Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 6. 12. 2023.

| Društvo

Zabrinjavajući rekord u Prokuplju - ove godine ukupno rođeno najmanje beba od 1929. godine

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
bebe
I u 2023. godini najmanji broj novorođenih beba; Foto: Lj. M.

U prokupačkom porodilištu i ove godine biće zabeležen novi zabrinjavajući rekord, jer je prema poslednjim podacima do 4. decembra rođeno tek 533 beba, što je za 34 manje u odnosu na 2022. godinu, kada je rođeno 567 beba. Broj novorođenčadi u prokupačkom porodilištu, jedinom u Topličkom okrugu, smanjuje iz godine u godinu, pa će i ove biti oboren neslavni prošlogodišnji rekord sa najmanje rođenih beba od kada je 1929. otvorena Bolnica "dr Aleksa Savić".

Prema popisu iz 2022. godine grad Prokuplje ima 38.291 stanovnika, a samo 11 godina ranije, 2011. godine bilo je 44.419 stanovnika. Za ovaj kratak period broj se smanjio za 6.128 stanovnika.

Dva su glavna razloga za smanjenje broja stanovnika, migracija i smanjenje stope prirodnog priraštaja, odnosno smanjenje broja dece po porodici i sve kasnije stupanje u brak. Zabrinjava visok procenat muškaraca i žena koji nisu zasnovali porodicu i nemaju decu jer, prema popisu iz 2011. godine, procenat neoženjenih muškaraca i neudatih žena iznosi 27,91 odsto ukupnog broja stanovnika, a pre pola veka, tačnije 1961. godine, taj procenat je bio 19,99 - pokazuju zvanični statistički podaci.

Finansijska i egzistencijalna nesigurnost, ali i veliki broj mladih koji su u potrazi za boljim životom napustili Prokuplje i Toplički okrug, samo su neki od razloga zašto se iz godine u godinu rađa sve manje beba.

Kao i svake godine, Grad Prokuplje je darivao prvorođenu bebu u 2023. godini i, pored poklon čestitke u vrednosti od 60.000 dinara, dobila je i jednokratnu pomoć u vrednosti od 20.000 dinara. Znamo da demografska situacija nije najpovoljnija, ali se nadamo da će većem broju novorođenih doprineti mere populacione politike, a na lokalnoj samoupravi je da nastavi da stvara ekonomski jake i stabilne uslove, kako bi roditelji imali sigurnost i odlučili se za rađanje dece - rekli su u Gradskoj upravi.

Tvrde i da Grad Prokuplje nastoji da obezbedi što bolje uslove za odrastanje dece, tako da se uskoro očekuje završetak još jednog dečijeg vrtića čiji su radovi u toku.

Višegodišnji pad nataliteta u Topličkom okrugu u prethodnih 20-ak godina je konstantan i kreće se ispod 700 porođaja na godišnjem nivou, sa izuzetkom 2001. kada je svet ugledalo 1.038 novorođenčadi.

Prokupačka Bolnica je sagrađena 1929. godine i u 2022. godini rođen je najmanji broj beba od njenog otvaranja - 567, a ove godine taj broj će biti još manji, iako se do 1990. rađalo preko 1.500 beba godišnje.

U Bolnici ističu da je alarmantan i podatak da se drastično pomerila starosna granica kod prvorotki pa se, prema podacima iz porodilišta, majke često odlučuju na potomstvo nakon tridesete godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragiša Nikolić

    19:07 // 9. 12. 2023.

    To vam je cena pogrešne politike i bombardovanja iz '99. godine. Prema tome, pamet u glavu i pazite koga zaokružujete u nedelju. Ova vlast je pokazala da zna da čuva mir a to je apsolutno najbitnije u životu. Pogledajte Ukrajinu, Gazu, setite se '99. pa birajte...

  • vlada

    19:58 // 6. 12. 2023.

    je l neko video kako izgleda porodiliste u Prokuplju? Madjarske krave se tele u lepsim uslovima. Tamo se poradja samo ko mora.

  • 17.12

    16:40 // 6. 12. 2023.

    Smanjio se broj stanovnika ali ne i glasaca. A to sto je manje je zato jer se komplikovani porodjaji i carski rez rade u Nisu pa deci pise mesto rodjenja Nis, dole nema ni lekara da valja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: