Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:36, 20. 6. 2014.

| Društvo

Sud toleriše pretnje novinarima

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Pretnje novinarima
Pretnja ili upozorenje?

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zabrinutost nakon oslobađajuće presude grupi koja je pretila uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću.

NUNS je izrazio nezadovoljstvo presudom Osnovnog suda koji je zaključio da zapravo nije reč o pretnjama.

- Sudska tolerancija pretnji upućenih novinarima postaje praksa koja ohrabruje nasilje nad medijskim radnicima - saopštio je NUNS.

Vredi podsetiti i na nedavnu odluku Osnovnog tužilaštva u Aleksincu i Višeg tužilaštva u Nišu da odbace krivičnu prijavu protiv direktorke Specijalne bolnice u Sokobanji Ljiljane Isaković za pretnje upućene novinarki RTS iz Niša Dragani Sotirovski.

Tužilaštva su tada dala gotovo identičan zaključak - da zapravo nije bilo reči o pretnji.

Podsetimo, nakon serije tekstova o korupciji, spornim nabavkama alkoholnih pića i partijskim zapošljavanjima u niškoj Toplani, novinar Južnih vesti Predrag Blagojević je prijavio policiji da je primio niz pretnji.

Najpre je tadašnji direktor Toplane Milutin Ilić pitao Blagojevića: "Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?". Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je odgovorio: "Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći".

Sutradan kasno uveče Blagojevića su pozvali telefonom Ilićev saradnik iz Toplane Dobrivoje Stanimirović, predstavljajući se kao "pukovnik Dobrivoje" i telohranitelj Mija Janković - i "upozorili" ga da se "ne igra takvim stvarima", da je "državi napravio problem" i da se "ne igra vatrom".

Snimak telefonskog razgovora "Pukovnika Dobrivoja"

I pored toga što postoje audio snimci, Osnovni sud u Nišu smatra da izjave Ilića, Jankovića i Stanimirovića nisu predstavljale pretnje.

Gotovo identičan zaključak su donela i tužilaštva u Nišu i Aleksincu u vezi sa izjavom direktorke Specijalne bolnice u Sokobanji: "zapamtićeš ti mene", upućene novinarki RTS iz Niša Dragani Sotirovski - to nije bila pretnja.

Bitno je pomenuti da su u oba slučaja novinarima pretili funkcioneri Srpske napredne stranke, a u slučaju pretnji novinaru Južnih vesti optužene je branila advokatska kancelarija Gradskog većnika i takođe funkcionera SNS Srđana Aleksića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мики Савић

    18:23 // 22. 6. 2014.

    Ма, какве претње. Сви су остали живи и здрави. Док си здрав и жив , нико није крив!

  • mimi

    10:55 // 21. 6. 2014.

    Kako nema dokaza idite na hirurgiju,otvorite www teleprom.pt.rs ljudi dali svu dokumentaciju,za transfuziju dokumentacija,isterali predsednika UO >KOJI JOS DOKAZI?Zasto nesto ne demantuje SNS.NEMA STA

  • mimi

    18:17 // 20. 6. 2014.

    JUzne vesti su se uplasile,to ne valja.Ne pisete o HIRURGIJI Gde vlada mrsa i klostridija,o transfuziji sve nelegalno,o Milicu i Perisicu a sve to znate.Nasi komentari su Vam signal,hrabro i sretno.

    • Redakcija

      18:20 // 20. 6. 2014.

      Nijednu priču ne možemo da objavimo bez čvrstih dokaza, a oni se ne sakupljaju lako. Radimo i na tim temama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: