Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 2. 9. 2010.

| Društvo

Zabranjene plastične kese u Vranju

Autor:Izvor:Vranje Press

Vranje - Vranje je od 1. septembra prvi grad u Srbiji u kojem je zabranjena upotreba plastičnih kesa u prodavnicama, prenosi Vranje press.

Prema procenama, u Vranju se dnevno iskoristi oko 70.000 plastičnih kesa, a veliki broj njih svakog dana završi bačen na ulicama, u Južnoj Moravi ili na deponijama. Trgovci će morati da koriste razgradive, papirne ili platnene kese i torbe, a ukoliko to ne budu činili, od 1. januara sledeće godine komunalni inspektori će ih kažnjavati.

- Cilj ekološke akcije da Vranje bude prvi grad u Srbiji bez plastičnih kesa jeste zaštita životne sredine. Grad je preplavljen plastičnim kesama kojih ima na ulicama, pored Južne Morave, čak i na drveću. Mnogo je divljih deponija u gradu preplavljeno polietilenskim kesama, koje se koriste dvadesetak minuta, a onda bacaju. Trgovci u radnjama i prodavci na pijacama i ulicama moraće da proizvode pakuju u biorazgradive, razgradive, papirne i platnene kese i torbe. Vlasnici radnji obavešteni su o odluci Gradskog veća, a protiv onih koji se budu oglušili o akciju zabrane upotrebe PVC kesa od 1. januara 2011. godine primenjivaće se kaznene mere - kaže Nela Cvetković, članica Gradskog veća, zadužena za resor zaštite životne sredine, inače pokretač akcije zabrane upotrebe plastičnih kesa.

Novac od kazni biće uplaćivan u lokalni fond za zaštitu životne sredine, iz kojeg će se finansirati realizacija svih gradskih ekoloških programa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Djordjevic

    01:48 // 4. 9. 2010.

    Podrzavam ovu akciju i nadam se da ce i Nis slediti njihov primer!

  • Sale Niš

    20:21 // 2. 9. 2010.

    Svaka čast Vranjancima na donetoj odluci da se ne upotrebljavaju kese,ali kod nas svako čudo traje tri dana .. .Videćemo šta će da ispadne od toga,a šta je sa plastičnim flašama?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: