Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 6. 2. 2019.

| Društvo

Zabranjene posete u KC Niš, zbog gripa hospitalizovano 26 osoba

Autor:J. C. M, V. M. Izvor:Južne vesti
kc niš
Nema poseta ni na jednoj klinici niškog KC; foto: JV/J. C. M.

Broj obolelih od gripa u Nišu raste, a sa simptomima ove bolesti na Klinici za infektivne bolesti smešteno je 26 pacijenta, od kojih je 5 u teškom stanju i priključeno na respiratore. Kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija zabranjene su posete pacijentima u niškom Kliničkom centru.

Iz KC Niš kažu da su hospitalizovani pacijenti za koje se sumnja da imaju grip, odnosno da nije za sve i potvrđeno da ga imaju.

Situacija se menja iz sata u sat. Trenutno ih je 26, ali juče je određeni broj otpušten iz bolnice, a novi su primljeni - kažu u Kliničkom.

Iz preventivnih razloga i kontrole širenja bolesti, a po preporuci niškog Instituta za javno zdravlje i Komisije za intrahospitalne infekcije KC Niš, od juče je u Kliničkom uvedena zabrana poseta.

Koliki je tačan broj obolelih od gripa u Nišu, kao i da li ima razloga da se proglasi epidemija, novinari Južnih vesti pitali su nadležne iz Instituta za javno zdravlje, koji nisu želeli da odgovore na pitanja, kako su kazali, pre saopštenja Instituta “Batut”. U “Batutu” kažu da u Nišu nije proglašena epidemija, a za detaljnije informacije novinari čekaju odgovore na mejl koji je poslat ovom Institutu.

Podsetimo, od posledica gripa u Nišu su ove nedelje preminule dve osobe - 26- godišnja devojka i 62-godišnji muškarac.


Simptomi gripa nastaju naglo

Za svega nekoliko sati, kažu iz Doma zdravlja, onaj koga je “zakačio” virus gripa dobija visoku temperaturu, iznemogao je, ima bolove u zglobovima i mišićima, dobija i glavobolju.

U tom slučaju lekari preporučuju mirovanje, tople supe od povrća i čajeve. Vitamini i limun su u ovim trenucima važni jer jačaju imunitet.

U slučaju povišene temperature treba uzeti sredstvo za snižavanje temperature - preporučuju iz Doma zdravlja.

Dodaju i da se virus prenosi dodirom ili kapljično, te ukazuju na mere predostrožnosti.

Zato je naša preporuka često provetravanje prostorija, izbegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi veći broj ljudi, često pranje ruku i generalno poboljšanje higijene - navode iz Doma zdravlja.

Ipak, zaključuju da je najefikasnija prevencija - vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olga Vulić

    17:46 // 13. 2. 2019.

    Otvorili novi odeljenje u staroj zgradi hirurgije za obolele od gripa ,a u prizemlju sve specijalističke ordinacije i rendgen aparat na prvom spratu pa idi na kontrolu,ništa mi nije jasno,a hodnik za specijalističke ambulante prepun ljudi i ....

  • Posmatrac

    20:31 // 6. 2. 2019.

    Pa, sto zabranjene posete kad u Nisu "nema epidemije gripa"....??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: