Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:05, 7. 12. 2021.

| Društvo

Za udruženja osoba sa invaliditetom manje novca 2022. godine, Sotirovski kaže zbog nenamenskog trošenja

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
zahtev
Udruženja zahtevaju da im se povećaju sredstva za 2022. godinu; foto: T. T.

Tri puta manje novca će prema Nacrtu budžeta za 2022. godinu dobiti niška udruženja osoba sa invaliditetom, pa članovi smatraju da to znači i njihovo gašenje, kao i diskriminacija bez prava glasa. Kao razlog što je za narednu godinu opredeljeno 7 miliona dinara gradonačelnica Dragana Sotirovski navodi podatak da pojedina udruženja nenamenski troše novac i tvrdi da ima dosta pritužbi na njihov rad.

Oko 30 udruženja iz oblasti socijalne i boračke invalidske zaštite se saglasilo da smanjenje budžeta ugrožava njihov rad. Na javnoj raspravi su tražili da im sredstva budu povećana.

Ukoliko se ovaj predloženi budžet od 7 miliona bude usvojio na nivou Grada, bićemo prinuđeni da prestanemo sa radom što bi bilo nezapamćeno u istoriji invalidskog pokreta i delovanja. Budžet ne bi smeo da se smanjuje preko reda i delovanja socijalno-humanitarnih organizacija i udruženja koja okupljaju najranjivije kategorije lica sa fizičkim, mentalnim i senzornim invaliditetom - stav je koji su na raspravi izneli članovi udruženja.

Ističu da su takvim predlogom budžeta diskriminisani bez prava glasa, predloga i odluka. rasprava Gradonačelnica kaže da sredstva neće biti uvećana; foto: T. T.

Sotirovski je odgovorila da postoji više razloga smanjenja direktnih davanja udruženjima od 20 na 7 miliona, a izdvojila je nenamensko trošenje.

Budžetska inspekcija je upozorila da kod nekih ima nenamensko trošenje para, drugo ne treba zaboraviti da sva udruženja osoba sa invaliditetom plaćaju zakup gradskog prostora samo 20 odsto, 80 odsto im nadomeštava grad, dakle, to košta. Mnogo je bilo pritužbi za ovih godinu i nešto dana članova različitih udruženja koji navode dve stvari – prva stvar da su članovi više udruženja i druga stvar da se oni sami javljaju kako bi ukazali na određene nepravilnosti kod raspoređivanja tih para, jer, navodno, predsednici i uže rukovodstvo koristi novac, a da se ni ne sastaju, da se ne koriste programi, znači svega tu ima - objašnjava Sotirovski.

Dodaje i da nisu smanjili budžet za druge stvari koje su važne osobama sa invaliditetom - za personalne asistente, lične pratioce, parking karte, besplatne užine za decu osoba sa invaliditetom i drugo.

Manje novca ide i sportskim klubovima - 150 miliona, dok će 50 miliona biti za sportsku infrastrukturu.

Podsetimo, budžet za 2022. godinu je projektovan na 11.848.000.000, a najveći projekat je akva-park.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rodja

    18:20 // 9. 12. 2021.

    Jasmina, da Jasmina na drzavnim jaslamai njena cela famija ualjena na budzetu i bata koji izdaje apartmane po planinama. Mozda ona zna gde su pare iz fondova za invalide.

  • Rodja

    18:11 // 9. 12. 2021.

    Mozda JASMINA

  • dr romolog sociolog

    12:19 // 8. 12. 2021.

    Za kulturni centar Roma u Nisu ciji je direktor ujedno i odbornik SNS a u SG Nisa izdvojeni milioni. U tom RKC se odrzavaju zurke - live muzika, trubaci, pusi se u zatvorenim prostorijama... niska inicijativa je objavila i snimke kao dokaz, ali tu se budzet ne dira jer su Sveta i Igor iz SNS a! Da li ce Davidovicka da reaguje i smeni ih? Nece, oni su njeni partijski drugari.

    • Meda Andrijana

      15:18 // 16. 12. 2021.

      Nije tacno.Jedan dinar nije dat do sada sto se moze proveriti

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: