Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 15. 3. 2023.

| Društvo

Za sporni dalekovod u Nišu koji je izazvao proteste nadležni kažu - "mora biti završen"

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Izgradnja dalekovoda kej, mart 2023; foto: JV-Nikola Đukić
Izgradnja u toku na keju, u Brzom Brodu radovi stopirani, ali kažu da moraju da nastave projekat; foto: JV/Nikola Đukić

Već nekoliko meseci nema radova na izgradnji nadzemnog dalekovoda u niškom naselju Brzi Brod, jer su ih građani obustavili protestima, a iz Elektromreže Srbije kažu da su u obavezi da taj projekat završe do kraja, ali ne preciziraju da li će i kada nastaviti započeto i na koji način. Na drugoj lokaciji, gde se takođe gradi trasa dalekovoda, ali podzemnih, radovi su i dalje u toku i bulevarski deo nišavskog keja je raskopan. Rokovi za kompletnu izgradnju bili su prošle godine, a novi nisu poznati.

Brzobrođani su 9 puta protestovali prošle godine protiv izgradnje nadzemnog dalekovoda u ovom niškom naselju, a rezultat je - nema radnika na terenu i radovi su obustavljeni.

Ipak, građani kažu da su u pripravnosti, jer ne znaju da li su nadležni od te namere zvanično odustali, pa kažu da će ponovo biti na ulici ako pokušaju da grade dalekovod iznad zemlje u ovom naselju. Izgradnja dalekovoda kej, slika2, mart 2023; foto: JV-Nikola Đukić Izgradnja u toku na keju, u Brzom Brodu radovi stopirani, ali kažu da moraju da nastave projekat; foto: JV/Nikola Đukić

Na drugoj lokaciji, nišavskom keju, gde se gradi trasa podzemnog dalekovoda, građani su takođe protestovali, ali zbog uništavanja zelenila i tamo su radovi u toku. Kej je i dalje raskopan, a građani čekaju i nadaju se da će nadležni ispuniti obećanje i ponovo ozeleniti jedan od retkih parkova koje Niš ima, a koji je sada potpuno uništen.

A šta kažu nadležni iz Elektromreže Srbije - da je projekat izgradnje dalekovoda od ogromnog značaja za građane, a da je njegov cilj napajanje izgrađene distributivne trafostanice Ratko Pavlović, zbog potrebe za električnom energijom u tom delu Niša, ali i da bi se grad razvijao.

Pojašnjavaju i šta se trenutno dešava na terenu. Izgradnja dalekovoda kej, slika3, mart 2023; foto: JV-Nikola Đukić Izgradnja u toku na keju, u Brzom Brodu radovi stopirani, ali kažu da moraju da nastave projekat; foto: JV/Nikola Đukić

Kada su u pitanju radovi na nadzemnom delu mešovitog voda 2h110 kV TS Niš 2 – TS Niš 6 (Brzi Brod), radovi su trenutno obustavljeni zbog protesta meštana Brzog Broda. Što se tiče radova na raspletu vodova kod TS Niš 2 izvršena je izrada temelja za potrebe izmeštanja dalekovoda br. 226. Kada su u pitanju radovi na podzemnom delu mešovitog voda (MV) 2h110 kV TS Niš 2 – TS Niš 6-kablovski deo, kompletno su izvedeni radovi na dve od šest deonica kablovskog voda, a na dve deonice se trenutno sprovode radovi na izradi rovova za polaganje kabla - pojašnjavaju.

Rokovi za izgradnju dalekovoda u Nišu jesu probijeni, potvrđuju iz Elektromreže, a kažu da je razlog opstrukcija prilikom pokušaja gradnje nadzemnog dela mešovitog voda u Brzom Brodu, ali ne preciziraju zašto su se radovi odužili i na keju, gde je planirano da budu završeni do kraja januara. Izgradnja dalekovoda kej, slika1, mart 2023; foto: JV-Nikola Đukić Izgradnja u toku na keju, u Brzom Brodu radovi stopirani, ali kažu da moraju da nastave projekat; foto: JV/Nikola Đukić

Na vremenskom horizontu realizacije projekta izgradnje mešovitog voda MV 2h110 kV TS Niš 2 – TS Niš 6, kao i rekonstrukcije dela postrojenja 110KV u TS 400/220/110kV Niš 2 smo u procentu realizacije preko 90%. Do sada je u projekat mešovitog voda (MV) 2h110 kV TS Niš 2 – TS Niš 6 i rekonstrukciju dela postrojenja 110KV u TS 400/220/110kV Niš 2 uloženo oko 511.000.000,00 dinara (bez troškova za potrebe rešavanja imovinsko pravnih poslova), što je preko 40% fizičke realizacije gradnje - navode iz Elektromreže.

Novi rok za završetak svih radova iz Elektromreže ne preciziraju, kao ni to da li će i na koji način nastaviti radove u Brzom Brodu, gde građani kažu da ih čekaju u pripravnosti, već samo potvrđuju da projekat mora da bude sproveden do kraja. Izgradnja dalekovoda kej, slika4, mart 2023; foto: JV-Nikola Đukić Izgradnja u toku na keju, u Brzom Brodu radovi stopirani, ali kažu da moraju da nastave projekat; foto: JV/Nikola Đukić

U skladu sa ugovorom o povezivanju prenosnog i distributivnog sistema potpisanog od strane EMS i EDS u 2019. godini i sa statusom projekata utvrđena je 2022. godina za završetak projekata i povezivanja dva sistema. Zbog opstrukcija dela javnosti u Nišu dinamika realizacije projekta je izmenjena. EMS AD, kao i nadležni državni organi, u obavezi su da sve projekta od javnog interesa sprovedu do kraja i u skladu sa zakonom - zaključuju.

Podsetimo, protesti Brzobrođana počeli su u septembru prošle godine, a poslednji koji su održali bio je početkom novembra, kada su poručuli da neće odustati od toga spreče izgradnju nadzemnog dalekovoda u svom naselju, da jedino na šta pristaju je da on bude podzemni i da očekuju reakcije nadležnih. Građani koji su protestovali na nišavskom keju zbog posečenih stabala i uništavanja zelenila se i dalje nadaju da će ovaj deo Niša nakon radova biti zelen i pun drveća.

Izgradnja dalekovoda kej, slika5, mart 2023; foto: JV-Nikola Đukić Izgradnja u toku na keju, u Brzom Brodu radovi stopirani, ali kažu da moraju da nastave projekat; foto: JV/Nikola Đukić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    07:21 // 20. 3. 2023.

    Nije problem dalekovod sto se postavlja , problem je sto se ne postavlja kako treba. Kroz grad dalekovod ide od 13kv do 18 kv i na dubini neki dva metra dok ovaj dalekovod je pocetna 220kv do 480kv dubina metar ipo a razdaljina bukvalno dva metra .Sama pomisao na magnetno zracenje ne na napon struje to su dve razlicite stvari ovaj dalekovod bi morao da ode na minimum 10m dubine i razdaljine od

  • ilija

    12:51 // 16. 3. 2023.

    sta kaze dusan to je mozda uticaj vise faktora tu a mozda i od sam taj promenljiv magnetizam?

    • Torpedo

      06:00 // 18. 3. 2023.

      Definitivno , i on i ti ste zrtve podzemnih i nadzemnih dalekovoda ! Iz prilozenog se da videti !

  • ilija

    12:45 // 16. 3. 2023.

    taj plan postoi?od telefona repetitora antene itd?to je magnet privlace zelezo koje u coveku ima itd

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: