Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 29. 6. 2021.

Zaboravljeni heroj Topličkog ustanka dobija spomen kompleks u podnožju Radan planine

Vojvoda D Begović Vojvoda Begović dobija spomen kompleks na mestu gde je ubijen i sahranjen; Foto: Muzej Toplice

Jedan od zaboravljenih heroja Topličkog ustanka poručnik Dimitrije Begović uskoro će dobiti spomen kompleks na Radan planini u selu Vlasovo kod Prolom Banje, na mestu gde je ubijen i gde se nalazi njegov grob. Inicijativa je potekla tokom održavanja Svetopličkog vidovdanskog sabora u Kondželju kod Prokuplja, a podržali su je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, predstavnici svih topličkih opština i privrednici koji žele da pomognu izgradnju.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Deda

    13:37 // 29. 6. 2021.

    Toplički ustanak je jedna velika greška, 22.000 ubijenih posle sloma, to je cena koju je platila Toplica i okolina. Zašto istoričari ne kažu istinu.

    • Antibot

      16:20 // 29. 6. 2021.

      Eve ga još jedan upućeni autošovinista. Toplički ustanak se tako zove jer nastao u Toplici protiv Bugarskog zuluma. Odatle se raširio na ceo istok Srbije do Skoplja i na celo Kosovo. Ustanici su radili destibilizaciju Bugarskih snaga i pripremali logistiku za dolazak naše vojske i kasnije su se pridružili Srpskoj vojsci. Kakav slom ustanka? I da, u ratu ima gubitaka, sloboda nije "jeftina"

    • Perhan

      14:50 // 12. 7. 2021.

      Potpisujem svaku reč...živelo se teško..bugari su pravili zulum ali je bilo van pameti povesti goloruki narod da gine protiv odlično naoružanih bugara. Tačno je da je po podacima Crvenog ksrta Austrije streljano preko 20000 topličana. Toplica se i inače posle rata nije nikada oporavila kada je reč o broju stanovnika.

  • Roki

    14:46 // 12. 7. 2021.

    Kosta Pećanac je bio poslat od strane vrhovne komande da organizuje narod u Toplici i da kada krene proboj Solunskog fronta krene na neprijetelja s ledja. Niko nije spominjao ustanak. Izmedju Koste Vojinovića i Pećanca je odmah došlo do sukoba iz čiste sujete što je i pokrenulo vrlo loše organizovan pa i nepotreban ustanak. I to je sve. Zbog njih dvojice streljano je preko 20000 ljudi.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: