Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 11. 6. 2018.

| Društvo

Za rekonstrukciju Trga u Nišu očekuju se pare iz Ministarstva privrede

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana
I dalje ostaju pri stavu da će radovi početi na jesen; Foto: JV/V. Milić

Najavljena rekonstrukcija Trga kralja Milana, kojom će deo kod "konja" dobiti novi izgled, finansiraće se najvećim delom najverovatnije novcem koji je Ministarstvo privrede dodeljuje na konkursu. Kako kažu iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Grad Niš je konkurisao za taj novac, a uskoro se očekuju rezultati konkursa. Već su pribavljene sve dozvole, kažu u Zavodu za urbanizam, osim za rekonstrukciju mosta za šta se čekaju papiri iz Ministarstva građevinarstva.

Direktor Zavoda Miroljub Stanković procenjuje da bi, uprkos procedurama koje moraju da budu ispunjene po Zakonu o javnim nabavkama, radovi ipak mogli da krenu na jesen kao što je ranije i najavljeno, ali na delu od Spomenika do Nišave i Oficirskog doma. Trg Gradska kuća rekonstrukcija projekat Posle rekonstrukcije neće biti "bugarskog" parkinga; Foto: Screenshot ni.rs

Očekujemo u jesen da počne izgradnja ovog dela. Oko mosta će malo sporije da ide sa papirima, a za drugi deo je završeno. Javna nabavka traje par meseci i isporuka materijala traje par meseci. U najboljem slučaju u jesen će početi radovi - rekao je Stanković.

Stanković objašnjava da će se onda ići u četiri javne nabavke - najpre za materijal, pa za izvođača radova, onda za most i na kraju za novu fontanu koja će biti na Trgu.


KLER: Očekujemo brzo rezultate konkursa kod Ministarstva

Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) kaže da je konkurs za novac iz Ministarstva završen početkom maja, te da ubrzo očekuju rezultate.

Konkurs je završen i rezultati se očekuju čim pre. Početak maja bio rok da se aplicira, a uglavnom mesec do dva od javnog poziva objave rezultate - rekao je Ranđelović.

Računa se na novac iz republičke kase, ali će se rekonstrukcija delom finansirati i iz niškog budžeta. Ipak, koliko će sve da košta i iz kog budžeta će šta biti plaćeno, Ranđelović nije mogao da precizira, jer nije imao projekat pred sobom.

Podsetimo, idejno rešenje za rekonstrukciju radio je niški Građevinsko-arhitektonski fakultet, Urbanistički projekat Zavod za urbanizam.

I građani su mogli da predlažu novi izgled centralnog gradskog trga, a upečatljivi su bili predlozi Saveta za kulturno stvaralaštvo da Milan Obrenović dobije adekvatan spomenik, i pisca Dalibora Popovića da duž mosta i keja budu “interaktivni” tematski spomenici vezani za Filmske susrete.

Šta će od spomenika biti na rekonstruisanom Trgu, kako je ranije rečeno, znaće se te kada svi radovi budu završeni.

Inače, direktor Zavoda za urbanizam kaže da će Trg će biti sačinjen od granitnih ploča, što je prirodni materijal, za razliku od behatona kojim je popločan deo Trga kod spomenika Oslobodiocima i Obrenovićeva ulica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Wumbo

    08:12 // 12. 6. 2018.

    Potrebno je MNOGO vise zelenila ako se ovo radi (iako moze taj novac mnogo pametnije da se potrosi)

    • Aja

      10:41 // 13. 6. 2018.

      Slazem se, lepo je ovo ali sa mnogo vise zelenila. Podavicemo se od vrucine kada opece sunce. Takodje, ne znam zasto postojece jelke nisu ubacili u crtez, jer je svakako lepse sa njima nego da bude obican travnjak.

  • prof dr CVETKO prvi

    22:12 // 11. 6. 2018.

    Za neprivredna ulaganja - očekuju /"neki"/ pametni pare od Ministarstva privrede ? Il' Ministarstvo privrede nema mozak /a tako je/ , il' ovi što očekuju pare - nemaju mozak ? A , izgleda mi da niko od njih nema mozak !
    A , be ljudi , čitajte Karla Marksa , koji kaže da "trebE da se napravi novostvorena vrednost i da pospeši razvoj države" ! Samo u privredu a ne u fontane i pločice !Koj' vam je..

  • Mara

    21:43 // 11. 6. 2018.

    Trg nam lepo izgleda,ne vidim razlog bacanja para na tako nesto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: