Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:52, 14. 10. 2021.

| Društvo

Za rad sa psihijatrijskim pacijentima u pirotskoj Bolnici zaposlen pedagog sa masterom iz psihologije

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bolnica pirot
Diplomirani pedagog sa masterom psihologije radi sa psihijatrijskim pacijentima; foto: Lj. F.

Kada je 7. maja raspisan konkurs za mesto psihologa u Službi za psihijatriju Opšte bolnice u Pirotu, na njega se javilo 16 kandidata. Posao je dobila, prema Odluci o prijemu kandidata, Piroćanka Andrea Pančić, master psihologije Filozofskog fakulteta u Nišu. Ipak, osnovne studije na istom fakultetu završila je na departmanu za pedagogiju, što, prema Društvu psihologa Srbije, nije obrazovanje koje je potrebno da bi se radilo sa psihijatrijskim pacijentima.

Konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, pored opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa, zahtevao je i da kandidati treba da ispunjavaju i posebne uslove i moraju posedovati određeno obrazovanje:

na osnovnim studijama drugog stepena (master akademske studije) filozofskog fakulteta - odsek psihologije, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje počev od 10. septembra 2005. godine;

na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine filozofskog fakulteta - odsek psihologije, po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine.

Izbor je pao na Andreu Pančić, koja, kako je obrazloženo, ispunjava sve potrebne uslove. odluka Na prijem Pančićeve reagovali i ostali kandidati i Društvo psihologa Srbije; foto: Lj. F.

Direktor Opšte bolnice razmotrio je prispele prijave i doneo je odluku o izboru Adree Pančić, kao kandidata koji se blagovremeno prijavio na raspisan oglas, uz prijavu dostavio urednu dokumentaciju i u potpunosti ispunjava uslove oglasa, a shodno iznetom u dispozitivu odluke - stoji u odluci.

Ipak, nekoliko kandidata za to radno mesto je posumnjalo da Pančičeva ima potrebno visoko obrazovanje za taj posao, ali od direktora Bolnice Gorana Petrovića nisu dobili mogućnost da vide njenu dokumentaciju, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka i ličnosti.

Ko god je tražio da vidi kriterijume po kojima je izabran primljeni kandidat, dobio je odgovor da je direktor sagledavao kandidate i da ne možemo da vidimo tuđu dokumentaciju jer tu ima privatnih podataka. Šta je toliko privatno na fotokopiji diplome, ne znam, ali eto - objašnjava jedna od kandidatkinja.

Međutim, kako je Pirot mali grad, ubrzo se saznalo da primljeni kandidat ima završene osnovne studije iz pedagogije i master iz psihologije.

Nedopustivo je da na mesto kliničkog psihologa radi neko ko nije psiholog, jer ni po zakonu nema pravo da obavlja psihološku delatnost, niti da koristi psihološke instrumente, a i na kraju krajeva, konkurs je zahtevao nesto drugo - kaže jedna od kandidatkinja.

Da je Pančićeva diplomirani pedagog, sa završenim masterom iz psihogije, potvrđuju i na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde je 2015. godine upisala, pa završila osnovne studije, kao i master studije koje je završila krajem 2020. godine.

Andrea Pančić iz Pirota završila je Osnovne akademske studije pedagogije 1.10.2019. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a 8.12.2020. godine Master akademske studije psihologije - kažu na Filozofskom fakultetu.


Društvo psihologa Srbije: Načinjen propust i prekršen Zakon

U pravilniku o organizaciji i sistematizaciji Opšte bolnice Pirot stoji da zaposleni na radnom mestu psihologa u Službi za psihijatriju obavlja psihodijagnostiku pacijenta, psihološki intervju i neurošku procenu.

Primenjuje testove inteligencije, testove za procenu kognitivnih funkcija ličnosti, testove ličnosti kao i tehnike za specifične i složene psihopatološke poremećaje; učestvuje u individualnom radu sa ambulantnim pacijentima u svrhu dijagnostičke eksploracije i u individualnom savetodavnom radu ambulantnih pacijenata; obavlja i druge poslove koji su srodni sa predviđenim poslovima - stoji u pravilniku.

Iz Društva psihologa Srbije kažu da na osnovu Zakona o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti iz 2005. godine, opis poslova koji je dat u sistematizaciji Opšte bolnice može da obavlja isključivo diplomirani psiholog (do 2005. godine), odnosno master psiholog koji ima 240 kredita plus 60 kredita na master studijama psihologije.

60 kredita na master studijskom programu ne ishoduje kompetencijama potrebnim za realizaciju poslova definisanim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji. Za korišćenje određenih psiholoških mernih instrumenata u nekim slučajevima potrebno je prođi i dodatnu obuku. Ta dodatna obuka je namenjena isključivo psiholozima - kažu u Društvu.

Objašnjavaju da udruženje u svom Statutu ima zadatak da vrši zaštitu korisnika od nestručne primene psiholoških procedura od osoba neovlašćenih za njihovo sprovođenje, kao i zaštitu psihološke struke, te da su dužni da upozore da ovakvim postupanjem direktor pirotske Bolnice čini prekršaj.

U zakonu stoji da obavljanje psihološke delatnosti od strane lica koje nije diplomirani psiholog sa položenim stručnim ispitom su zaprećene novčane kazne u iznosu od 2.500 do 50.000 dinara za fizičko lice i 5.000 do 500.000 dinara za preduzetnika, uz mogućnost izricanja zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 3 meseca do jedne godine - objašnjavaju u Društvu psihologa.

Kažu i da nerazumevanje ili nepoštovanje zakona u ovom slučaju može ishodovati i ugrožavanjem prava pacijenata za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga od strane zaposlenih.

O ovom problemu pisali su i pirotskoj Bolnici, iz koje su dobili odgovor da Zakon o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti iz 2005. godine ne prepoznaje stepene studija i programe koji predviđa Zakon o visokom obrazovanju, a pozivaju se i na novi Predlog zakona o psihološkoj delatnosti koji još nije donet.

Međutim, u Društvu psihologa Srbije smatraju da terminološka neusklađenost Zakona o obavljanju psihološke delatnosti i Zakona o visokom obrazovanju nikako ne može da znači da se Zakon o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti ne može i/ili ne mora primeniti i u ovom slučaju, jer je on i danas važeći zakon.

Sa sigurnošću možemo reći da opis poslova na radnom mestu za koje je raspisan konkurs u Opštoj bolnici Pirot odgovara pojmu psihološke delatnosti iz člana 3. stav 3. Zakona o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti, pa se odredbe toga zakona izvesno moraju primeniti i na izbor kandidata za to radno mesto. Član 5. Zakona o uslovima za obavljanje psihološke delatnosti glasi: “Poslove psihološke delatnosti može obavljati diplomirani psiholog sa položenim stručnim ispitom, a za određene poslove psihološke delatnosti i sa odgovarajućom specijalizacijom.” - objašnjavaju u Društvu psihologa.

Inače, nakon konkursa od 7. maja, u junu je raspisan još jedan konkurs za mesto psihologa (za zamenu) na koji je primljem psiholog koji je samo mesec dana ranije otišao u penziju, a na čije je mesto došla Pančićeva.

Kako Južne vesti saznaju, to je učinjeno kako bi Pančićeva imala mentora u svom radu, jer su i u pirotskoj Bolnici svesni da nema potrebne kompetencije za radno mesto za koje je primljena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sta mu to dodje diploma?

    15:57 // 16. 10. 2021.

    Da li onda ja kao lingvista, uz adekvatnu pomoc i obuku mentora, mogu da radim kao astrofizicar?

  • Marija

    10:21 // 16. 10. 2021.

    Ako ima neki konkurs za hirurga, može..ja sam Master pedagog. Hvala.

  • Marija

    17:35 // 15. 10. 2021.

    Pirotski SNS nemoj da se brukate da ne možete da nađete posao za pedagoga, pa da se ovako igrate! 16 prijavljenih kandidata, da li to znači da direktor bolnice smatra da 15 diplomiranih/master psihologa nema kompetencije koje su potrebne za rad sa psihijatrijskim bolesnicima, ali ih ima pedagog?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: