Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 5. 1. 2019.

Zaboravljeni oslobodilac Niša - Koča Popović

koca-popovic-oslobodilac3 Koča Popović na velikom mitingu, 22. oktobra 1944. godine u Nišu. Do njega sede pukovnik Paramuškin i general Stančev, koji drži govor sa balkona zgrade pored sadašnjeg Osnovnog suda; foto: IAN, ZF, fas. 9, foto 530/printscreen

Samo jedna ulica u Brzom Brodu i jedna u selu Mezgraja kraj Niša, sećaju na Konstantina Koču Popovića, čoveka koji se u mnogim spisima i novinskim člancima vodi kao oslobodilac Niša u Drugom svetskom ratu. Iako su istorijske činjenice takve da je Popović u Niš zapravo došao 3 dana nakon oslobođenja, njegova uloga se ogleda u komandnoj liniji, u pripremi “Niške operacije”, vraćanju života i mitingovanju u prvim danima slobode.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Drug Igrutin

    12:59 // 5. 1. 2019.

    Ne samo da nije oslobodilac Niša već je direktno odgovoran za smrt 3000 Leskovčana u septembarskom bombardovanju 1944, istražite to malo http://www.fcs.rs/premijera-dokumentarnog-filma-nedelja-pacova-u-leskovcu/

  • Milan Ljubić

    18:39 // 5. 1. 2019.

    Veličati komunističkog zločinca K.P. (ne želim ime da mu pišem) koji je odgovoran za smrt na desetine hiljada Nišlija i Leskovčana je velika sramota!!! Eee..moji Srbi, zato vam ovako ide.

    Za one koji ne znaju, KP je određivao koji će ciljevi biti bombardovani u Nišu i Leskovcu od strane saveznika 44 te,a razlog je taj što je stanovništvo još uvek bilo lojalno Kralju.

    • Toni

      19:33 // 5. 1. 2019.

      Trebalo je da Bugari i Nemci ostanu u Nišu i Bubanj sa njima,a da ga oslobodi Kralj lično sa širokim narodnim masama koje su ga volele.

  • prof dr CVETKO Prvi

    14:56 // 5. 1. 2019.

    U redu je ! K. Popović je "oslobodio" Niš trći dan "popodne" a pre toga "prvog dana" su ušli Bugari tj. "prvi oslobodioci prvog dana" a potom Rusi kao "drugi oslobodioci prvog dana" , jer su " zamolili" Bugare da im budu predhodnica. Drugim rečima, da Rusi ne ginu bez veze! E , tek posle njih je K. Popović postao "prvi oslobodilac Niša - trećeg dana" !
    Istorija je interesantna- piše je svako!

    • Pera Apostolović

      15:50 // 5. 1. 2019.

      Бугари су били фашистички окупатори Ниша и југоисточне Србије у Другом светском рату. Према томе, никако нису могли да ослобађају овај српски град сами од себе. Кад је Црвена армија разбила фашистичку Бугарску државу у јесен 1944. онда се распала и њихова окупаторска управа у том делу југоисточне Србије.

  • yugoton

    15:18 // 5. 1. 2019.

    " OSLOBODJENJE " Niša ( broj poginulih dva sovjeta kod pravnog , i to ih je zgazio njihov tenk ) je značilo nasilnu mobilizaciju i teranje u smrt muške omladine i ovih krajeva . Koča Popović - komunista - terorista .

  • Aca

    20:27 // 5. 1. 2019.

    On nije bio nikakav komandant,prisetite se samo da Leskovac nije uspeo da osvoji '44 svojim trupama pa su trazili pomoc od saveznika da neprestano bombarduju grad i pobiju neduzan narod,sto su kasnije posle mnogo vremena posvedocili cak i partizanski vojnici!

    • slavko

      23:21 // 5. 1. 2019.

      Bombardovali grad u kome nije bilo Nemaca,cist genocid nad Leskovcanima,svedoci moja familija koja je zivela u centru Leskovca.

  • Koki

    11:29 // 5. 1. 2019.

    Odličan tekst.Nešto treba i naučiti. Ideje ne smeju da stavljaju po strani ovakve velike ljude i Srbe.

  • dragoljub stamenković

    14:35 // 5. 1. 2019.

    Ima 2 ulice ?
    Nije propisno.
    Na teritoriji grada ne smeju postojati 2 ili više ulica sa istim nazivom.

  • Dejan

    19:56 // 5. 1. 2019.

    U tekstu nigde nije pomenuto da je on rukovodio operacijom bombardovanja Niša od strane saveznika na Uskrs 1944. Naravno, tada Niš nije bombardovan da bi se prosto bombardovao, nego da bi se nanela šteta okupacionim snagama. Kao i u svakom bombardovanju, i ovde su stradali nevini ljudi i srušeni objekti koji nisu imali veze sa okupatorima. Dakle potrebno je da tekst bude uravnoteženiji.

  • Srdjan

    10:24 // 6. 1. 2019.

    Priča je lepa i treba više ovakvih tekstova da se objavljuju.

  • Sfhjhh

    14:19 // 5. 1. 2019.

    Lično prema Koči gajim veliko poštovanje, premda spada u grupu komunista Srba koji su zatvaralu oči kada je Tito obezavljivao jednog po jednog Srbina iz vrha vlasti, sve dok i Koča nije došao na red. Onda su drugi zatvarali oči.
    Smatram njegove zapise pred smrt o rastu nacionalizma u Srbiji kao vrlo realne i otrežnjujuće. Ali tada niko ih nije smatrao ozbiljnim.

    • Marko

      00:55 // 8. 1. 2019.

      Sa srpskim komunistima kakav je bio Koča koji su se zarad svog položaja ili iz straha pravili slepi i gluvi pred Titovom politikom rastakanja Srbije na autonomne pokrajne, raseljavanjem Srba iz Like i drugih delova Hrvatske, zabranom povratka tzv. kolonistima na Kosovo, nije nikakvo čudo što je nacionalizam rastao. Hvala bogu, nacionalizma nije bilo u drugim republikama, pogotovo ne u Hrvatskoj.

  • Drug Igrutin

    23:38 // 5. 1. 2019.

    Ја тек сад не разумем ИМА ДВЕ УЛИЦЕ али то није довољно за сећање.Па колико треба да има?

  • bidza

    15:31 // 5. 1. 2019.

    Ta ulica u Bryom Brodu je tesna slepa!

  • Sale

    19:31 // 10. 2. 2020.

    Za kralja i otadzbinu!

  • Tomas Selbi

    10:23 // 6. 1. 2019.

    Jedan minut. Vojnicki minut. To je sve sto dobijes u borbi... Komunisti su jos pre Drugog svetskog rata pomagali britancima i to bas nas Joze licno. A gde su ovi sad.

  • Vlada

    00:35 // 6. 1. 2019.

    A Koce kapetana u durlanu?

    • todor

      09:39 // 6. 1. 2019.

      KOMENTAR JE UZALUDAN , JER PAMETNOM ČOVEKU NEMA POTREBE DA PRIČAŠ , A BUDALI NEMA SVRHE .
      "Budale prave od filozofije glupost , od nauke praznoverje , a od umetnosti pedanteriju , zato postoje univerziteti " DŽ. B. Šo

    • Veljko Velimirovic

      19:43 // 7. 1. 2019.

      Kapetan Koca Andjelkovic je bio vodja srpskih dobrovoljaca sa kojima je tamanio turke

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: