Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 15. 3. 2023.

| Društvo

Zabrana pušenja - šta kažu građani, lekari i niški ugostitelji [video]

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Najava ministarke zdravlja da bi u Srbiji mogla da bude uvedena zabrana pušenja u zatvorenom prostoru i da je Zakon spreman izazvala je polemiku u javnosti. Podeljena su mišljenja i u Nišu - ugostitelji kažu da bi to za mnoge od njih značilo zatvaranje, a stručnjaci da bi efekti bili isključivo pozitivni i da bi to pušače podstaklo da ostave cigarete. Neki građani smatraju da je to diskriminacija pušača, a neki da bi svima bilo prijatnije kada bi u kafićima vazduh bio čist.

U anketi Južnih vesti neki građani Niša potencijalnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima vide kao represiju, diskriminaciju i nešto što je nemoguće. Nekoliko njih veruje da bi podela lokala na delove za pušače i za nepušače bila pravo rešenje.

Anketa
Ima i onih koji podržavaju predlog ministarke Danice Grujičić i kažu da nije prijatno kada u ugostiteljskom objektu ne može da se diše i kada odeća i kosa mirišu na duvanski dim, a ima i onih kojima je svejedno.

Među pristalicama zabrane ima i pušača, koji kažu da ne puše ni u svojim stanovima i da bi u lokalima bilo znatno prijatnije kada ne bi bilo duvanskog dima.

Navikne se čovek na sve. Čula sam da se ranije pušilo i u autobusima, pa kad su zabranili postalo je nekako normalno da se više tu ne puši - poručuje građanka.


Ugostitelji zabrinuti, kažu da se još nisu oporavili ni od kovida

cigareta 2 Udar na ugostitelje i nepušače ili način da se smanji broj obolelih od pojedinih bolesti; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićKada bi pušenje u kafićima i restoranima bilo zabranjeno, profit bi bio znatno manji, kaže predsednik niškog Udruženja ugostitelja Bojan Mitić i dodaje da bi za neke to značilo trajno zatvaranje.

Naše profitne stope već su bitno umanjene, najpre zbog korone, a onda i zbog rata u Ukrajini, koji je doneo poskupljenje energenata i povećanje cena namirnica, a one su nama osnovna sirovina. Još se nismo oporavili od krize zbog korone koja je trajala dve godine, gde smo bili proglašeni kao jedan od najvećih rizika po zdravlje - pojašnjava Mitić.

Ugostitelji smatraju i da bi neki gosti zloupotrebljavali sistem kažnjavanja i tako im nanosili velike gubitke i dodaju da ih niko nije konsultovao u vezi sa samim načinom kažnjavanja, iako se pominju rigorozne mere.

Neko je možda spreman da žrtvuje 5.000 dinara za zapaljenu cigaretu, da bi vlasnik dobio kaznu od milion dinara. Ako vlasnik istakne da je zabranjeno pušenje, skloni pepeljare i postavi motivacione poruke, smatramo da je on ispunio zakonske odredbe i da posledice treba da snosi neko ko to krši. Kad na auto-putu uhvatite vozača u prekoračenju brzine, ne kažnjavate Puteve Srbije, već vozača - priča Mitić.

Ipak, ističe da je svestan da se taj Zakon mora uvesti, ali zaključuje da je loš trenutak za to i da bi trebalo postepeno ići ka tome, do 2025. godine, a da Ministarstvo za to vreme treba više da propagira zdrave stilove života i radi na tome da podigne svest građana.

lokali Ugostitelji smatraju da je loš trenutak za uvođenje zabrane; ilustracija; foto: Vanja KeserSa druge strane, vlasnica kafića Paris Art u Nišu Danijela Perković kaže da i njoj nekad dođe da zabrani gostima pušenje, iako je i sama pušač.

Ništa ne treba da bude jače od čoveka, pa ni to. Što se mene tiče, kako hoće. Da li će to da utiče na posao - verovatno da, naročito u početku. Imamo goste iz Bugarske i Makedonije koji dolaze ovde jer je jeftinije, ali i zato što je dozvoljeno pušenje. Oni verovatno više ne bi dolazili - objašnjava Perković.

Podela lokala na deo za pušače i deo za nepušače, prema njenom mišljenju, nije rešenje jer ima malih objekata, poput njenog, gde bi to bilo nemoguće.

Imamo lokal male kvadrature, 30-40 kvadrata, ne znam kako bi to funkcionisalo i kako bismo to izveli. Ima puno ljudi koji se međusobno druže iako su neki od njih pušači, a neki nepušači, kako bi onda oni sedeli - pita Perković.


Lekari poručuju da zabrana nije protiv pušača i da bi ih podstakla da ostave cigarete

Drastično smanjenje broja obolelih od srčanih, plućnih i malignih bolesti bila bi pozitivna posledica uvođenja Zakona, smatra doktor Čedomir Šagrić sa niškog Instituta za javno zdravlje i napominje da ne postoji organ u ljudskom telu koji nije ugrožen od duvanskog dima.

Za sve maligne bolesti u patogenezi kao jedan od vodećih rizika imate pušenje. U duvanskom dimu ima 70 kancerogenih supstanci i šansa da neka od njih pokrene maligni proces je ogromna - upozorava Šagrić.

dr 70 kancerogenih supstanci u duvanskom dimu, kaže Šagrić; foto: JVPrimećuje da u javnosti postoji utisak da je Zakon usmeren protiv pušača, pa im poručuje da nije tako i da bi on bio samo protiv umiranja i duvanskih industrija. Pušači bi, naprotiv, kako navodi, imali korist i to bi ih podstaklo da ostave cigarete.

Ipak, kaže da bi zabranu morao da prati veći broj savetovališta. Dodaje da pušenje nije navika, već bolest zavisnosti.

Čak i lekari koriste izraz “pušačka navika”. To nije navika, to je bolest zavisnosti i ona se u međunarodnom šifrarniku bolesti vodi tako. Sve pušače možemo nazvati zavisnicima, s tim što neki neće razviti težu fizičku zavisnost - pojašnjava lekar.

Kada je reč o ugostiteljima, veruje da bi nakon kratkotrajnog pada profita i oni imali korist jer bi u te objekte počele više da dolaze porodice sa decom, kao i nepušači.

Imate recimo dvoje studenata nepušača koji, da bi mogli da studiraju u velikom gradu, moraju da rade u kafiću. Oni su po osam sati neprekidno izloženi dimu. U lošijoj su situaciji od pušača koji je tog dana zapalio pet cigareta i njihovo zdravlje je ozbiljno ugroženo - navodi Šagrić.

Takođe, ističe da je dobro što bi Zakon podrazumevao i zabranu elektronskih cigareta i sličnih proizvoda, za koje kaže da nisu zdravi iako se tako reklamiraju.

Tek kroz neku godinu imaćemo opipljive dokaze o štetnim efektima elektronskih cigareta. Te hemikalije i isparenja završavaju u plućima, gde im nije mesto. Nisu zdrave ni šiše, ni vajpovi, ni elektronske cigarete, a pravljeni su tako da budu atraktivni mladima. Čak i naziv iqos asocira na iphone, što mladima daje osećaj da su boljeg društvenog položaja u odnosu na vršnjake koji ga ne koriste - objašnjava Šagrić.

Smatra da bi i državna ekonomija uvođenjem Zakona imala benefite jer bi zdravstveni sistem bio manje opterećen.

Inače, Grujičić je rekla da predstoji usaglašavanje Zakona sa drugim zakonima, javna rasprava, usvajanje u Vladi i nakon toga u parlamentu. Rekla je i da smatra da bi kazne za pušenje u lokalima trebalo da budu milion dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dragan

    13:16 // 16. 3. 2023.

    SRBI bre dovodite se u red inace ga najebasmo

  • coa

    09:24 // 16. 3. 2023.

    A Bugari, nece vise dolaziti u tolikom broju na proslavu NG u Nis!

  • Diskusija o zabrani pusenja u zatvorenom prostoru ne sme ni da se vodi - to se podrazumeva, aman ljudi.

    07:30 // 16. 3. 2023.

    Ni napolju ne bih dozvolio da se pusi gde god se stigne, nego da se naprave posebni boxovi (kao na aerodromima), pa se nagurajte vas 15-ak unutra i duvanite.

    Drugo, " Ugostitelji zabrinuti, kažu da se još nisu oporavili ni od kovida "
    Nisu se oporavili? A sto naplacuju kafu 150 dinara a kafici puni? Dajte bre, svasta se tu radi po tim kaficima u svakom smislu, nemojte nas...

    • Alex

      14:25 // 17. 3. 2023.

      Gde kafa 150 dinara? Od 160 do 200, zavisi da li hoces sa mlekom ili bez, kapucino itd...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: