Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:03, 28. 3. 2022.

| Društvo

Za tri dana u niškoj bolnici preminulo troje pešaka koji su povređeni u saobraćaju

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
pesacki
Prilagoditi vožnju uslovima, najvažnije upozorava Velić; foto: JV/S. M.

Dve devojčice iz Lebana i Pirota i starija žena iz Vranja podlegle su povredama nakon saobraćajnih nezgoda, u kojima su bile povređene kao pešaci. Neprilagođena brzina vozača ili neoprezno stupanje pešaka na kolovoz najčešći su faktori koji dovode do nesreća sa fatalnim ishodom.

Povrede koje pešak dobije nakon što ga udari automobil koji se kreće brzinom 40 kilometara na sat, jednake su padu sa drugog sprata, dok je udarac pri brzini od 60 kilometara na sat za pešaka kao pad sa petog sprata, objašnjava master inženjer saobraćaja Igor Velić i dodaje da udarac pri toj brzini preživi oko 20 odsto povređenih. Kao najčešći faktor od strane vozača koji je doprineo nastanku saobraćajne nezgode sa poginulim i povređenim pešacima navodi neprilagođenu brzinu uslovima saobraćaja i stanju puta.

Pri brzini od 30 km/h smrtno strada 10% pešaka, dok brzina od 40 km/h usmrti oko 20% povređenih. Ukoliko na pešaka naleti auto koji se kreće 50 km/h 40% pešaka neće preživeti, dok pri brzini od 60 km/h smrtno strada 80% pešaka – upozorava Velić.

Policija KOSTA Pešaci takođe moraju biti obazrivi; foto: A. KostićNaglašava i da pešaci moraju biti oprezni pre nego što odluče da pređu ulicu.

Greške koji pešaci prave i koje dovode do saobraćajanih nezgoda su prelaženje ulice van pešačkog prelaza, neuveravanje prilikom prelaska ulice i loše procene saobraćajne situacije, provlačenje između zaustavljenih i parkiranih vozila, iznenadno istrčavanje i pretrčavanje ulice, korišćenje mobilnog telefona i slušalica prilikom prelaska ulice, prelaženje ulice na crvenom svetlu – kaže Velić.

Upozorava vozače da su dužni da prilagode brzinu vožnje uslovima u gradu, pogotovu kada vozilom prilaze pešačkom prelazu kako bi u svakoj situaciji mogli bezbedno da zaustave vozilo i naglašava da pešaci naviše stradaju u vreme sumraka i ''prvog mraka''.

Pešake u tamnoj odeći, u noćnim uslovima, uočavamo tek na 26 metara . Ako se krećemo 50km/h, za jednu sekundu auto prelazi 14m. U najboljem slučaju vozaču je potrebna jedna sekunda da reaguje i pri ovoj brzini, u normalnim uslovima, zaustavni put vozila je 27m, tako da već imamo incidentnu situaciju. Situacija je znatno gora ako je kolovoz klizav (kiša, sneg, poledica) pošto je tad zaustavni put vozila duži – objašnjava Velić.

Podsetimo, jedanaestogodišnjakinju koju je pre deset dana udario auto u lebanskom selu Šilovo preminula je na intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju UKC-a. U Kliničkom je preminula i šestogodišnjakinja koju je takođe udario automobil u ponedeljak, 21. marta, u Pirotu.

Sedamdesetčetvorogodišnja žena preminula je takođe tokom vikenda, nakon je kod Sportske hale u Vranju autom udario 36-godišnjak dok je prelazila ulicu na pešačkom prelazu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruno

    08:52 // 29. 3. 2022.

    Nemam nameru da branim vozače. U subotu kod tvđave svi stoje i čekaju zeleno, baba oko 80, sa štapom i pored upozorenja ostalih ladno prelazi.

  • Blaža

    19:59 // 28. 3. 2022.

    Vidi ih volinovi vojnici kako pravdaju tatine sinove. Dok neko ne uzme pravdu u svoje ruke nece da se promeni ništa.

  • Jonca

    19:28 // 28. 3. 2022.

    Koliko ja znam jedan od vozaca koji je ubio devojcicu ima sedamdeset i kusur godina. Bitno da je on docekao jos jedne izbore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: