Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 15. 11. 2018.

| Društvo

Zabranjena gradnja MHE na Visočici, Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda protiv reke Visočice
Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda protiv reke Visočice; foto: A. Jovanović

Vrhovni kasacioni sud poništio je presudu Upravnog suda u Beogradu od aprila ove godine kojom je poništeno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini. Presudom potvrđeno prvobitno rešenje Ministarstva kojim je zabranjena gradnja mini-hidroelektrane.

Novom presudom utvrđeno je da se činjenice iz Izveštaja Zavoda za zaštitu prirode koje potvrđuje nalaze strogo zaštićenih vrsta u reci bitno razlikuju od onih koje se nalaze u Studiji o procenu uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje male hidroelektrane "Pakleštica" i da bi te činjenice da su bile poznate u trenutku odlučivanja, dovele do drugačijeg rešenja.

Aktivista i jedan od najglasnijih boraca za očuvanje reka na Staroj planini Aleksandar Jovanović Ćuta kaže je taj slučaj stavljen ad acta, i da se sada njihove aktivnosti usmerene na druge reke, pre svega na Rakitsku reku, iako ona nije na Staroj planini.

Bilo bi potpuno sumanuto da je Vrhovni sud presudio drugačije. Mi živimo u zemlji gde se sudi rekama, jedan sud je presudio smrtnu kaznu, drugi je poništio. Svi oni koji su mislili da će gurnuti Visočicu u cevi, mogu da zaborave na to. To je završena tema za sva vremena - kaže Jovanović.

Nalazom Zavoda za zaštitu prirode u Visočici su pronađene potočna pastrmka i potočni rak, a tadašnjom presudom Upravni sud je odbacio rešenje ministarstva koje je zabranilo gradnju MHE uz konstataciju da je na “pravnoj snazi ostalo ranije rešenje o davanju saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje male hidroelektrane Pakleštica”. Presuda kasacionog suda Presuda kasacionog suda; foto: printscreen

Ove zaštićene vrste pronađene su i u Rakitskoj reci, koja se u poslednje vreme nalazi na braniku reka Srbije. Jovanović se osvrnuo i na to pitanje i kaže da u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine odbijaju svaki pokušaj uplitanja politike u to pitanje.

Poslednjih nedelju dana sve je veća zainteresovanost stranaka, pre svega opozicionih, za slučaj Rakita, a poslednje je najavljena poseta nekih narodnih poslanika. Pre godinu i po dana svi poslanici su bili obavešeteni o izgradnji MHE, o hipoteci na reku, a niko nikad to nije pomenuo za to vreme u parlamentu. Sada su se setili posle toliko vremena, raznorazne opcije, da se zabrinu, nude besplatnu pravnu pomoć, svoje minute na konferencijama u Skupštini. A do sada ih to nije zanimalo - kaže Ćuta.

U inicijativi odbijaju svako mešanje politički stranaka, jer po njima, politika je ta koja je gurnula u cev, te je licemerno da sada pomažu u borbi za očuvanje istih tih reka.

Podsetimo, aktivnosti ljubitelja prirode i ekološki svesnih građana povećale su se presudom Upravnog suda kojom je sud "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Evropski pokret za vodu pružio je podršku borbi za očuvanje reka Stare planine. Jedan od aktivista Inicijative Aleksandar Panić nakon protesta u selu Topli Dol pored Pirota rekao je da će možda doći vreme da se njihove aktivnosti radikalizuju.

Dekani beogradskih fakulteta uputili su otvoreno pismo ministru ekologije Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću u kome navode da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti vredne vodne resurse u Srbiji.

Meštani sela Temska i drugih sela na Staroj planini, već 2 godine vode borbu za očuvanje svojih reka, a inženjer Dragan Josić je optužio jednog od vođa protesta za gradnju mini-hidrocentrala. Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, "oslobodili" su Rudinjsku reku, a posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, koji je po njihovim rečima, bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Zivkovic

    13:43 // 16. 11. 2018.

    Ko nije bio na Staroj planini i video tu lepotu, ne zna kako je divna flora i fauna i naravno reke iz kojih slobodno možete piti bez problema po zdravlje. A tek zdrava hrana, divan vazduh, leti kupanje, zimi skijanje. PREDIVNO♡♡♡ ;)

  • Čapa iz sokaka

    22:37 // 15. 11. 2018.

    Tako treba. Bravo! Moramo sami da se branimo od krvopija i eksploatatora naroda.

  • Oscr Pitagor

    19:45 // 15. 11. 2018.

    https://www.youtube.com/watch?v=M255xxKGdfE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: