Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 1. 3. 2019.

| Društvo

Zagađenje vazduha kao globalni problem, besplatni prevoz kao rešenje

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Konj u magli
Smog i magla često obavijali Niš ove zime; foto: Vanja Keser

Ove zime Niš je bio jedan od zagađenijih gradova, a koncentracija štetnih čestica je bila povremeno i 7 puta viša od dozvoljene. Naglašavano je da je jedan od većih problema, pored loženja, i saobraćaj, a odgovore na pitanja hoće li se zbog ovoga uvesti mere, kao što su ekološki autobusi ili podsticanje građana da više koriste gradski prevoz, nisu imali ni Grad ni Direkcija za javni prevoz. Luksemburg se, sa druge strane, protiv zagađenosti bori na veoma inovativan način - besplatnim prevozom za sve.

Zemlja Beneluksa muku muči sa saobraćajem, s obzirom na to da, prema pisanju Original magazina, ima najviše automobila po glavi stanovnika u čitavoj Evropi. Mada prestonica ima oko 110.000 stanovnika, još 4 puta više stranaca svakodnevno dolazi ovde na posao. Tako je prema jednom istraživanju, koje prenosi Gardijan, svaki vozač u Luksembugru prosečno u 2016. godini proveo 33 sata u zastoju u saobraćaju.

Zato je Luksemburg, piše Gardijan, od prošlog leta počeo da napreduje na ovom polju. Pobedila u magli Niš bio među najzagađenijim gradovima u Srbiji; foto: Vanja Keser

Luksemburg sve više pokazuje progresivni stav prema transportu. Letos je Vlada odlučila da prevoz bude besplatan za svako dete i osobu mlađu od 20 godina. Učenici srednjih škola mogu koristiti besplatan prevoz između škole i kuće. Putnici moraju platiti samo 2 evra za putovanja do dva sata, što u zemlji od samo 2.500 kvadratnih kilometara pokriva gotovo sva putovanja - piše Gardijan.

Konačno, za početak sledeće godine najavljeno je potpuno ukidanje karata za sve vrste javnog prevoza. Iako je ovo očito veliki udarac na budžet, postoji i izvesna ušteda na drugim poljima - neće se više plaćati kontrolori, a neće ni štampanje karata.


Niš u oblaku dima, ali bez konkretnih rešenja

Na Gradskom forumu o zagađenju vazduha održanom u Nišu naglašeno je da bi gasifikacija, ozelenjavanje urbanih delova grada, smanjenje pušenja, ali i manja upotreba automobila smanjile zagađenost vazduha u gradu.

Potvrda ovoga, nakon dosta čekanja, stigla je i iz institucija. Auspusi i dimnjaci su odgovorni za zagađenje, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Miodrag Stojanović i predložio da autobusi na struju zamene postojeće u niškom javnom prevozu. autobus Većom upotrebom javnog prevoza smanjuje se vožnja automobila; foto: arhiva JV

Kako ove godine ističu ugovori koje Direkcija za javni prevoz ima sa prevoznicima, novi zahtevi za one koji bi da prevoze Nišlije mogli bi da sadrže i stavku koja se tiče zagađenja koje autobusi uzrokuju. Ipak, hoće li tako i biti - ne zna se.

Gradski većnik Igor Vojinović kaže da će ugovori biti sklopljeni "vodeći računa o minimizaciji negativnih uticaja pružanja usluge na okolinu i očuvanju održivog razvoja", ali bez preciziranja kako će to biti sprovedeno. Odgovor na ovo pitanje novinari Južnih vesti nisu dobili ni u Direkciji za javni prevoz, gde kažu da će tender proisteći iz analize gradskog prevoza u Nišu, koja je poverena departmanu za saobraćaj novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

Oni treba da odrade buduću strategiju razvoja javnog prevoza u Nišu. Oni rade strateški dokument iz koga će da proizađe kako ćemo da planiramo javni prevoz, a iz toga će da izađu i tenderi - rekli su u Direkciji.

I na pitanje da li bi i Niš mogao da ima besplatan prevoz za sve i tako smanji štetne gasove u vazduhu - nema odgovora.

Inače, sudeći po izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu za 2018. godinu, procentualno najviše preranih smrti izazvanih prašinom u vazduhu (PM 2.5) upravo ima na ovim prostorima - na Kosovu, u Makedoniji, Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Među stvarima koje treba promeniti kako bi se poboljšao kvalitet vazduha i smanjilo zagađene u ovom izveštaju navode se i brojne mere koje se tiču saobraćaja. Tu su novi standardi za automobile, ažuriranje cena na putevima, te promovisanje alternativnih vozila, poput električnih automobila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivančica

    16:56 // 5. 3. 2019.

    Prečišćivači vazduha kako smo krenuli, neće biti stvar izbora već preživljavanja. Prepušteni smo sebi i ako sam pojedinac ne misli na svoje zdravlje niko drugi neće. Mimi da li je taj prečišćivač o kome govorite kupljen preko sajta pro100healthy, jedino tamo sam uspela da izguglam....

    • Marija

      14:41 // 6. 3. 2019.

      Slazem se, kao sto danas svi imamo klime po stanovima, tako cemo da imamo i preciscivace vazduha. Sve je zagadjeno, strasno. I ja sam nasla samo na tom sajtu, vidim da su sada na popustu, a i dobri su protiv alergena, sto mi bas znaci zbog cerkice.

    • Rastko Vukovic

      16:23 // 11. 3. 2019.

      Preciscivac vazduha sam i ja nasao na sajtu pro100healthy. Jos uvek je na popustu i bas nam je stigao u subotu. Stavili ga u funkciju i zaista smo odusevljeni. Ipak je ta ruska tehnologija dobra stvar a moram priznati da su se ovog puta potrudili i oko dizajna.

  • Mrko

    08:54 // 3. 3. 2019.

    Skoro da ni jedan auto u srbiji koji je kupljen od preprodavca-uvoznika nema katalizator. To odmah skidaju i prodaju jer uzmu neki dinar. I sta ocekujemo? Cist vazduh? Za pocetak bi drzava mogla da uvede provere izduvnih sistema prilikom tehnickog pregleda a ne da proveravaju koroziju.

  • Jovana

    20:06 // 2. 3. 2019.

    Sramota za Nis. Najjadniji najveci grad Srbije, i u tome samo napreduje. Ako nam je, nek nas uguse i da nas ne bude! Koliko samo umrlih od virusa, pitamo se samo zasto. Blago nama. Ziveli

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: