Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 6. 3. 2019.

| Društvo

"Za žene u nauci" - i ove godine stipendije za istraživačice

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
naucnica
Konkurs za istraživačice otvoren do kraja marta; foto: PR

Stipendije od po 5.000 evra i ove godine dobiće 3 naučnice koje se bave prirodnim naukama, a konkurs za dodelu stipendija je otvoren do kraja marta.

Ovo je deveti ciklus programa nacionalnih stipendija "Za žene u nauci" koji se u Srbiji organizuje u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO.

I ove godine će mlade istraživačice koje budu izabrane na konkursu dobiti stipendije od po 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a neki od uslova su da se bave istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije ili su ih već završile.

Naučnice koje su zainteresovane za konkurs detalje mogu da dobiju na ovom linku.

Program nacionalnih stipendija, deo je velikog globalnog programa L’Oréal – UNESCO "Za žene u nauci" koji uključuje različite vidove podrške i afirmacije uloge žena istraživača i njihovog doprinosa naučnom napretku. Trenutno postoji u više od 50 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESKO i kompanije L'Oreal Balkan - navode.

Cilj dodeljivanja ovih stipendija je, kako kažu, dalje naučno i profesionalno usavršavanje mladih naučnica. Žele da podrže sve talanetovane i posvećene žene da, u možda prelomnom trenutku za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj rad i nastave da se bave naukom u Srbiji.

Učešćem u ovom programu mladim naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci - dodaju.

Dobitnice stipendija biće proglašene na svečanoj ceremoniji koja se svake godine organizuje na jesen u Beogradu.

Podsetimo, Nišlijke su prethodnih godina bile među naučnicama koje su svojim radom i istraživanjima zaslužile pomenute stipendije - 2011. od kada se dodeljuju ove prestižne stipendije među dve dobitnice bila je naučnica niškog Prirodno-matematičkog fakulteta dr Dragana Cvetković Ilić, a već naredne godine je stipendiju dobila Polina Blagojević.

2013. je nagrađena Dijana Mosić i sve tri naučnice su sa PMF-a. 2016. je prestižnu stipendiju dobila Ana Miltojević sa Fakulteta zaštite na radu, a 2017. godine su među 3 nagrađene naučnice bile 2 Nišlijke - Marija Genčić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Katarina Tomović sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Perica

    22:07 // 17. 3. 2019.

    Bravo! A sta je sa istrazivacima? Za njih nema sredstva ili nisu ravnopravni ili ? Pogledajte oko sebe, videcete kuda to sve vodi. Izbaci majku, sestru, zenu iz kuce, odvoji je od dece, tj nikako da rodi i ostvari svoju prvu i pravu prirodno biolosku namenu. Strasno...

  • Mara

    09:54 // 6. 3. 2019.

    Tako i treba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: