 42,44 miliona dinara. Toliko će Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliti Gradu aneksom ugovora za puštanje u rad novog kolektora, koji je imao i neslavni pokušaj izgradnje.

Višegodišnji projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, za koji je još 2005. godine podignut kredit od 1,2 miliona evra, a gradnja počela 2008. godine, mogao bi konačno da dobije svoj kraj, nakon 16 godina.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem aneks ugovora, na osnovu kojeg će Ministarstvo dodeliti gradu još 42,44 miliona dinara za, kako saopštava Ministarstvo, puštanje u rad prve faze centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu.

Ovim aneksom rešen je problem i stvoreni uslovi za rad prečistača u narednom periodu, koji će pokriti potrebe 86.000 stanovnika Leskovca i okoline. Ovim novcem finansiramo osposobljavanje linije vode u prečistaču, koja je uslov za rad linije mulja. Voda u prečistač stiže preko gradskog kolektora, čiju gradnju je država finansirala iznosom od skoro pola milijarde dinara, i za koji je danas izdata upotrebna dozvola. Budući da su uslovi ispunjeni, očekujem da se sistem u narednom periodu stavi u funkciju - stakla je Vujović.

Projekat su obeležili brojni problemi - pre svega propadanje cevi gradskog kolektora, smena rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, a poslednja najava za početak rada bila je septembar prošle godine.

Pre nedelju dana - novo obećanje i to do kraja godine.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da projekat ima više komponenti i da je kolektor, bez obzira na sve probleme, postao simbol uspeha Grada na čijem je čelu.

Kada govorimo o prvoj komponenti projekta, izgradnji gradskog kolektora u dužini od 5.150 metara, moram da naglasim da je prethodno rukovodstvo imalo neslavni pokušaj izgradnje istog. Taj projekat vredan nekoliko miliona evra je propao, a loše postavljene cevi su nam sve vreme zadavale muke. Uspeli smo da taj kompleksan projekat završimo za nepune dve godine uprkos pandemiji i poteškoćama zbog starog kolektora. Danas je i zvanično Gradska uprava donela rešenje o upotrebnoj dozvoli za gradski kolektor - rekao je Cvetanović.

U kolektor je Ministartstvo uložilo 464 miliona dnara, a druga komponenta projekta izgradnje sastoji iz dve faze - objekti linije vode i delimičnog tretmana mulja za 86.000 stanovnika koja je koštala 10,4 miliona evra, finansirana je od strane Evropske unije.

Prošle godine, završena je i druga faza Centralnog postrojenja, objekti linije mulja, koju je finansiralo ministarstvo iznosom od 497,5 miliona dinara. To su stvarno velike cifre i velika pomoć Vlade i predsednika Republike Srbije koji se prilikom posete Postrojenju uverio da imamo nameru da završimo projekat, zato svima zahvaljujem na pruženoj podršci - rekao je gradonačelnik.

Treća komponenta, proširenje kanalizacione mreže u dužini od oko 90 kilometara za 16 sela oko Bogojevca, gde se nalazi postrojenje, košta oko 8 miliona evra, a finansira ga Vlada Holandije.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra, a za izgradnju ovog projekta je i sam Grad Leskovac davne 2005. godine podigao kredit od 1,2 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roki

    17:41 // 12. 9. 2021.

    Jos 42 miliona,pa jos 20 miliona za godinu dana i kolektor ce biti zavesen za 2 god.Radice par godina i zbog problema sa odrzavanjem ode projekat u sunovrat.P.S.A mozda ce nekome i biti dobro.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: