Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 6. 10. 2010.

| Društvo

Zabrana plastičnih kesa se ne poštuje

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Nela Cvetković, članica Gradskog veća

VRANJE - Vranje je jedini grad u Srbiji gde je zabranjena upotreba plastičnih kesa ili bi bar trebalo da tako bude.

Mesec dana posle donošenja zabrane ovu “odluku” niko ne poštuje. Da li je priča o zabrani upotrebe plastičnih kesa samo medijska obmana pokazaće vreme, ali činjenica je da ova odluka još uvek ne uspeva da dobije zakonske okvire.

Naime Gradsko Veće je još u avgustu 2008. godine razgovaralo o zabrani plastičnih kesa, ta zabrana "stupila je na snagu" 1. septembra ove godine, ali samo na rečima, dok zvaničnih odluka po tom pitanju nema ni od korova.Nadležni čekaju mišljenje Ministarstva za za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

- Skupština nikada nije donela odluku o zabrani korišćenja plasičnih kesa, prosto se bez odluke Gradskog veća, ne može naći na dnevnom redu skupštine. Čekao se Zakon o ambalaži, ali on nije decidirano zabranio plastične kese. Zato nismo želeli da ulazimo u donošenje bilo kakve odluke koja nije zasnovana na zakonu, pa je na Gradskom Veću 16. septembra zauzet stav da se, pre nego što se o tome izjasni Skupština, zatraži jasno mišljenje Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja - kaže predsednik gradske skupštine Slobodan Stamenković.

Prema njegovim rečima, ako grad zabrani plastične kese, a to nije po zakonu, proizvođači bi mogli da tuže grad i lako na sudu dobiju veliki novac.

Nela Cvetković članica gradskog veća zadužena za ekologiju, koja je i pokretač ove ideje, kaže da je odluka o zabrani plastičnih kesa doneta na poslednjoj sednici gradske vlade, 16. septembra. Zove se "Zabrana upotrebe plastičnih kesa u prodajnim objektima".

- Neki članovi Gradskog veća smatrali su da za ovu odluku treba tražiti i mišljenje Ministarstva, ali smo doneli odluku kao takvu. Ja sam lično 22. septembra predala u Ministarstvu tekst naše odluke i zahtev za saglasnost. Mi ćemo odgovor dobiti najkasnije do 22. oktobra i na osnovu te odluke trebalo bi da donesemo lokalne akte. Videćemo kakav ćemo odgovor dobiti, ali ja i dalje verujem u tu ideju. Sve u svemu, nikako se nije odustalo, nego je čitava priča usporena, i to faktorima koji su izvan ingerencija lokalne vlasti – objašnjava Cvetkovićeva.

U gradskim prodavnicama čini se da niko ne razmišlja o zabrani koja je navodno još 1. septembra stupila na snagu. Trgovci kažu niko ih o tome nije obavestio, tako da u u svim marketima, apotekama, buticima i ostalim trgovinskim radnjama prodavci robu pakuju u plastične kese, a i kupci se ne žale.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • t.n.

    09:12 // 26. 10. 2010.

    Meni samo smeta ova "tvrdnja" da niko ne koristi biorazgradive kese u ovom gradu. Ipak postoje savesni ljudi, kojima mozda nije ni bilo potrebno da ova gospodja namece ideju o upotrebi ekoloskih kesa. Radi se o nacinu razmisljanja koji nas ne kosta ni malo vise nego do sada.
    Edukacija stanovnistva na temu ekologije i stetnosti plasticnih kesa, o kojoj se pricalo da je sprovedena, ocigledno nije bila uspesna, a to je rezultat, mozda, poveranja gradjana u gradsko vece. Slazem se da postoji jos pregrst stvari koje treba urediti u ovom gradu, ali ovako nesto bi trebalo usput i sa lakocom resavati.

  • D.Spasic

    10:33 // 19. 10. 2010.

    U Vranju su nasi lokalni politicari sve resili pa je dosao red i na kese.Dosadilo im je da novac od bednih gradjana odnose u plasticnim kesama jer se vidi, pa su hteli one papirnate ali malo vece.Ova gospodja ili nema sta da radi na svom radnom mestu pa je dosla na ideju da ovaj genijalni projekat sprovede u delo. Tvrdim da je grad Vranje ako se i moze nazvati gradom najprljavije mesto za zivljenje u Srbiji, kako li to gospodja zaduzena za ekologiju nije premetila nije sada ni bitno ali joj eto smetaju plasticne kese.

  • Zoran Markovic

    10:25 // 8. 10. 2010.

    Ovo počinje da me nervira.Pa jesu zabranili ili nisu??? Meni deluje kao da nisu ili možda jesu?????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: